LEGO

Uit Wikikids
Versie door Zep2000 (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2011 om 10:51 (lego)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

LEGO is een Deense speelgoedfabrikant.

LEGO


Het LEGO-beeldmerk in een groot bouwwerk.LEGO is een Deense speelgoedfabrikant die bekend is geworden met gekleurde kunststofblokjes. De blokjes worden onder de naam "LEGO" verkocht; zodoende refereert de naam niet alleen aan de fabrikant, maar is ook een soortnaam voor het speelgoed geworden. De fabrikant is de grootste speelgoedfabrikant van Europa met een omzet van 11,7 miljard Deense kronen (1,57 miljard euro) in 2009 [1]. Inmiddels heeft LEGO al twee keer de prijs "speelgoed van de eeuw" gewonnen.

De LEGO Group is op vier na de grootste speelgoedfabrikant van de wereld

Geschiedenis

In 1916 begon Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje. De eerste jaren maakte hij voornamelijk meubels, maar vanaf 1932 ging hij zich ook toeleggen op houten speelgoed en kwam de naam LEGO in gebruik. De naam "LEGO" is afgeleid van de Deense woorden "LEg GOdt" (speel goed). Later bleek het woord in het Latijn te interpreteren als "ik verzamel" (ook "ik kies" of "ik lees").

Toen na de Tweede Wereldoorlog het gebruik van kunststof steeds populairder werd ging Christiansen dit materiaal ook gebruiken voor zijn speelgoed. In 1947 begon het bedrijf onder licentie plastic bouwstenen te produceren: blokjes met aan de bovenkant ronde noppen en hol aan de onderzijde, waardoor de blokjes aan elkaar verbonden konden worden. In 1957 patenteerde LEGO een belangrijke verbetering: door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen, konden ze op meer manieren aan elkaar verbonden worden. Dat werd het LEGO-steentje zoals we dat nu kennen. In die tijd werd echter een mindere kwaliteit plastic (celluloseacetaat) gebruikt.

De slechte kwaliteit van de steentjes bezorgde LEGO een slechte naam en de zaken gingen steeds slechter. In 1958 stierf Ole Kirk Christiansen en zijn zoon Godtfred nam de zaken over. Langzaam ging de kwaliteit van de kunststof steentjes vooruit en de zaken gingen beter. Nadat in 1960 een opslagplaats in vlammen opging, werd besloten te stoppen met het houten speelgoed en de kunststofblokjes tot "core business" te verheffen.


Chicago stad in Legostenen.In 1961 werd het systeem met wielen uitgebreid. Hierdoor werden de mogelijkheden veel groter. LEGO werd vanaf dit jaar ook verkocht in de Verenigde Staten en Canada.

In 1962 worden elementen geïntroduceerd waarvan de hoogte 1/3 was van de standaardhoogte.

In 1963 werd de tot op dat moment gebruikte kunststof celluloseacetaat verruild voor het stabielere Acrylonitril butadieen styreen (ABS), het materiaal dat tot op heden (2011) nog wordt gebruikt.

In 1966 werd één van de meest succesvolle LEGO-series gelanceerd; het LEGO treinsysteem. Met een motor van 4,5 volt (later 12 volt en nog later 9 volt) kon met zelfgebouwde treintjes over rails worden gereden (en in 2006 werden draadloos bestuurbare treintjes op de markt gebracht).

In 1969 werd een nieuw, speciaal op jonge kinderen gericht, systeem op de markt gezet: DUPLO. De DUPLO-stenen waren groter dan de gewone LEGO-steentjes en bevatten geen kleine onderdelen (inslikkingsgevaar).

Vanaf 1970 kende LEGO een enorme groei. Er werden wereldwijd meerdere nieuwe fabrieken opgezet en het assortiment werd steeds groter. "FABULAND" was gericht op kleinere kinderen om eigen fantasiewerelden te bouwen en in 1977 ontstond de "LEGO Technic"-serie. Hiermee konden (vooral) zeer gedetailleerde voertuigen gebouwd worden en de mogelijkheden waren vrijwel eindeloos. In 1987 werd de "Technic" serie uitgebreid met "LEGO Pneumatic". Een paar jaar eerder, begin jaren tachtig werd voor het eerst Ruimtevaart LEGO uitgebracht waarmee ruimteschepen, raketten en maanvoertuigen gebouwd konden worden. Dit is een van de eerste thema-sets waar er rondom een onderwerp een serie van producten wordt uitgegeven.

Eén van de laatste uitbreidingen op de kunststofblokjes zijn de LEGO Mindstorms "Robotic Invention Systems". Hiermee zijn robots te bouwen die door middel van sensoren op hun omgeving kunnen reageren. Er zijn verschillende soorten programmeerblokjes, de oudere zijn "voorgeprogrammeerd", de nieuwste soorten RCX en NXT zijn ook zelf te programmeren. Met die systemen kun je je robot tot "leven" wekken. Hiervoor zijn intussen meerdere programmeertalen beschikbaar.

Maar ook in de originele LEGO kwam een vernieuwing. De zogenaamde "System"-LEGO bestond aanvankelijk alleen uit rode en witte steentjes, nadien kwamen er daken, deuren en ramen bij. Groene blokjes werden ontworpen zodat er boompjes en bouwplaten ontworpen konden worden. Nadien werd geel een populair gebruikte kleur. Enzovoort. De modernste kleuren zijn lichtgroen, lichtblauw en Winnie The Pooh-oranje. (Wat ook gebruikt wordt in de nieuwe pompoenmodellen in Legoland-Billund.)

In 1988 verliep het laatste patent van voor de originele blokjes; sindsdien zijn er verschillende fabrikanten die gelijkvormige blokjes maken onder andere namen. In november 2008 verwierp het Europese Hof van Justitie een beroep van het bedrijf op het Europees merkenrecht: het Hof stelde dat technische functies (zoals bouwsteentjes) geen beschermd merk kunnen zijn.[2][3] Deze uitspraak werd nogmaals bevestigd in 2010.[4]

Op 28 januari 2008 vierde LEGO zijn 50ste verjaardag. Daarvoor werden er minifigs van popsterren gemaakt. Het waren Amy Winehouse, Madonna en Cliff Richard[5]. Het bedrijf Google heeft speciaal voor deze gelegenheid zijn logo veranderd. [6]

Door de jaren heen zijn al veel LEGO gerelateerde wereldrecords gemaakt en verbroken. Het nieuwste record is dat wat gevestigd is op 6 juni 2010, betreffende de hoogste LEGO-toren ter wereld. Deze is gebouwd in Limmen en heeft een hoogte van 30,52 meter.

Minifigs

Minifigs oftewel minifiguren zijn de kleine mensjes van lego bedoeld om de lego-wereld te bevolken.

Meesterbouwers

Je hebt talent en vakmanschap nodig om een professionele lego model bouwer te worden. Je moet eerst een zware test en een gesprekk met goed gevolg doorstaan. Daarna beginnen de kandidaten aan een cursus waarop ze de technieken leren die ze bij het maken van de modellen voor de Legoland parken nodig hebben. De teams van de lego groep bouwen ook modellen voor reizende tentoonstellingen en speciale projecten. Elke modelbouwer heeft een grote werktafel, omringd door ladekasten met lego steentjes. De steentjes worden aan elkaar gelijmd zodat het model bestand is tegen weer en wind en tegen intensief schoonmaken.

Legoland

Legoland pretparken zijn pretparken van Lego.

Lego-thema's

Er zijn verschilende lego-thema's en dit zijn er een paar:

En meer.

Lego Computergames

Lego heeft ook computergames gemaakt en dit zijn er een paar:

En meer.

Externe links

officiele site

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=LEGO&oldid=179320"