Gabber

Uit Wikikids
Versie door DeHelpendePenny (overleg | bijdragen) op 23 jun 2024 om 12:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox subcultuur | titel = Gabber | afbeelding = | ander formaat = | oorsprong = Begin jaren 1990, {{NL}}...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gabber
Informatie
Oorsprong Begin jaren 1990, Vlag van Nederland Nederland
Type Muziekgenre, subcultuur
Kenmerken Snelle en harde elektronische muziek, kale hoofden, trainingspakken, energiek dansen (hakken), drugsgebruik, specifieke modetrends
Invloeden Rave, Hardcore techno, Acid house, New beat
Elementen Feesten (raves), specifieke kledingstijlen, dansstijl (hakken), muziekproductie
Populariteit Vooral in Nederland, Duitsland en Italië.
Gebieden Rave-feesten, muziekfestivals, clubs, online gemeenschappen
Ontstaan Begin jaren 1990 in Rotterdam
Verloop Eerste populariteit in de jaren 1990, heropleving eind jaren 2010
Verwante subculturen Hardcore,

Techno,

Rave,

Punk,

Drum and bass

Portaal Portaalicoon Subcultuur

Gabber is een Nederlandse subcultuur en muziekgenre dat begin jaren 1990 ontstond in Rotterdam. Het is bekend om zijn snelle en harde elektronische muziek en een energieke dansstijl genaamd "hakken". Gabbermuziek en de bijbehorende subcultuur speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van hardcore techno.

Oorsprong

Gabber ontstond begin jaren 1990 in de Rotterdamse clubscene als reactie op de commerciële housemuziek die populair was in die tijd. De term "gabber" komt uit het Jiddisch en betekent "vriend" of "maat". Het genre werd snel een symbool voor een anticommerciële subcultuur die zich afzette tegen de mainstream. Gabber had een significante invloed op de muziek- en jeugdcultuur in de jaren 1990. De subcultuur werd vaak in verband gebracht met drugsgebruik, vooral ecstasy, wat een rol speelde in de energie en intensiteit van de raves. Ondanks controverses rondom drugsgebruik en het harde imago, bood gabber een gevoel van gemeenschap en een plek voor jongeren om zichzelf te uiten.

De typische gabberstijl bestaat uit kale of zeer kortgeschoren hoofden voor mannen, soms gecombineerd met trainingspakken van merken zoals Australian en Cavello. Ook bomberjacks en Nike Air Max sneakers waren populair. Vrouwen in de scene kozen vaak voor felgekleurde trainingspakken en strak getrokken haren in een paardenstaart.

Muziekstijl

Gabbermuziek staat bekend om zijn snelle beats, vaak rond de 180-220 BPM, harde baslijnen, en schreeuwende synthesizergeluiden. Vroege gabbertracks maakten vaak gebruik van samples en harde kicks. Kenmerkende producers in de beginjaren waren onder andere DJ Paul Elstak, Rotterdam Terror Corps, Neophyte, en The Dark Raver. In latere jaren hebben artiesten zoals Angerfist, Drokz, en Nosferatu de gabberstijl verder ontwikkeld en een moderne draai gegeven.

Dansstijl

"Hakken" is de dansstijl die met gabber wordt geassocieerd. Het bestaat uit snelle, krachtige bewegingen waarbij de hakken van de danser regelmatig de grond raken, meestal synchroon met de snelle beat van de muziek.

Heden

Na een periode van dalende populariteit in de late jaren 1990, maakte gabber een comeback in de late jaren 2010. Deze heropleving werd gekenmerkt door een nieuwe generatie die elementen van de oorspronkelijke stijl mixte met moderne invloeden. Festivals zoals "Thunderdome", "Dominator", en "Masters of Hardcore" groeiden uit tot belangrijke evenementen binnen de hardcore scene, waar gabber een prominente rol speelde. Ook nu is de gabberscene nog steeds relevant met artiesten zoals de Nederlandse rapper Joost Klein dat met een happy hardcore lied (Europapa) naar het Eurovisiesongfestival ging in 2024.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gabber&oldid=870780"