Kleurmuis

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 24 mrt 2023 om 15:42
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleurmuis of tamme muis
Mus musculus

54986main mouse med.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied
Leefomgeving als huisdier
Behoort tot de Knaagdieren
Portaal Portal.svg Biologie

De kleurmuis of tamme muis is een muis speciaal gefokt als huisdier. De kleurmuis stamt af van de huismuis.

Groepsdieren

Een kleurmuis is een groepsdier, dit betekend dat ze liever niet alleen zijn. Als een kleurmuis alleen is kan het zich erg alleen voelen en daarom nemen veel mensen er twee of meer. Vaak nemen mensen dan vaak twee mannetjes of twee vrouwtjes. Dit is om te voorkomen dat ze jongen krijgen. Fokkers nemen wel een mannetje en vrouwtje of meerdere mannetjes en vrouwtjes. De fokker wil juist dat de kleurmuizen jongen krijgen.

Verzorging

Een gevlekte kleurmuis

Een kleurmuis kan gewoon muizenvoer eten. Dit is de supermarkt of de dierenwinkel te koop. Voor de voortanden van een kleurmuis kopen veel mensen een knaagsteen. Niet alle knaagstenen zijn goed voor kleurmuizen, aangezien in sommige veel zout kan zitten. In een mineralensteen zit geen tot weinig zout. Veel mensen verwennen hun kleurmuis ook door het iets anders te geven dan voer. Je kan een muis van alles geven; gekookte aardappel, gekookte rijst, gekookte macaroni, crackertje, beschuitje, gedroogde boterham, rozijnen, noten (zonder toegevoegd zout), parkietenzaad of zonnebloempitten. Een kleurmuis mag niet iets met te veel zout, suiker, vet of water. Water in de waterfles of in een bakje kan natuurlijk geen kwaad. Een kleurmuis mag je nooit te veel lekkers geven, anders wordt de kleurmuis te dik.

Muizen kunnen gehouden worden in kooien. Hiervan zijn er verschillende. Zorg dat er genoeg ventilatie is in de kooi, maar het niet tocht. Zorg er ook voor dat een muis kan rennen, maar ook de hoogte in kan klimmen. Dat er een minimum maat is (voor twee muizen) van 50x30x30 en dat er een afstand tussen de tralies is van 7 mm. Muizen komen met gemak door 1 cm. Zeker de jonkies. Muizen kunnen ook gehouden worden in een duna. Dit een plastic bak met daarboven een doorzichtige kap. Het voordeel hiervan is dat de bodembedekking altijd in het hok blijft en er is genoeg ventilatie, maar het kan er haast niet gaan tochten. Nadelen zijn dat de kleurmuizen niet kunnen klimmen. Als laatste worden muizen ook gehouden in een terrarium of aquarium. De voordelen zijn dat de muisjes te zien zijn door het glas zonder tralies ervoor en het makkelijk is schoon te maken. De nadelen zijn dat er geen goede ventilatie en de kleurmuizen kunnen niet tegen de wand aan klimmen.

Muizen houden van spelen, klimmen en klauteren. Veel mensen kopen vaak een looprad voor in de muizenkooi. Ook leggen mensen wel eens WC-rollen of eierdozen in de muizenkooi.

Fokken

Een kleurmuis met jongen

Als je wilt fokken met je muisjes heb je natuurlijk een vrouwtje en een mannetje nodig. Het vrouwtje draagt 19 tot wel 25 dagen. De buik wordt zo groot als een golfbal aan het eind. Zij zelf wordt peervormig. Gemiddeld worden er 6 á 12 jongen geboren de eerste keer. Ze komen er roze uit en het duurt 15~minuten tot 1 uur. Daarna gaan de jonge muisjes drinken en slapen. Als het goed is krijgen ze melkbuikjes, zo niet hebben ze niet gedronken en kunnen ze dood gaan. De "Pinkies" (ded kinderen) groeien. Na 3 weken gaan hun oogjes open. De oortjes gaan al wat eerder open en ze beginnen rond te kruipen. Wanneer ze 4-5 weekjes zijn zijn ze al pubers, springers genoemd. Je moet ze dan uit elkaar halen anders gaan ze weer paren. De mannetjes bij de mannetjes en vrouwtjes bij vrouwtjes. Dan kan er niks mis gaan. Vrouwtjes herken je aan de tepeltjes ofwel stipjes op hun lichaampje.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kleurmuis&oldid=776145"