Stamboom
Iedereen heeft een vader en een moeder, en ook zij hadden een vader en moeder. Dit zijn jouw voorouders. Het onderzoek doen naar je voorouders wordt met een moeilijk woord genealogie genoemd. Heel veel mensen vinden genealogie een leuke bezigheid maar er zijn ook mensen die er hun beroep van hebben gemaakt.
Zelf kun je eenvoudig thuis beginnen door aan je vader en of moeder te vragen, wie hun pappa of mamma is. Misschien leven jouw opa en oma nog zodat je aan hen kunt vragen wie hun vader en moeder was. Misschien weten zij nog iets te herinneren over hun eigen opa en oma. Waar hebben ze precies gewoond en wat voor beroep hadden ze? Met een stamboom kun je je eigen familie in beeld brengen. Het is een overzicht waarmee je kunt zien waar je voorouders vandaan komen, waar ze geboren zijn enzovoort. Er zijn ook bekende stambomen, bijvoorbeeld die van koninklijke families, zoals die van Nederland of Engeland.
Enkele programma's om een stamboom te bouwen
- Aldfaer (gratis)
- Pro-Gen (betalend)
- Geneaal (gratis)
- GensDataPro (betaald)
- Geneanet (gratis en betalend)
Privacy
Bij stamboomonderzoek moet je erop letten dat je rekening houd met de privacywet. Je mag dus niet zomaar gegevens van iemand levend online plaatsen.
Bepaalde aktes kan je niet vinden vanwege deze privacywet. Dit ligt er aan wat voor soort akte het is. Hieronder een lijst hoe oud een akte minimaal moet zijn.
- Geboorteakte (100 jaar)
- Huwelijksakte (75 jaar)
- Overlijdensakte (50 jaar)
- Bevolkingsregisters (120 jaar)
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.
Meer informatie over dit onderwerp vind je hier: |
Dit artikel is een beginnetje.
|