IJs (eten)
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij WikiKids helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert. |
IJs is iets kouds om te eten. IJs is een lekkernij om te eten. Het ijs van nu lijkt helemaal niet op het vroegere ijsje. IJs werd ontdekt door de Romeinen. Toen noemden zij het nog sorbet. Maar het allereerste roomijsje uit een fabriek komt uit de Verenigde Staten.
Geschiedenis
In het Romeinse Rijk werd dus al vol op sorbets gegeten. Maar toen het Romeinse Rijk was gevallen vergat iedereen hoe je ijs kan maken. Alleen de Arabieren hadden de techniek in handen. Later werd het ook in Sicilië gegeten. Zo verspreidde het ijs zich over heel Italië. Al gauw kwam er een Italiaan naar Parijs om daar ijs te verkopen. En het werd ook beroemd in Frankrijk. Allerlei beroemde mensen kwamen er over de vloer. Even later werd het over de hele wereld bekend. Maar er kwamen nog geen fabrieken. De eerste fabriek werd geopend in Baltimore. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden er grote fabrieken gebouwd, omdat toen de vriezer was uitgevonden.
Soorten
Er bestaan verschillende soorten ijs. Je kan het verdelen in merken: Magnum, Ola of Hertog IJs. Maar de meest gebruikte manier is het verdelen in hoe het gemaakt is. Sommige soorten lijken op elkaar, maar er is een verschil. Kijk maar naar softijs en roomijs. Het verschil tussen deze twee zijn dat roomijs wel 12 uur in de vriezer wordt gezet, maar softijs niet. Ook heeft softijs iets minder vet dan roomijs.
Smaken
Voor smaken kun je eindeloos combineren. Van chocolade naar mango. Van sinaasappel tot banaan
- Bananenijs
- Aardbeienijs
- Citroenijs
- enz.
Hoe maak je het?
IJs kun je op verschillende manieren maken:
1. Je kan het in een ijsmachine zetten.
2. Of je zet het in de vriezer.
In een ijsmachine worden de ingrediënten constant geroerd terwijl ze bevriezen.
Ook in de vriezer kun je ijs maken, maar dat is best moeilijk. Makkelijker is het om in de vriezer Danoontjes te bevriezen of waterijsjes te maken.
IJs kun je van allerlei smaken en ingrediënten maken en natuurlijk kun je zelf ook nieuwe smaken uitvinden!