Leerplichtwet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nederland kreeg in 1901 de eerste leerplichtwet. Kinderen van 6 tot 12 jaar moesten verplicht naar school óf huisonderwijs krijgen. De leerplichtige leeftijd is later met vier jaar verlengd. Tegenwoordig ben je als inwonend kind van Nederland vanaf je 5e leerplichtig, ook als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt. Dus ook asielzoekers en vreemdelingen die in Nederland wonen zijn van 5 tot 16 jaar leerplichtig.

Op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 is geworden begint de leerplicht. Als ouders of verzorgers vanaf dat moment hun kind thuis houden, zijn dan ook strafbaar. Tenzij het om een uitzonderingsgeval gaat zoals een bruiloft of begravenis van een nauw familielid. Ook bij ziekte door lichamelijke of psychische oorzaken is in de wet geregeld dat een kind niet naar school hoeft.

Ouders moeten hun kind bij een school aanmelden, waar het wordt ingeschreven. Deze gegevens gaan naar de schoolinspectie. Dit is zeg maar de "onderwijspolitie" die controleert of ouders en scholen zich aan de onderwijswet houden.

Kwalificatieplicht

Jongeren die tussen de 16 en 18 jaar oud zijn en die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Met een startkwalificatie bedoelen ze dat je (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) moet hebben. De kwalificatieplicht geldt niet voor jongeren die naar het praktijkonderwijs gaan. Of onderwijs hebben gevolgd in de uitstroomprofielen dagbesteding of arbeidsmarktgericht op het voortgezet speciaal onderwijs.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leerplichtwet&oldid=787902"