Trein

Uit Wikikids
Versie door TahR (overleg | bijdragen) op 10 dec 2008 om 19:38 (Ff wat anders, foto's komen, en de sneltrein gaat over 4 dagen verdwijnen.)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een trein is een voertuig dat mensen van plaats naar plaats brengt. Een trein rijdt op wielen en je moet ervoor kaartjes kopen. Er zorgen verschillende bedrijven (spoorwegbedrijven) voor de treinen. In Nederland is de grootste de NS (Nederlandse Spoorwegen).

Elektrische trein

Wij kennen nu de elektrische trein. Deze trein rijdt op een bovenleiding: hier haalt de trein de stroom vandaan. Daarom hebben elektrische treinen ook een pantograaf (ook wel stroomafnemer): deze moet de stroom van de bovenleiding voor de trein nemen. Als de pantograaf naar onderen is, kan de trein niet verder rijden.

Vroeger had je dieseltreinen: deze reden op diesel en hadden geen pantografen nodig. Deze rijden nu nog in sommige plekken van Nederland, bijvoorbeeld Haarlem en de Achterhoek.

En als eerst had je de stoomtrein. Deze reed met een stoomlocomotief en blies stoom uit om te rijden. Deze stoom was schadelijk voor mensen: er werd ook opgeroepen om niet voorin de trein te staan. Stoomtreinen hadden niet echt hoge snelheden: meestal wat meer dan 100 km p/u, of zelfs minder. De stoomtrein zie je nog tussen Haarlem en Enkhuizen.

Alle treinen (elektrisch, diesel en stoom) zijn te zien in het Nederlands Spoorwegmuseum.

Metro's

Metro's zijn soort van treinen. Dit zijn kleine treinen die in een stad een verbinding van A naar B verzorgen, met vaak vele tussenstops. Bijna iedere stad heeft een metro. Een bekend Nederlands voorbeeld is de Amsterdamse metro, of in Belgie de Metro van Brussel. Metro's rijden meer op een derde rail dan op een bovenleiding. Sjabloon:Lees meer

Snelheid

De treinen moeten meestal 80 tot 120 kilometer per uur rijden, maar de hoogste toegestane snelheid is 160 kilometer per uur. De hogesnelheidstreinen op de HSL-Zuid, de Thalys en de ICE rijden nu 140 kilometer per uur, met de voltooiing van de HSL-Zuid zullen de treinen op deze lijn en de Thalys ongeveer 200 tot 300 kilometer per uur rijden.

Locomotieven

Sommige treinen hebben locomotieven en aparte rijtuigen. Een voorbeeld van die aparte rijtuigen is het materieel ICR (Intercityrijtuig). ICM en ICL zijn ook aparte rijtuigen. De ICL is gehuurd van de Duitse Spoorwegen. Die wordt - zoals de naam al aangeeft - gebruikt in intercity's. Andere treinen (zoals de Sprinter, opvolger van de stoptrein) hebben geen locomotief, maar de voorkant van de trein is dan de cabine. Die treinstellen waarin de cabine en zitplaatsen voor de reizigers zitten zijn dan motorrijtuigen. Alleen bij de koploper zit de cabine omhoog.

Een cabine is ongeveer hetzelfde als een cockpit in een vliegtuig.

S

Treindiensten van de NS in 2008

naam - afkorting - omschrijving - materieel voor deze trein
Stoptrein, Sprinter of Citypendel - SPR - een trein die op alle stations bij een route stopt; als voorbeeld rijdt er een stoptrein van Schiphol naar Utrecht Centraal. De trein stopt dan ook op de stations die tussen Schiphol en Utrecht Centraal liggen (in dit geval zijn dat de stations Amsterdam Zuid, Amsterdam Bijlmer ArenA, Abcoude, Breukelen, Maarssen en Utrecht Zuilen) - SGM, SGMm, Buffel, DD-AR stoptreindubbeldekker, Mat '64 oud stoptreinmaterieel
Sneltrein - SNL - een trein net als de Intercity en Stoptrein, die stopt ook op de bijna-belangrijke stations op een route. In 2009 zullen er geen sneltreinen meer rijden - ICR, ICK koploper
Intercity - IC - een snelle trein die 140 km p/u rijdt. Deze stopt alleen op de belangrijkste stations op een route. In 1986 bestond de IC+ (InterCity+), in deze IC+ was er meer beenruimte - VIRM/DD-IRM intercitydubbeldekker, ICR, ICM, ICL, ICK koploper
Beneluxtrein - IC-B of BNL - deels van de Belgische Spoorwegen, deels van de NS. Een intercity die van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Schiphol naar Antwerpen en Brussel rijdt - ICR (in NS Hispeed kleuren)
Berlijntrein - IC-B of BLN - deels van de Duitse Spoorwegen, deels van de NS. Een intercity die van Amsterdam, Schiphol, Duivendrecht, Hilversum en andere plekken in Nederland naar Berlijn rijdt - DB IR (Deutsche Bahn Interregio) (Duits), ICL, ICR
InterCityExpress - ICE - deels van de Duitse Spoorwegen, deels van de Zwitserse Spoorwegen, deels van de NS. Een hogesnelheidstrein die 320 km p/u rijdt. Hij gaat van Nederland naar Duitsland en Zwitserland - ICE 3M
Thalys - THA - deels van de Duitse Spoorwegen, deels van de Franse Spoorwegen, deels van de Belgische Spoorwegen, deels van de NS. Ook een hogesnelheidstrein. Deze rijdt ook 320 km p/u. Hij gaat van Duitsland en Nederland naar België en Frankrijk - TGV Thalys PBA (voor Parijs-Brussel-Amsterdam)/PBKA (voor Parijs-Brussel-Keulen-Amsterdam) (speciaal Thalys-materieel)
CityNightLine - CNL - Een welbekende nachttrein - Verschillend
EuroNight - EN - Ook een nachttrein, in tegenstelling tot de (vaak dagtrein) EuroCity - Verschillend
  • De Wadloper- en Railhoppertreinen rijden niet meer bij de NS.
  • De Beneluxtrein wordt mogelijk vervangen door een hogesnelheidstrein. De Beneluxtrein zal wel zeker tot 1 oktober 2008 blijven rijden. Zie ook Beneluxtrein.

Treinkaartjes, abonnementen, OV-chipkaart en specials

Normale kaartjes

Je hebt kaartjes nodig om met de trein te reizen. Bij elke kaart kan je kiezen of je eerste of tweede klas wil reizen. Eerste klas is meestal duurder. Er zijn verschillende kaartjes:

  • Enkele reis: 1 keer gaat de trein je vervoeren, bijvoorbeeld van Zandvoort naar Leiden.
  • Retour: De trein gaat je vervoeren voor een heenreis, maar ook weer voor een terugreis. Bijvoorbeeld van Amsterdam naar Maastricht en weer terug.
  • Rondreis: Met een rondreis kan je bij drie stations weer uit- en instappen. Het beginpunt van je rondreis is ook het eindpunt.
  • Railrunner: Deze koop je als je 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 of 11 jaar oud bent. Deze kost maar 2 euro en je kan er zowel eerste als tweede klas mee reizen.

Abonnementen

Sommige mensen hebben een abonnement, zoals een OV-Studentenabonnement. Dat is speciaal voor studenten. Zij hoeven alleen maar het abonnement te betalen: de treinreis zelf niet.

OV-chipkaart

Er wordt ook getest met de OV-chipkaart. In die kaart zit er een chip, en je moet ermee in- en uitchecken. Hij bepaalt per kilometer wat je moet betalen. Je kan op je ov-chipkaart een saldo hebben, dat is hoeveel geld je hebt. De OV-chipkaart zou niet veilig genoeg zijn, dus de meeste mensen reizen daarom nog gewoon met normale kaartjes.

Speciale aanbiedingen

Er zijn ook speciale aanbiedingen, zoals de lentetoer. Met de lentetoer kan je bijvoorbeeld voor maar 42 euro voor 4 personen 1 dag in het weekend eersteklas kriskras door Nederland reizen. De lentetoer kan je alleen - zoals je in de naam ziet - in de lente houden.

Zie ook

Intern
Extern
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trein&oldid=75089"