Actionpainting

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 25 jul 2022 om 21:53 (Aanzet Action painting)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Actionpainting op de manier van Jackson Pollock. Schilderij van Michael Philip

Action painting (actie schilderen), ook wel "gestural abstraction" (gebaren abstractie) genoemd, is een stijl van schilderen waarbij verf spontaan op het doek wordt gedruppeld, gespat, gegooid of uitgesmeerd, in plaats van zorgvuldig te worden aangebracht. Het kunstwerk wat hiermee ontstaat benadrukt vaak de actieve handeling van de schilder zelf wat als het ware zichtbaar blijft in het voltooide werk.

Inleiding

De kunst-stijl werd veel toegepast van de jaren 1940 tot de vroege jaren 1960, en is nauw verbonden met abstract expressionisme (sommige critici hebben de termen "action painting" en "abstract expressionisme" door elkaar gebruikt). Er wordt vaak een vergelijking gemaakt tussen de Amerikaanse action painting en het Franse tachisme. De New York School of American Abstract Expressionism (1940-1950) wordt ook gezien als nauw verbonden met de beweging.

De term werd bedacht door de Amerikaanse kunstcriticus Harold Rosenberg in 1952. Volgens Rosenberg was het doek "een arena om in te handelen".  De handelingen en middelen voor het maken van het schilderij waren in action painting van groter belang dan het eindresultaat.

De action painting-beweging vond plaats in de tijd na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De kunstenaars waren benieuwd naar de psychologische effecten en zeg maar de verbinding met het onderbewuste. De schilderijen van de Action Painters waren niet bedoeld als kunstvoorwerpen op zich of zelfs bepaalde emoties weer te geven. In plaats daarvan waren ze bedoeld om de waarnemer diep in het onderbewustzijn te raken, een gevoel van het oer op te roepen. Het was dus 'schilderen' met een zeker automatisme en niet een gerichte motorische aansturing van de verftube of het penseel.

Bekende action painters waren de Nederlandse Amerikaan Willem de Kooning en de Amerikaan Jackson Pollock. Niki de Saint Phalle was een van de weinige vrouwlijke kunstenaars die met de techniek werkte.

Techniek

William Green - Action Painter

Normaal gesproken wordt bij een schilderij de verf gericht op het doek aangebracht met een penseel of schildersmes. Nu liet de kunstenaar de verf rechtstreeks vanuit de tube of fles lopen of druppelen ('dripping'), vaak op een heel groot doek. Ongeveer hetzelfde effect krijg je door een penseel of kwast in de verf te dopen en deze boven het doek uit te laten lekken. Het effect wordt anders als er ook nog eens met de tube of natte penseel gezwaaid wordt naar het doek. Sommigen gingen nog werder en smeten de verf vanuit een beker of emmer op het doek. Eventueel ging de kunstenaar verder met een brede blokkwast waarmee hij met brede gebaren door de nog natte verf ging en zo ruwe en spontane vegen maakte. Of men fietste over het nog natte doek. Kortom een en al aktie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een breed publiek dit kliederen noemde.

In Nederland was het vooral Karel Appel die er bekend mee werd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Actionpainting&oldid=723858"