Toeslagenaffaire
De toeslagenaffaire is een kwestie in Nederland, waarbij 26.000 ouders onterecht van fraude werden verdacht. Zij moesten vervolgens hun kinderopvangtoeslag terugbetalen en/of werden slachtoffer van de harde fraude-aanpak van de Belastingsdienst. Dit alles vond plaats tussen 2013 en 2019. In 2018 kwam de toeslagenaffaire aan het licht, dat leidde tot verschillende rechtszaken en onderzoeken. In 2020 vond uiteindelijk een parlementaire enquêtecommissie plaats, waarin verschillende politici en ambtenaren gesproken werden.
Uit het onderzoek van de commissie kwam er kritiek op de werkwijze van de Belastingdienst, maar ook op minister Mark Rutte zelf. Lodewijk Asscher, PvdA-leider en voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, trad af als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. Een dag later, op 15 januari, viel het kabinet-Rutte III en bood zijn ontslag aan aan de koning. Eerder stapte staatssecretaris Menno Snel in 2019 al op vanwege de kwestie.
De kwestie werd grotendeels aan het licht gebracht en geleid door Kamerleden Pieter Omzigt (CDA) en Renske Leijten (SP), als ook journalisten Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw). Alle slachtoffers werden eenmalig gecompenseerd met 30.000 euro, ongeacht de schade die geleden was. Personen met meer schade zouden een hogere compensatie krijgen. Na de affaire kwamen er verschillende oproepen om de werkwijze van de Belastingdienst grondig te veranderen.