Rotterdamse metro

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 2 apr 2024 om 13:25 (Link naar doorverwijspagina Bus gewijzigd in Autobus met DisamAssist)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rotterdamse Metro

Het logo van de Rotterdamse metro

Locatie Rotterdam en omgeving
Aantal lijnen 5
Aantal stations 62
Aantal passagiers 235.616 per dag
Lengte 78,3 km
Metrokaart

Metrokaart van Rotterdam klik om te vergroten


De Rotterdamse metro is de metro van de Nederlandse stad Rotterdam en omgeving. De metro is eigendom van de RET.

Met een totale lengte van 78,3 kilometer is de Rotterdamse metro het grootste metronetwerk van de Benelux.

Geschiedenis

Het gratis metrokaartje uit 1968.

Op 9 februari 1968 was het zo ver, de Rotterdamse metro werd geopend door Prinses Beatrix en Prins Claus. De metro, de eerste van Nederland én de Benelux, was slechts 5,9 kilometer lang. Deze metrolijn, de Noord-Zuidlijn genoemd, reed tussen station Rotterdam Centraal en winkelcentrum Zuidplein. Het was één van de kortste metrolijnen ter wereld. Toch koste die veel geld, wel 170 miljoen gulden (77 miljoen euro)! Dan kwam daar ook nog eens twintig miljoen gulden (negen miljoen euro) bij aan overige kosten. Al met al was de metro een duur grappie. Maar, na 7 jaar bouwen, werden de Rotterdammers wel beloond voor hun geduld. Iedereen mocht namelijk gratis een ritje met de metro maken.

In 1970, al twee jaar na de opening, werd de metro verlengt tot Slinge, en niet veel later ook tot Rhoon, Poortugaal en Hoogvliet, drie voorsteden van Rotterdam. Zes jaar na de opening was de lengte van de Rotterdamse metro al verdubbeld.

Een aantal jaren later, in 1982, werd een tweede lijn geopend: de Oost-westlijn. Deze reed tussen de stations Capelsebrug en Coolhaven. Op station Beurs kruisden de lijnen elkaar (zie ook kopje Stations). Ook deze lijn werd steeds uitgebreid. De lijn kreeg vele aftakkingen naar verschillende Rotterdamse buitenwijken. De laatste keer was in 2005, toen de lijn werd uitgebreid naar de nieuwbouwwijk Nesselande.

Lijnen

Sinds 2009 heeft Rotterdam vijf metrolijnen, elk met een eigen letter en kleur. Daarvoor waren het er twee: De Erasmuslijn (van noord naar zuid) en de Calandlijn (van oost naar west). De metro's rijden om de 10/15 minuten.

Lijn Van/Naar Stations Lengte
 A  Binnenhof - Schiedam Centrum 20 17,2 km
 B  Nesselande - Schiedam Centrum 23 20,1 km
 C  De Terp - De Akkers 26 30 km
 D  Rotterdam Centraal - De Akkers 17 21 km
 E  Den Haag Centraal - Slinge 23 27 km

Vooral metrolijn E is een speciale. Deze metrolijn is namelijk onderdeel van de RandstadRail. Een netwerk van trams, bussen en metro's in Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam.

Bij elkaar is de metro 78,3 kilometer lang, waarvan 17,7 kilometer ondergronds ligt.

Uitbreidingen

Er zijn twee uitbreidingen voor de Rotterdamse metro gepland, ééntje richting Hoek van Holland en ééntje in Rotterdam-Zuid.

Hoekse Lijn

De Hoekse Lijn is een spoorweg van Hoek van Holland naar Schiedam. Deze spoorlijn wordt omgebouwd tot metrolijn, en vanaf 2019 zal de metro er gaan rijden. Het nieuwe eindpunt van lijn A wordt dan Vlaardingen-West, en van lijn B Hoek van Holland Strand.

Zuidtangent

Er zijn ook plannen voor een metrolijn tussen de metrostations Zuidplein en Kralingse Zoom. Deze nieuwe metrolijn is onderdeel van het Project Zuidtangent, wat ervoor moet zorgen dat het openbaar vervoer in Rotterdam-Zuid beter wordt. Als dit doorgaat, komt er ook een metrostation bij De Kuip, het stadion van de voetbalclub Feyenoord.

Stations

Een metro op station Beurs, Rotterdams belangrijkste metrostation.

De Rotterdamse metro heeft in totaal 62 stations, waarvan 17 ondergronds. Behalve stations in Rotterdam, zijn er ook stations in veel andere plaatsen, zoals Spijkenisse, Vlaardingen, Schiedam, Den Haag en Pijnacker.

Het belangrijkste metrostation is Beurs. Op dit metrostation, midden in de stad, komen alle metrolijnen bij elkaar. Daardoor is Beurs het belangrijkste metrostation van Rotterdam.

Bij veel metrostations kun je overstappen op trams en bussen. Op zes stations (Alexander, Blaak, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Laan van NOI en Schiedam Centrum) kun je ook overstappen op de trein.

Metro's

Op dit moment heeft de Rotterdamse metro drie verschillende modellen metrotreinen, Type B, S en R. In totaal heeft de Rotterdamse metro ongeveer 145 metro's in gebruik.

Type B Type S Type R
Type B
Lijn  C  &  D 
Type S
Lijn  A ,  B  &  C 
Type R
Lijn  A ,  B ,  C ,  D  &  E 
Type R (RandstadRail)
Lijn  E 


Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rotterdamse_metro&oldid=850558"