Verslaving

Uit Wikikids
Versie door Slang2000 (overleg | bijdragen) op 5 okt 2022 om 15:54 (Informatie toegevoegd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
van deze plant komt Drugs. Je kan daar verslaafd aan zijn

Verslaafd ben je als je steeds weer en meer van hetzelfde product wilt. Of als je steeds weer met hetzelfde bezig wil zijn. Je kan verslaafd zijn aan alcohol, drugs maar ook aan computeren, koffie, chocolade of cola. Mensen die verslaafd zijn verwaarlozen vaak de rest van hun leven omdat ze alleen maar bezig zijn met hun verslaving.

Wat is een verslaving

We spreken van een verslaving als iemand:

  • Als iemand meer gebruikt dan wat die wilt
  • Niet meer kan stoppen met gebruiken
  • Voordurend de drang heeft om te gebruiken
  • Middelen gebruiken om problemen op te lossen
  • Groot deel van zijn dag bezig is met het gebruiken ervan.

Bij een verslaving gaat het middelen gebruik het leven beheersen ,ten kosten wat iemand eigenlijk wilt doen.

De betrokken is een slaaf van de middel . Mensen die verslaafd zijn kunnen het niet laten , ondanks de schade en gevolgen ervan . Dit heeft te maken met het beloningssysteem in de hersenen .Het middel activeert dit beloningssysteem met als gevolg een kick een fantastische stemming of het gevoel van ontspanning. Roken is een meest voorkomende verslaving gevolgd door medicijnen en alcohol . Binnen de GGZ komt slaapmiddelen en rustgevende medicijnen het meest voor met verslavingen.

Verslaving in de DSM5

Verslaving is de meest gangbare term . Toch wordt er binnen de GGZ ook andere termen voor namelijk: middelgereliterende stoornis bijvoorbeeld een Alcohol gerelateerd stoornis .Hiermee wordt benadrukt dat probleem niet alleen het middel maar ook een psychische stoornis. Ook wil men van de negatieve lading af van een verslaving zoals die verslaafd heeft het aan ze eigen te verwijten . Toch gebruiken het begrip verslaving en de verslavingszorg.

Stoornis in gebruik van middelen

De DSM5 onderscheid tien soorten stoornissen waaraan iemand verslaafd aan kan raken . Daarnaast is er een mogelijk gedragrelateerd stoornis zoals gokken en gamen . Maar gaat ook om.:

  • Nicotine
  • Alcohol
  • Cafeïne
  • Cannabis
  • Hallocingenen
  • Snuifmiddelen
  • verdovende en pijnstillers middelen
  • Slaap en angstmiddelen
  • opwekkende middelen
  • Overige middelen .

Wat betreft een verslaving in bepaald gedrag de officiële benaming is niet -middel gerelateerde stoornis.

Er kan bijvoorbeeld een game of shopverslaving zijn Maar of dit officieel een verslaving is nog niet bekend hoewel er wel hulp wordt gegeven aan die mensen .

Alle verslaving hebben een overeenkomst met mij of meer aanwezig zijn. Het gaat over problemen met de controle problemen met het sociaal functioneren , problemen door risico gedrag en lichamelijke problemen . Het komt voor dat ze aan meerder middelen tegelijk verslaafd zijn dan is het moeilijker te behandelen.

psychoactieve stoffen

Bij een stoornis in het gebruik van middelen gebruikt de betrokkene psychoactieve stoffen . Een psychoactieve stof is een chemisch middel dat leid tot een verandering in psychische functies bewustzijn waarnemen denken en stemming .

Een psychoactieve stoffen noemen we ook wel drugs . Ze geven mensen tijdelijk een aangenaam gevoel en ontlusting gevoel laten verdwijnen . De psychoactieve stoffen zijn in te delen op de werking zo heb je bewustzijnverlagende stoffen deze hebben een verdovend effect de gebruiker komt in een roes voelt zich heel rustig en is niet in staat om goed te reageren. Iemand voelt zich dan zo ontspannen dat sommige motorisch handelingen niet meer zoals veters strikken .

Bewustzijn verhogende middelen hebt het tegenovergestelde effect het stimuleert het bewustzijn met als gevolg dat waakzaamheid en uithoudingsvermogen hoger wordt. Bij vaak gebruik kan iemand zijn hartslag omhoog gaan.

Je hebt ook nog bewustzijn veranderd middelen die zorgen dat gebruiker verschillende prikkels krijgt waarnemingen veranderingen en vooral kleuren en vormen voor heel erg beleefd. Soms gaat een trip fout en dan gaat iemand flippen dat kun je herkennen aan grote pupillen ,wazig zien ,zweten ,trillen slecht coördinatie. Iemand raakt in paniek.

Gecombineerde werking sommige middelen hebben een gecombineerde werking dat is bij alcohol het geval drink je weinig dan is opwekkend maar drink je meer dan gaat bewustzijn laag worden. Meest bekenden voorbeeld is XTC deze zogeheten partydrug voelen een saamhorigheid en openheid ze durven meer. Maar het gevaar is dat de sterkte steeds meer wordt waardoor je niet weet hoeveel je binnen krijgt.

Soorten verslavingen

Er zijn heel veel soorten verslavingen, je kunt bijna overal verslaafd aan zijn. Maar de bekendste zijn drugs, roken, alcohol en gamen. Maar je kunt ook verslaafd zijn aan wiet, gokken, cocaïne of internet. Wat ook voorkomt is een eetverslaving. Meestal gebeurt dat als er een speciale emotie opkomt, bijvoorbeeld als je bang, verdrietig of eenzaam bent. Deze verslaving wordt meestal snel onderschat, maar het is wel gevaarlijk. Je wordt namelijk snel dik en je krijgt een slechte gezondheid.Je kan soms hele erge ziektes krijgen.Als je verslaafd bent aan drugs kan je je verslaving nooit laten verdwijnen Als je rookt kan je ook hele erge ziektes krijgen, zoals longkanker of keelkanker. Alcohol verslaving kom nooit meer van af want overal waar je komt wordt je confronterend Met je verslaving want je moet dan nee zeggen want als hun ook maar 1 druppel drinken raken ze weer verslaafd.

kenmerken van een verslaving stoornis

Een verslaving stoornis heeft verschillende kenmerken . Hierbij geld hoe meer kenmerken de cliënt hoe erngstig de verslaving is. Hier onder volgen de 11 kenmerken heb je 2 of of 5 kenmerken dat heet iemand een lichte stoornis bij 5 tot 6 een matig probleem meer dan 6 een erngstig probleem.

  • Problemen met de controle: de cliënt heeft gebruik niet meer onder controle cliënten met een erngstig stoornis zijn hele dag bezig met hun verslaving ze hebben er echt alles voor over om aan het middel te komen . Ze hebben geen leven meer zonder.
  1. Het middel wordt vaker gebruikt dan gewenst
  2. Poging tot stoppen mislukken
  3. Het gebruik en herstel kosten veel tijd
  4. Activiteiten om te stoppen ook
  5. Het gebruik van de middel ook
  6. De effecten er van bijvoorbeeld een kater
  7. Er is een sterk verlangen erna .
  • Problemen op sociaal gebied: Door het gebruik van krijgen cliënt steeds minder sociale contacten :
  1. Er zijn problemen op school, werk of thuis je kunt denken aan het verlies van werk ,financiële en eenzaamheid.
  2. Het gebruik wordt voorgezet ondanks problemen met relaties
  3. Hobby ' en Sociale activiteiten komen op het spel .
  • Problemen door risico gedrag: denk hierbij aan auto ongeluk door gebruik en de gevolgen hiervan.
  • lichamelijke problemen: Er treden tolerantie op dit betekent dat je lichaam steeds meer nodig heeft.
  • Er treden onthoudingsverschijnselen op als iemand stopt dat is een reactie van het lichaam.

Overige verschijnselen

Bij verslavingen kunnen er ook anderen verschijnselen optreden . Deze kunnen tijdelijk zijn en vrij onschuldig denk hier bij aan het praten met dubbele tong of zwalken over straat bij te veel alcohol . Niet alle verschijnselen zijn tijdelijk bij langdurig gebruik kan er ook blijvend aandoeningen ontstaan voorbeelden zijn:

  • Intoxiactie: houdt in een vergiftiging door een grote inname van een middel kan bij alle verslavingen optreden behalve bij tabak.
  • Onthoudingsverschijnselen /ontwenningsverschijnselen: als iemand stopt met gebruik wordt iemand heel erg ziek dit vooral bij erngstig alcoholgebruik komt dit vaak voor dot is waarom mensen die verslaafd niet zomaar kunne stoppen.
  • Andere psychische problemen: Door een verslaving kan je ook andere psychische problemen ontstaan zoals slaapproblemen dit belangrijk om te weten voor behandeling. Maar wees alert dat ze dit niet zelf zeggen alcohol gebruiker zeggen nooit eerlijk dat ze problemen hebben door schaamte dus hou rekening met psychische problemen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verslaving&oldid=735179"