Allergie

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 28 apr 2023 om 14:38 (→‎top)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.


Bij een allergie (ook wel: (voedsel)overgevoeligheid) gaat er iets mis in het immuunsysteem (verdedigingssysteem). Er wordt een afweer opgebouwd tegen stoffen die bij de meeste mensen geen problemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld huidschilfers van dieren, bepaald voedsel, stuifmeelkorrels of rook. Er ontstaat dan een onnodige reactie van het afweersysteem tegen een stof die eigenlijk niet schadelijk is.

Allergische reactie

De meeste allergische reacties zijn type-1 reacties. Dit zijn reacties waarbij stoffen die ons lichaam bij de afweer helpen, gelijk zorgen voor een afweerreactie tegen de stof die ons lichaam binnendringt. De hulpstoffen binden zich aan cellen die de stof histamine bevatten. Wanneer een indringer nu in contact komt met deze cellen, komt de histamine vrij. Histamine kan bepaalde klachten veroorzaken, zoals roodheid, zwelling en een lage bloeddruk. In de longen kan het zorgen voor kortademigheid. De klachten die door de histamine veroorzaakt worden, kunnen zich uiten in symptomen als niezen, jeuk en erge darm- of maagkrampen.

De plaats in het lichaam waar de histamine vrijkomt, bepaalt de klacht. Als er bijvoorbeeld in de darmen histamine vrijkomt, zorgt dit voor zwellingen in de darmen. Dit kan erge maagkrampen veroorzaken. Vaak komt dit voor bij mensen met een voedselallergie.

Als er heel veel histamine vrijkomt, kan dit erg gevaarlijk zijn. Iemand kan dan in een shock raken. Het bloed wordt dan minder snel door het lichaam gepompt, waardoor organen te weinig bloed krijgen.

Het ontstaan van een allergie

De oorzaken van het ontstaan van een allergie zijn nog niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht dat het ontstaat door erfelijkheid (zit het in de familie?) en de omgeving (waar kom je mee in aanraking?).

Soorten allergieën

Er zijn verschillende soorten allergieën. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van een voedselallergie, insectenallergie, geneesmiddelenallergie, hooikoorts, eczeem, astma of beroepsallergie. Elke allergie heeft zijn eigen klachten die zich voordoen als je in aanraking komt met de stof waar je allergisch voor bent.

Bijvoorbeeld:

Voorkomen en behandelen van allergieën

Een allergie kan eigenlijk niet voorkomen worden. Wel is het mogelijk om de kans op allergie kleiner te maken. Dit is zeker handig als er allergieën in de familie zitten. Wat handige maatregelen zijn, kan het best nagevraagd worden bij een arts.

Als je toch een allergie hebt, zijn er een aantal manieren om dit aan te pakken.

Het vermijden van prikkels is een mogelijkheid. Hierbij zorg je ervoor dat je niet (of zo min mogelijk) in aanraking komt met de stof die klachten veroorzaakt. Helaas is dit niet altijd goed mogelijk, denk maar aan hooikoorts. Deze mensen zijn allergisch voor graspollen of stuifmeelkorrels, maar kunnen moeilijk de hele lente binnenblijven, dus komen ze toch in aanraking met de stof waar zij allergisch voor zijn. Zij zullen dus een andere aanpak moeten kiezen.

De tweede mogelijkheid om allergieën te behandelen, is het gebruiken van medicijnen. Door medicijnen te gebruiken worden de klachten vermindert of voorkomen. Een nadeel van het gebruiken van medicijnen is dat het vaak maar tijdelijk werkt en dat het soms vervelende bijwerkingen heeft.

Allergieën kunnen ook behandeld worden door therapie. De bedoeling van de zogenoemde immunotherapie is dat je minder gevoelig wordt gemaakt voor een bepaalde stof. Ze leren je eigenlijk aan een bepaalde stof te wennen.Deze vorm van behandelen is niet bij alle allergieën mogelijk. Ook moet je aan een aantal voorwaarden voldoen en kost het erg veel tijd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Allergie&oldid=783028"