Kantoortuin
Een kantoortuin of kantoorlandschap is een zaal die door verschillende mensen als kantoor gebruikt wordt. In plaats van aparte kantoren met tussenmuren delen de medewerkers één groot kantoor. Hier zijn verschillende bureau's, stoelen en computers geplaatst. Kantoortuinen komen vaak voor bij grote bedrijven, aangezien zij (meestal) veel werknemers hebben.
Ontstaan
De kantoortuin is ontwikkeld in de jaren 1950 in Duitsland. Vanaf de jaren 1970 komt de kantoortuin steeds meer voor. De kantoortuin is ontwikkeld om meer werknemers te huisvesten. Tijdens de jaren 1970 kwamen er ineens veel meer multinationals (bedrijven die in meerdere landen actief zijn). Voor deze multinationals waren ook veel meer werknemers nodig. Bedrijven konden hun kantoorruimte niet altijd uitbreiden. De kantoortuin bood de oplossing, aangezien er makkelijker nieuwe werkruimte gecreëerd kon worden. Ook verloor men minder ruimte aan gangen en muren.
Later ontstonden er ook ideeën over democratisering en onthiërarchisering. Hiermee wordt bedoeld dat men de afstand tussen medewerkers (aan de ene kant) en bazen en managers (aan de andere kant) wilde verkleinen. Door onthiërarchisering zouden ook de lagere medewerkers zich meer gehoord en gezien voelen. Hierdoor zouden zij zich meer voor het bedrijf inzetten.
Uiterlijk
Kantoortuinen komen er in allerlei soorten en maten. De kantoortuin is vrij in te delen, waardoor bedrijven hun eigen twist kunnen geven.
Sommige bedrijven kiezen voor een traditionele indeling. Volgens deze indeling staan alle bureaus en stoelen netjes in rijen naast elkaar geordend. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de ruimte om zoveel mogelijk mensen te huisvesten. In sommige bedrijven worden cubicles toegevoegd. Dit zijn een soort van kamerschermen (halve wanden) om werknemers toch een beetje privacy te geven.
Andere bedrijven kiezen voor een alternatieve en speelse indeling. Zij stellen de tafels in groepjes op en voegen kunst en planten aan de ruimte toe. Ook kan een ruimte multifunctioneel worden ingedeeld. Zo zijn er bureaus om te werken, maar ook tafels om te vergaderen of een lounge om klanten te ontvangen.
Voor- en nadelen
Voordelen
De kantoortuin heeft een groot aantal voordelen. Zo kan de ruimte vrij worden ingedeeld. De indeling kan later ook makkelijk worden aangepast. Stel je werkt eerst met 30 mensen in een kantoortuin en er komt een nieuwe werknemer bij. Bij normale kantoren moeten ruimtes voor één persoon gedeeld worden of moet er een nieuw kantoor gecreëerd worden. In een kantoortuin kunnen de meubels makkelijk verplaatst worden. Hierdoor kan de nieuwe werknemer een volwaardig plekje krijgen. Het aanpassen is ook goedkoper, aangezien er wanden zijn.
Daarnaast kan de kantoortuin helpen voor betere communicatie tussen werknemers. Spontane gesprekjes komen vaker voor, waardoor de banden tussen werknemers beter zijn. Deze betere banden zorgen weer voor een betere werksfeer en meer productiviteit.
Ook zorgt een kantoortuin voor meer bewegingsruimte. Men heeft minder het gevoel om opgesloten te zijn in een kantoor. Het zien van anderen die werken kan er ook voor zorgen dat je zelf meer gaat werken.
Nadelen
De kantoortuin heeft ook een aantal nadelen. Zo kan het grote aantal mensen zorgen voor meer geluidsoverlast. Dit is vooral vervelend als de ruimte gedeeld wordt met werknemers die vaak moeten bellen (zoals de klantenservice). Ook kunnen werknemers afgeleid worden door andere werknemers of kunnen moeite hebben met concentreren. Dit zorgt juist voor een lagere productiviteit. Oftewel, de werknemer gaat minder doen. Een ander negatief gevolg is dat mensen minder privacy hebben. Werknemers kunnen zich bekeken voelen, waardoor stress ontstaat.
Het contact kan er ook voor zorgen dat ziektes (zoals de griep) zich sneller verspreiden. Ook zullen meer mensen in ene keer ziek worden. Eén persoon kan de andere personen in de ruimte aansteken. Hierdoor moet een bedrijf het ineens met veel minder werknemers doen.