Huismuis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huismuis
Mus musculus

Мышь 2.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied
Leefomgeving
Behoort tot de Knaagdieren
Portaal Portal.svg Biologie

De Huismuis, (Mus musculusis) is meestal 8 cm en zijn staart is net zo groot of groter dan hem zelf. Het is een knaagdier. Ze leven vaak niet erg lang, omdat het een plaagdier vaak maar 1 of 2 jaar. Vaak leven ze in groepen van 10 muizen. Muizen zijn van nature echte alleseters, maar ze houden het liefst van fruit en noten. Ze wegen meestal, maar rond de 12 tot 22 gram dat is dus heel erg licht.

De spieren van de muis zijn sterk en soepel. Hij kan met zijn beenspieren erg hoog springen. En met zijn voorpoten kan hij aan dingen gaan hangen. Het is eigenlijk dus gewoon een kleine acrobaat!

De muis heeft veel zintuigen en best grote hersenen. Ze slapen meestal overdag en komen in de nacht hun holletje uit om voedsel te vinden. De kleine muizen blijven in het hol en er blijven een paar muizen (3 of 4) op de wacht staan en kijken of er niks met de kleine muizen gebeurd. Als het nog echt pasgeboren muizen zijn blijft de moeder muis ook om de kleine jonkies warm te houden.


Overlast en ziektes De huismuis is niet beschermd in Nederland, omdat het een plaagdier kan zijn. Ze kunnen door voortplanting razend snel fammilies vormen het is daarom ook na de mens het zoogdier met de grootste verspreiding ter wereld. Hierdoor kan De Huismuis ook snel ziektes rondbrengen

Ziekte van Lyme Een Huismuis kan de ziekte van Lyme verspreiden. Als eerste legt de vrouwtjes teek wel duizenden eitjes. De larven daarvan gaan opzoek naar een 'kleine bloedleverancier' zoals dan bijvoorbeeld De Huismuis. Als de larve dan groeit vervelt het en verandert het in een nimf. Daarna kan de volwasse Teek weer opzoek gaan naar een nieuwe slachtoffer zoals honden,katten en de mens zelf.

Salmonella Salmonella is een bacterie die voedsel vergiftiging veroorzaakt. Muizen laten dan keutels en urine achter op het aanrecht of in een kast waardoor voedsel besmet kan worden. Hierdoor kunnen mensen pijn hebben in de buik door de infectie.

Overlast Veel mensen zien muizen meer als een plaagdier dan als een huisdier dat komt door dat muizen aan meubels en etenswaren knagen. Meestal merk je of je huismuizen hebt als je kleine keutels ziet liggen, maar ze leven ook buiten het huis in de tuin of in de schuur. Je kunt ze overdag ook ruiken, maar ze zijn meestal alleen maar s'nachts actief. Ze hebben niet veel eten nodig per dag, soms zelfs maar 3 gram per dag. Ze komen ook vaak voor bij boederijen om de oogst op te eten. Daarom zijn daar ook vaak erg veel vallen in schuren en op het land. Maar ze zijn vooral binnen als het winter is, omdat het buiten dan erg koud is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huismuis&oldid=776139"