Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Bestand:Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Bestand:Weather-clear.svg

Beneluxtrein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Beneluxtrein (of IC Brussel) is een trein die reed van Amsterdam (Nederland) naar Brussel (België). Deze trein is geen hogesnelheidstrein, alleen een trein die de over de grens Nederland - België gaat. De trein wordt een gewone intercity genoemd.

Er werd gepland om de trein door te laten rijden naar Luxemburg (vandaar de naam Benelux), maar dat plan is nooit uitgevoerd omdat de locomotieven die destijds gebruikt werden, niet krachtig genoeg waren om over de hellingen tussen België en Luxemburg te rijden. Wel zijn er testritten naar Luxemburg gemaakt.

In december 2012 werd de Beneluxtrein vervangen door een hogesnelheidstrein, de Fyra. Door veel problemen met deze hogesnelheidstrein, is deze dienst na ongeveer een maand afgeschaft. In februari 2013 werd de Beneluxtrein terug in dienst gebracht tussen Den Haag HS en Brussel-Zuid/Midi. Sinds december 2014 rijdt de trein weer van en naar Amsterdam Centraal.

Materieel

Vroeger reed de Beneluxtrein met ander treinmaterieel dan nu. Dat materieel heet Materieel '57, een speciaal gebouwde trein voor de Beneluxroute. Deze trein hoefde niet getrokken te worden door een locomotief.

Vanaf 1974 gingen wel treinen met een locomotief rijden. De trein had toen een locomotief van de Belgische Spoorwegen (uit de serie 25) met Plan W en Plan D rijtuigen (van de NS).

In 1986 werd het materieel weer veranderd. Toen gingen er Belgische locomotieven uit de 11-serie (HLE11) rijden met Nederlandse Intercityrijtuigen. In Nederland is de kleur van een Intercityrijtuig meestal geel met een blauwe band naast de ramen, maar speciaal voor de Beneluxtrein zijn sommige rijtuigen een rood-rijtuig, dus die rijtuigen haggen een rode band. De kleur rood komt van de NMBS, de spoorwegen van België: de huiskleur van de NMBS is rood. Omdat er een paar jaar niet genoeg 'rode' rijtuigen waren, werden ook 'blauwe' rijtuigen in de Beneluxtrein gezet.

In 2007 zijn alle rijtuigen voor de Beneluxtrein in NS Hispeed-kleuren geschilderd met allerlei kleuren op de rijtuigen. De meeste treinen zijn toen vervangen door deze Hispeed rijtuigen die PRIO's of Benelux ICR's worden genoemd, referentie naar de materieelnaam. De locomotieven zijn niet meer de oude Belgische van de HLE 11-serie, maar nu de TRAXX Baureihe 186 (dus de naam ervan) serie van het merk Bombardier.

Toen bekend werd dat deze intercity voor onbepaalde tijd terug op de baan kwam, zijn de rijtuigen overgeschilderd in NS-kleuren met de logo's van de NS en NMBS erop. Ook worden er stuurstandrijtuigen omgebouwd zodat ze gebruikt kunnen worden met de TRAXX locomotieven, zodat de locomotief niet elke keer verplaatst hoeft te worden naar de andere kant van de trein.

Route

De Beneluxtrein rijdt van Amsterdam naar Brussel via verschillende steden. Hieronder zie je de route van de Beneluxtrein.

De route naar Brussel:

 • Amsterdam Centraal (Nederland)
 • Schiphol (Schiphol Airport, Nederland)
 • 1x per dag vanaf Den Haag HS (Nederland)
 • Rotterdam Centraal (Nederland)
 • Breda (Nederland)
Landsgrens Nederland-België: Roosendaal
 • Noorderkempen
 • Antwerpen-Centraal (België)
 • Antwerpen-Berchem
 • Mechelen (België)
 • Brussels Airport-Zaventem
 • Bruxelles-Nord/Brussel-Noord (België)
 • Bruxelles-Central/Brussel-Centraal (België)
 • Brussel-Zuid/Midi (België)

Ingebruikname HSL

Toen de HSL Zuid en de HSL 4 (Hogesnelheidslijn Schiphol - Antwerpen) in gebruik werden genomen, verdween de Beneluxtrein en werd vervangen door een hogesnelheidstrein. Een aantal stations op de oude route worden nu overgeslagen, waardoor deze stations de directe verbinding met Brussel, Antwerpen en Amsterdam dan verliezen.

De Nederlandse reizigersorganisatie Rover was hier niet blij mee, ook omdat Rover verwachtte dat de verbinding duurder zal worden, en daarom heeft Rover ook een klacht ingediend. Ook de NMBS (de spoorwegen van België) heeft onderzocht of het niet mogelijk is de Beneluxdienst toch te blijven behouden. In het eerste 2008 liep er een proefproject waarbij dagelijks één doorgaande Intercity Brussel-Amsterdam en één omgekeerd zijn vervangen door Nederlands materieel met een overstap in Roosendaal. Vanuit Brussel rijdt de InterRegio Jambes-Essen door tot Roosendaal, waar er aansluiting is op een trein naar Amsterdam. In de omgekeerde richting gebeurde hetzelfde. Wanneer de Beneluxtrein via de HSL ging rijden, zal de route via Roosendaal alleen nog op deze manier mogelijk zijn geweest.

De Beneluxtrein is op 9 december 2012 gestopt met rijden en zou definitief vervangen worden door de Fyra. Maar door de vele defecten die de Fyra heeft gehad is op 17 januari 2013 besloten om de Fyra uit de dienstregeling te halen. In februari 2013 werd de Intercity voor onbepaalde tijd teruggebracht in de dienstregeling, maar deze reed slechts het traject Den Haag - Brussel. Tussen Den Haag en Amsterdam was geen ruimte om een extra trein te laten rijden. Sinds december 2014 rijdt de Intercity weer van en naar Amsterdam.

Beneluxtrein nu

Sinds december 2014 rijdt de Beneluxtrein weer de oude route, nu stopt hij weer in Schiphol en Amsterdam. Ook wordt er in België extra gestopt in Antwerpen-Berchem en Brussel-Nationaal-Luchthaven. Ook worden de rijtuigen overgeschilderd in de kleuren van NS (geel met blauw) en wordt er een stuurstandrijtuig aan toegevoegd, maar deze wordt niet gebruikt om de trein te besturen. Wel doet de trein er nu langer over dan eerst: 3 uur en 20 minuten, terwijl hij er vroeger slechts 2 uur en 48 minuten over deed. Nu zijn er TRAXX locomotiven die de ICR trekken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beneluxtrein&oldid=699771"