Surfplank

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 8 aug 2024 om 18:20
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Surfplank RS-X
RS-X linedrawing.svg
Moderne RS-X surfplank
Boot informatie
Lengte 2,86 m
Lengte_waterlijn
Breedte 0,93 m
Diepgang
Massa 15,5 kg
Bemanning 1 persoon
Materiaal_romp
Materiaal_rondhout
Sw
Rya pn
Status Olympischeklasse 2008-2020
Tuigage
Zeiloppervlakte
Grootzeil Heren 9,5 m²/ Dames 8,5 m²
Fok
Genua
Spinnaker
Gennaker
Organisatie
Architect Jean Bouldoires & Robert Stroj
Jaar 2004
[[Bestand: |250px]]
Website
https://kitesurfpro.nl/tag/rsx-klasse/
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De surfplank of zeilplank is een kunststof plank met een kleine kielvin waarop een mast met een zeil is gemonteerd. Hiermee kun je windsurfen. Daarnaast wordt een giek gebruikt om het zeil te bedienen. Dit wordt windsurfen genoemd. Het golfsurfen bestand al langer en werd zonder zeil gedaan. Een variant is het kitesurfen, waarbij in plaats van een zeil een vlieger (kite) de surfer voortbeweegt.

Geschiedenis

Peter Chilvers bedacht reeds in 1958 een prototype (allereerste uitgevoerde ontwerp) van een zeilplank. Maar het pionierswerk op het gebied van plankzeilen werd geleverd door de Amerikanen Jim Drake en Hoyle Schweitzer. NASA-ingenieur Drake experimenteerde met nieuwe vormen van zeilen en ontmoette eind van de jaren zestig golfsurfer Schweitzer. Ze wilden een zeil op een surfplank plaatsen, zodat het zeil wind zou vangen en vooruit zou gaan. Het bleek eenvoudiger te zijn dan de zeilsport, omdat de plank en het tuig veel makkelijker te vervoeren waren. In 1968 vroegen zij patent aan op hun uitvinding. De eerste planken - van "Windsurfer", het merk van Schweitzer - verschenen op de Europese markt in 1972. In de jaren daarna werd de surfplank en de bijbehorende sport windsurfen enorm populair. Rond 2000 nam de populariteit af.

Olympische spelen

Windfoiler

In 1984 was windsurfen voor het eerst een onderdeel op de Olympische Spelen. De surfplank was destijds een Windglider. Tijdens de volgende Spelen werd er gevaren op de Lechner Olympische Zeilplank. Deze werd opgevolgd door de Mistral. Sinds 2008 wordt er gevaren op de RS:X-zeilplank tot 2020. Vanaf dan wordt de IQFoil (windfoiler) gebruikt. Dit is een zeilplank met een extra kleine plank of vleugel eronder die bij hoge snelheden de grote plank uit het water drukt, net als een draagvleugelboot.

Tot op heden wonnen drie Nederlanders op de Spelen in de Olympische Klasse (Formula) goud. Stephan van den Berg in 1984, Dorian Van Rijsselberghe in 2012 en 2016 en Kiran Badloe in 2021.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Surfplank&oldid=879105"