Striproman
Een striproman, beeldroman of graphic novel zijn romans die vormgegeven zijn als een stripboek. Een striproman bestaat uit verschillende vensters met plaatjes. Deze worden aangevuld door tekst in de vorm van gedachte- en spreekwolkjes. Stripromans lijken hierdoor erg op een stripboek, maar hebben vaak een ingewikkeld en meer diepgaand plot. In sommige gevallen zijn stripromans ook adaptaties van bestaande (oudere) werken.
Verschil met een stripboek
Hoewel stripboeken en stripromans er vergelijkbaar uitzien, zijn er enkele verschillen:
- De lengte: Stripboeken zijn over het algemeen vrij kort. Ze zijn ongeveer zo dik als een tijdschrift. Stripromans zijn een stuk langer en hebben de dikte van een boek. Ze zijn ook vaak op dezelfde manier als een boek gebonden.
- Serie: Stripboeken komen voor in series. Iedere maand komt er een nieuw deel uit. Stripromans zijn niet altijd onderdeel van een serie. Toch kan het voorkomen dat stripromans ook in series voorkomen. De tijd van uitgave tussen de verschillende delen is wel groter.
- Diepgang: Stripboeken hebben meestal een eenvoudig plot met weinig diepgang. Stripromans lijken qua verhaal erg op een gewone roman. Hierdoor hebben ze een complexer verhaal en meer diepgang.
Ook kan er een verschil zitten in de kwaliteit van de afbeeldingen. Bij stripromans wordt er meer tijd aan de afbeeldingen besteed, waardoor deze van hogere kwaliteit kunnen zien. Ook kan men kiezen voor creatievere stijlen.
Voor- en nadelen
Stripromans hebben enkele voordelen in vergelijking met "normale" romans:
- De afbeeldingen zorgen ervoor dat lezers de informatie sneller opnemen. In plaats van je voor te stellen hoe een personage of plaats eruitziet (aan de hand van een beschrijving) zie je dit direct voor je. Hierdoor kun je een striproman een stuk sneller lezen.
- Zeker voor jonge lezers kunnen stripromans interessanter zijn dan normale romans. Stripboeken zijn immers erg populair onder kinderen en jongeren. Hierdoor kan een striproman de overstap zijn naar volwassenliteratuur. Ook kan het zorgen voor meer enthousiasme onder jonge lezers.
- Stripromans liggen qua niveau dichter bij een "normale" roman. Hierdoor biedt een striproman de kans om belangrijke onderwerpen en thema's aan jongeren aan te bieden.
Toch zijn er ook enkele nadelen:
- De verbeeldingskracht wordt minder geprikkeld. Bij een normale roman moet je iedere situatie voorstellen, bij een striproman is dit een stuk minder door de vele afbeeldingen.
- De afbeeldingen kunnen afleiden van de diepere thema's of de complexiteit van het verhaal. Hierdoor kan belangrijke informatie verloren gaan. Zeker bij adaptaties van klassieke romans kan dit het geval zijn.
- Er kunnen problemen zijn met de beschikbaarheid, aangezien striproman minder verkocht worden dan "normale" romans. Boekenwinkels hebben vaak maar een beperkt aanbod stripromans. Ook zijn er weinig stripromans vrij beschikbaar op het internet.
- Sommige thema's worden niet als geschikt gezien voor een striproman. Denk hierbij aan thema's als huiselijk geweld. Hoewel er (goede) stripromans bestaan met deze thema's, is het afbeelden een stuk moeilijker dan in een "normale" roman.
Graphic Novels voor de Leeslijst
In 2018 kwam striptekenares Margreet de Heer met Graphic Novels voor de Leeslijst. Dit is een lijst van 55 Nederlandse en Vlaamse Graphic novels bedoeld voor de leeslijst in het Nederlands/Vlaams onderwijs. Naast beschrijvingen bevat de lijst ook vragen. Hierdoor kan de lezen nadenken over het verhaal of kan men in de klas discussiëren. In 2020 werden nog eens 33 Graphic novels aan de lijst toegevoegd.
Bronnen
- "Graphic Novels voor de Leeslijst"
- (en) "Graphic Novels and Comic Books" via Library of Congress.
- (en) Smith, Nadine (z.d.). "Pros and Cons of Graphic Novels in the Classroom". The Classroom.