Syndroom van Down

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De syndroom van Down

Je bent vast wel een keer in je leven een kind of een mens tegengekomen die het syndroom van Down heeft, vroeg je je toen niet af hoe deze handicap ontstaat?

Wat is nou de syndroom van Down? De syndroom van Down is een aangeboren afwijkinglink titel, die samen gaat met een verstandelijk handicap. Je hersenen onwikkelen dan niet snel genoeg, ze ontwikkelen niet met een normaal snelheid en kunnen meestal ook nooit een normaal niveau bereiken. Dit alles wordt veroorzaakt, doordat het erfelijk materiaal van chromosoom 21 in drievoud voorkomt in plaats van in tweevoud. Normaal gesproken zitten in elke cel twee exemplaren van ieder chromosoom. Chromosomen zijn de dragers van de erfelijke eigenschappen, waarin staat welke kleur haar je hebt, welke kleur huidskleur je hebt etc. Er zijn 23 chromosomen in je lichaam. Het Downsyndroom wordt in 96 van de 100 gevallen veroorzaakt door een fout voor of na de bevruchting. Dit is de niet erfelijke vorm van het downsyndroom. De handicap kan erfelijk zij, maar dat hoeft niet. Bij de andere 4 van de 100 gevallen is de handicap erfelijk, dus dat betekent dat iemand in de familie het ook heeft en dat jij het daardoor ook krijgt.


Er wordt in Nederland per jaar ongeveer 275 kinderen geboren met het syndroom van Down.

Net als ieder ander kind ontwikkelt een kind met het Downsyndroom allerlei vaardigheden. Alleen het tempo en de manier waarop dat gebeurt is veel langzamer dan bij een "gewoon" kind. Wat wel gebleken is, is dat als een kind op de juiste manier begeleidt en gestimuleerd wordt, dat zij dan veel meer kunnen dan men denkt en verwacht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Syndroom_van_Down&oldid=62558"