Baby

Uit Wikikids
Versie door Apoo (overleg | bijdragen) op 25 dec 2010 om 17:34 (Wijzigingen door Leonie-lippie (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Gerarddummer)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een slapende, pasgeboren baby

Een baby is een pasgeboren mensje. Ze zijn nog erg klein en teer en kunnen nog maar weinig. Tot ze ongeveer een half jaar zijn doen ze niks dan moedermelk drinken (borstvoeding) en huilen. Daarna leren ze praten, en later lopen en steeds meer motorische vaardigheden.

Hoe ontstaat een baby?

Een man en een vrouw hebben elkaar nodig als ze een baby willen. Want in de man zitten kleine zaadjes en in de vrouw zitten kleine eitjes. Als een zaadje van de man in een eitje van de vrouw terecht komt ontstaat er een baby. Dit gebeurt zo door gemeenschap te hebben.

Pas in de pupertijd komen de voortplantingsorganen in werking. De bevruchting gaat zo: de voortplantingsorganen maken 1 iecel per maand in de eierstok. Meer per maand zijn er eigenlijk niet nodig. De eicel gaat door de eileider naar de baarmoeder. De eicel kan zelf niet bewegen. Daar voor zitten in de eileider een soort haartjes die golfbewegingen maken. Daardoor komt de eicel vooruit en gaat de goede kant op in de richting van de baarmoeder. Maar nu gaan we naar de voortplantingsorganen van de man. Dat maakt ongeveer 1 miljoen zaadcellen per dag. Dat is ook wel nodig, want maar honderd overleven de reis naar de baarmoeder. Door het vrijen komen de zaadcellen in de baarmoeder

De zwangerschap.

In het begin kan je nog niet zien dat de vrouw zwanger is, maar later groeit de buik steeds ronder. Een vrouw loopt negen maanden zwanger. Als je zwanger bent mag je geen Filet eten geen alcohol drinken en liever niet roken. Ook moet je foliumzuur slikken. Dat moet je slikken omdat je dan meer kans hebt op een gezonde baby.


Meerlingen.

In een man zitten zaadjes en in een vrouw eitjes. Bij 1 baby komt er een zaadje van de man bij een eitje van de vrouw terecht. Maar bij meerlingen(tweelingen) komen er meer zaadjes bij de eitjes van de vrouw terecht. En als er een zaadje van de man bij een eitje van de vrouw terecht komt dan noem je dat conceptie.

  • Zie overlegpagina.

De bevalling.

Het is normaal dat de baby er na 9 maanden uit wil. De vrouw krijgt dan weeën. ( een hele erge buikpijn). Als de vrouw weeën krijgt moet je naar het ziekenhuis. Voordat de vrouw mag bevallen moet ze eerst 10 cm ontsluiting hebben. Ze moet 10 cm ontsluiting hebben omdat de baby anders niet door de vagina past. Als het zo ver is moet de baby eerst door de baarmoedermond en daarna door de vagina. De vagina wordt ook wel het gangetje naar buiten genoemd of het geboortekanaal. Als de baby nog in de buik zit eet het door de navelstreng Bij de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Een navelstreng is eigenlijk een soort slangetje van vel. Aan het uiteinde van de navelstreng zit een klemmetje zodat de wond niet meer kan bloeden.


De eerste paar dagen.

De eerste paar dagen is iedereen opgelucht en blij. Familie wordt vaak gebeld. Maar ze moeten wel stil zijn voor de moeder en baby. Omdat de moeder nog moet bijkomen van de bevalling en de baby veel slaap nodig heeft, komt er voor 10 dagen een kraamverzorgster. Zij helpt de moeder met het verzorgen van de baby. Ook wordt er beschuit met muisjes op tafel gezet. Als het een jongen is zijn het blauwe muisjes en als het een meisje is, roze muisjes. Je moet wel zorgen dat de baby de juiste temperatuur heeft. Dat is 37 graden. Als dat te laag is moet je zorgen dat de baby een dikke deken of een kruik krijgt en als de baby het heet heeft, kan het misschien koorts zijn. Dan moet je zorgen dat de baby goed uitrust.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Baby&oldid=170838"