Voetbal
Voetbal is een heel populaire balsport. Bij voetbal heb je 2 ploegen nodig, een bal, een veld, een scheidsrechter, een grensrechter en doelen nodig. Natuurlijk zijn er ook regels nodig om het spelletje goed te kunnen spelen zonder ruzie te krijgen.
Bij voetbal mag de bal met ieder deel van het lichaam gespeeld worden, behalve met de armen. Alleen de keeper (de spe(e)l(st)ers die op doel staat) mag de bal in zijn handen pakken. Als een andere spe(e)l(st)ers de bal expres met zijn handen aanraakt dan komt er een vrije trap en kan je van de scheidsrechter in het hogere voetbal een gele of rode kaart krijgen. Als je een rode kaart krijgt, mag je niet meer meevoetballen.
Scheidsrechter
De scheidsrechter is er dus om de regels in de gaten te houden. Als je je niet aan de regels houdt, fluit de scheidsrechter en geeft een vrije trap aan de andere ploeg.
Grensrechter
Je hebt ook een grensrechter. Een grensrechter loopt langs de zijlijn van het veld en kijkt of de bal binnen de lijnen van het voetbalveld blijft. Als de bal over de lijn gaat steekt de grensrechter zijn vlag omhoog. Hij wijst dan naar de ploeg die de bal uit schoot. Ook kijkt de grensrechter of iemand buitenspel staat. Als dat zo is dan gaat ook dan weer de vlag omhoog. Een grensrechter is alleen nodig als er op een heel voetbalveld wordt gespeeld. Als er op een half voetbalveld wordt gespeeld is hij niet nodig.
Keeper
Als keeper (of doelman) ben je de man/vrouw die in het doel staat met bepaalde sporten.
Als voetbal keeper ben je de baas van het doel. Als een speler op je af komt moet je proberen uit te komen. Je moet dan proberen de bal te pakken met je handen. Keepers zijn de enige op het veld die de bal in hun handen mogen hebben. Als een andere speler dat doet kan hij/zij gestraft worden door de scheidsrechter
Kleding voor keepers
Je hebt ook speciale keepers kleren. Je hebt een keepers broek nodig daar zit schuim in de stof bij je heupen en bij je knieën. De heupen en knieën zijn dan beschermt. Je kan ook een kort broekje aan doen daar zit de schuim in de stof allen bij de heupen. Bij het korte broekje zit de bescherming alleen bij de heup. Je hebt ook een keepers shirt aan hebben, daar zit het schuim bij de ellebogen. Bij het shirt zit het schuim bij de ellebogen, door het schuim worden de ellebogen beschermt. Het meest belangrijkste zijn de keeper handschoenen. Door de keeper handschoenen heb je beter grip op de bal, en kun je dus beter de bal vast pakken. Sommige keepers doen op de handschoenen water, zodat het nog stroever wordt. Als de bal hardt aan komt heb je meer bescherming voor je handen. Zoals de spelers heb je zelf ook scheenbeschermers om.
Je moet de bal goed klem hebben, dan weet je zeker dat je bal hebt. Als keeper moet je niet bang voor de bal zijn. Dan laat je de bal sneller door als de bal hardt aan komt. Je moet ook durven duiken, als je duikt kan je ver naar een van de hoeken.
je hebt ook nog andere keepers, met bepaalde sporten. Zoals:
- Ijshockey, het is een ruwere sport. Daarbij heb je dus meer bescherming nodig.
- Handbal, met handbal speel je op asvalt.
Teams
Er zijn 18 verschillende voetbalteams in de eredivisie (Nederland) (2009-2010)
Sc Heerenveen: Trond Sollied
Ajax: Martin Jol
Feyenoord: Mario Been
PSV: Fred Rutten
AZ:Ronald Koeman
FC Twente: Steve McLaren
FC Utrecht: Ton Du Chatinier
FC Groningen: Ron Jans
ADO den Haag: Raymond Atteveld
Sparta Rotterdam: Frans Adelaar
Heracles Almelo: Gert Heerkes
VVV Venlo: Jan van Dijk
RKC Waalwijk: Ruud Brood
Roda JC: Harm van Veldhoven
Vitesse: Theo Bos
NAC Breda: Robert Maaskant
NEC : Wiljan Vloet
Willem II: Alfons Groenendijk
in de jupiler league spelen er 16 teams.
Anderlecht: Ariel Jacobs
AA Gent: Michelle Preud'homme
Cercle Brugge: Glen De Boeck
Charleroi: Tommy Craig
Club Brugge: Adrie Koster
Ecxelscoir Moescron: Hans Galjé (Is wegens financiële problemen verhuisd naar 3° klasse gestuurd)
K.v. Kortrijk: Georges Leekens
K.v. Mechelen: Peter Maes
Kvc Westerlo: Jan Ceulemans
Krc Genk: Franky Vercauteren
Ksc Lokeren: Jacky Mathijssen
Germinal Beerschot Antwerpen: Jos Daerden
Roeselare: Dennis Van Wijk
Sint-Truidense VV: Guido Brepoels
Standard de Liége: Lászlo Bóloni
Zulte-Waregem: Franky Dury
WK
Het WK is een voetbaltoernooi. Om de 4 jaar word het gehouden. Als er weer een WK aankomt dan beginnen alle landenteams(internationale) 2 jaar van te voren de WK Kwalificatie te spelen. De eerste en tweede uit de poule mogen dan spelen op het WK soms zijn het de eerste drie of de eerste vier. bij een WK toernooi kan je een beker winnen. De Kwalificatie wedstrijden zijn verdeeld over de werelddelen Europese landenteams, Aziatische landenteams of Afrikaanse en van nog andere werelddelen spelen tegen elkaar.
Het WK 2006 (wereldkampioenschap)is gewonnen door Italië voor de vierde keer.
Frankrijk werd tweede.
Nederland werd in de kwartfinale uitgeschakeld onder leiding van Marco van Basten.
Het aankomende WK word gehouden in Zuid-Afrika , in 2010
Europees Kampioenschap
Het Europees Kampioenschap Voetbal (EK) wordt elke vier jaar gehouden. In 2008 werd het gehouden in Zwitserland en Oostenrijk. De winnaar daar was Spanje die in een spannende wedstrijd tegen Duitsland met 1-0 wonnen
Wanneer EK wanneer WK
Om de 4 jaar heb je het EK Voetbal, maar ook om de 4 jaar heb je het WK Voetbal. Maar dit is niet tegelijk, dit gaat om de 2 jaar. dus je hebt om de 4 jaar WK of EK. dus dan heb je in 2006 een WK, dan heb je in 2008 een EK en 2010 en WK enz..
Externe links
- Voetbal helemaal te gek!
- Willem Wever: Hoe kan een voetbalwedstrijd zo snel op tv komen?
- Willem Wever: Hoe bereidt Oranje zich voor op een wedstrijd?
- Willem Wever: Hoe neem je een goede strafschop?
- Willem Wever: Hoe wordt kunstgras gemaakt?
- Willem Wever: Hoe kom je bij Ajax?
- Willem Wever: Waarom is het American football zo anders dan het Nederlandse voetbal?
- Webpad EK 2008
- Webpuzzel EK 2008
- Webje voetbal