Wikikids:Tutorial/4

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5 Stap 6 Stap 7 Stap 8 Stap 9

Artikelen bewerken en aanmaken

  • Een bestaand artikel bewerken


Als anonieme gebruiker typ je in de zoekbalk een onderwerp in, en als zo een artikel bestaat, dan kom je op een artikel terecht en kan je hem lezen! Maar je kan hem ook bewerken als je ingelogd bent, met bewerk. Je zult je wel afvragen hoe het met al die codes zit. Dat zie je hieronder.

Knoppen bewerkingsscherm.PNG

Trouwens, als je bewerkt, zie je ook een knoppenbalk. Zoals je hierboven ziet. Ga naar de pagina Wikikids:Zandbak en klik daar op bewerk. En neem daar dan gerust de tijd om al die knoppen op die balk uit te proberen! :-)

  • Een nieuw artikel aanmaken
Stap6.gif

Als je ingelogd bent en er bestaat over een onderwerp nog GEEN artikel, dan kan je er eentje over aanmaken (neem als voorbeeld, tentoonstelling, dat bestaat natuurlijk nu wel maar we doen alsof het niet bestaat). Je moet wel eerst informatie over het onderwerp gaan zoeken. Want als je een artikel maakt met Een tentoonstelling een show waarin dingen worden tentoongesteld is dat natuurlijk niet genoeg. Wat weet je over de geschiedenis (van de tentoonstelling), wat was de eerste (tentoonstelling). Vraag dat even in jezelf af en neem wat drinken en kijk wat je in je artikel kan zetten.

Vervolgens kan je ermee aan de slag. Als je een rode link ergens in een artikel ziet, betekent dat dat het artikel niet bestaat, dan kan je het aanmaken. Met een blauwe link zie je juist dat het artikel bestaat.

Let wel op deze dingen:

  1. Als je iets wil schrijven over een bepaald onderwerp (bv. de bloem) en je wilt iets specifieks daarover vertellen (bv. hoe de bloem blijft leven), dan maak je geen apart artikel Hoe overleeft de bloem, maar dan maak je een kopje in het artikel van de bloem. Dat doe je met: ==Hoe overleeft de bloem?==
  2. Let op je spelling! Het maakt natuurlijk niet uit als je hier en daar een spelfout maakt, maar toch even wat tips.
  1. Als je niet weet of d of dt achter een werkwoord moet (het hout brandt), dan vervang je het werkwoord door loopt (het hout loopt), waarmee je ziet of er een T achter het woord hoort of niet. Dan verander je loopt weer terug naar brandt.
  2. Aan het begin van elke zin hoort een hoofdletter en aan het eind een punt, vraagteken of uitroepteken.
  3. Gebruik niet teveel uitroeptekens (! en !! mag, maar niet !!!!!!!!!!!!!!!!!)
  4. Hetzelfde met vraagtekens.
  5. Ook plaatsnamen, merken, feestdagen en namen van mensen beginnen met een hoofdletter.
  6. Als je niet zeker weet of een woord goed gespeld is, dan zoek je het op op deze website, www.vandale.nl.

Ook nog een goede tip, is om je artikel eerst aan een volwassene (zoals vader, moeder, broer, juf, meester of iets dergelijks) te laten lezen voordat je het op de site zet. Voor spellingscontroles enzovoorts.

Als je met je artikel hogerop wil komen, nomineer je het voor een award. Dat doe je door op de blauwe link te klikken. Elke maand zijn er nieuwe nominaties, maar je moet weer wel aan weer andere eisen voldoen!

  • Afbeeldingen en plaatjes

Je kan ook afbeeldingen (plaatjes dus) bekijken op Wikikids. Zelf kan je ze ook uploaden! Maar ze moeten wel GFDL zijn. Dat betekent dat je ze mag gebruiken om hier te uploaden. Want sommige fotomakers doen erg hun best op een foto, en als ze dan eenmaal zo een foto hebben mogen ze die onder copyright zetten. Dat is meestal altijd zo als je googlet naar afbeeldingen. GFDL-afbeeldingen vind je op deze site, Wikimedia Commons.

Download de afbeelding dan naar je computer en je upload hem dan op Special:Upload - volg de instructies daar.

  • Proberen

Aan het eind van deze cursus kan je een veld vinden waarin je een titel moet invoeren en dan op een knop moet klikken om een nieuw artikel aan te maken. Let op: als het artikel al bestaat kom je bij het bewerkveld uit.

Klik op de knop hieronder om door te gaan naar het volgende onderdeel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Tutorial/4&oldid=118240"