Barbaren

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 27 jan 2022 om 20:17 (Categorie:Persoon naar eigenschap toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een barbaar of barbaren is een persoon of een groep personen die door een ander persoon of groep personen als "minderwaardig" of "ondergeschikt" wordt gezien omdat ze een andere godsdienst, religie en of cultuur hebben. Het ie een begrip dat we al sinds de Romeinse tijd kennen. Een volk dat niet hetzelfde leeft als een volk dat zichzelf "beschaafd" vind, wordt als "barbaars" bestempeld.

Benaming

Het is een naam voor mensen die onbeschaafd zijn in de ogen van degene die hen barbaren noemt. In de Romeinse tijd waren dit alle mensen die geen Latijn of Grieks spraken. In de Middeleeuwen waren de barbaren heidenen (de mensen die niet of in een andere God geloofden). Het waren volkeren uit zowel het noorden als het oosten en het zuiden.

Tegenwoordig

Een barbaar staat tegenwoordig voor een asociaal en onaangepast persoon. Of voor iemand die het niet zo op heeft met cultuur (een cultuurbarbaar).

Volken

Er waren vele volken die in de Oudheid tot de barbaren werden gerekend: de Hunnen, Friezen, Galliërs, Germanen, Batavieren, Vandalen, Caninefaten, Belgen, Ertrusken, Moren en vele anderen. Het begrip is omschreden: de zogeheten "barbaren" dachten net zo negatief over de volken die hen zo noemden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Barbaren&oldid=704148"