Grensoverschrijdend gedrag

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 5 okt 2024 om 21:14
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heart corazón.svg
Iets naars meegemaakt?

Als je iets moeilijks hebt meegemaakt, vertel het aan iemand die je vertrouwt. Je kan ook altijd appen of bellen met de Kindertelefoon (Nederland) of Awel (België). Je staat er niet alleen voor.

Grensoverschrijdend gedrag is een vorm van gedrag waarbij een persoon tegen de wil van iemand iets doet, terwijl dat niet mag.

Het kan dan gaan om opmerkingen die te ver gaan, maar ook om iemand zomaar aanraken of handelingen verrichten bij die persoon, terwijl die dat niet wil, of foto's misbruiken die je de ander hebt gestuurd (sextortion).

Zoals de term zelf al zegt wordt er een grens overgegaan: een persoon gaat te ver gaat als die (zonder dat dat mag) tegen de wil van iemand anders iets doet.

Online

Ook online in social media en ook op spelplatvormen komt veel vaker grensoverschrijdend gedrag voor dan menigeen denkt. Ouderen kunnen accounts aanmaken, maar zich daarop voordoen als een jong iemand. Ze proberen 'vrienden' met je te worden. Aanvankelijk lijkt er niets aan de hand, maar op den duur gaan ze ongepaste vragen stellen en kunnen ze zelfs dwingend en bedreigend worden. Zomaar 'vrienden' met iemand (een vreemde) worden is dus niet zonder gevaar. Geef geen privé gegevens zoals je huisadres, telefoonnummer, maar ga ook niet op apps als Facebook, Whatsapp en dergelijke zonder medeweten en toestemming van je ouders.

Media

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grensoverschrijdend_gedrag&oldid=889261"