Crosne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Crosne
Stachys affinis

Stachys sieboldii1.jpg

Leefgebied China
Leefomgeving voedingsgewas
Behoort tot de Lipbloemenfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Crosne (Stachys affinis) worden ook wel Japanse aardappel genoemd. Ze ontstaan ondergronds uit een plant die we de Japanse Andoorn noemen. Ze worden op dezelfde wijze bereid als krielaardappeltjes. Je kunt ze dus koken, bakken of frituren. Ze lijken een beetje klein; ze hebben de vorm van garnalen, behalve dat ze steeds dikke ringen hebben. Crosne lijkt eigenlijk een beetje op kleine Michelinmannetjes. Het is wel een beetje een gedoe om de knolletjes zandvrij te maken. Was ze in ruim water en borstel ze af met bijvoorbeeld een afwaskwast waarmee je alleen groenten mee schoonmaakt.

Crosnes.jpg

Het is een meerjarige kruidachtige plant van de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae), afkomstig uit China. De wortelstok is een knolgewas dat rauw, gebeitst, gedroogd of gekookt kan worden gegeten. De plant kan 30-120 cm hoog worden. De knollen zijn net als aardappelen bedekt met een dunne, lichtbeige tot ivoorkleurige schil. Het vruchtvlees eronder is wit en mals. S. affinis is afkomstig uit Midden- en Noord- China . [1] Het werd in de 13e eeuw in China verbouwd. [4]

Voordat S. affinis in Europa werd geïntroduceerd, werd een verwant gewas, genaamd S. palustris, in de natuur verzameld om als groente te worden gegeten. Later gebruikten de Germaanse volkeren S. recta, een verdere verwant van S. affinis, als medicinale plant. De plant werd vervolgens vanaf de 18e eeuw gekweekt. In 1882 werd het gewas voor het eerst verbouwd op een boerderij in Crosne, een plaats in Noord-Frankrijk, net boven Parijs.

Crosne wordt in het voorjaar (maart-mei) als knol geplant. Meerdere knollen worden 5 tot 8 cm diep geplant in een gat met afmetingen van 30 bij 30 cm. De plant kan een hoogte bereiken van 30 cm. Wieden is noodzakelijk, maar het is belangrijk om het wortelstelsel niet te beschadigen. Voldoende water geven in de zomer is belangrijk.

De oogst is van november tot maart. Het is belangrijk dat de grond niet bevroren is tijdens het oogsten.

De opslag van Crosne- knollen is moeilijk. Vanwege hun dunne schil zijn ze maar een paar dagen houdbaar, ongeveer een week in de koelkast. Een alternatief kan een doorlopende verse oogst zijn uit vochtig zand, waardoor de knollen enkele maanden vers blijven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Crosne&oldid=782459"