Meldkamer
Wat is de alarmcentrale?
De alarmcentrale is een kamer waar allerlei 112-meldingen binnenkomen. De alarmcentrale word vaak afgekord met AC. Als er bijvoorbeeld bij iemand brand is bel je de 112 die verbind je door naar de centralist van de alarmcentrale. Er zijn veel alarmcentrales in Nederland. Dat moet ook, anders moet een alarmcentrale op heel Nederland letten. Eén alarmcentrale let dan op een gebied. Als je de alarmcentrale belt dan kan dat op twee manieren en ze komen op twee manieren binnen. Bel je met je huistelefoon komt het meteen bij de alarmcentrale van jouw regio binnen. Bel je met mobiel dan komt je melding in Driebergen binnen die verbind je dan door naar jou regio. De alarmcentrale is eigenlijk een ruimte met veel computers en informatie. Als er iemand belt houden ze je soms aan de lijn tot dat de politie, brandweer of ambulance er zijn. Soms vragen ze je dat je er blijft tot dat politie brandweer of ambulance aanwezig zijn. Bij de Alarmcentrale is er altijd vierentwintig uur iemand aanwezig. Dat betekent niet dat er een iemand vierentwintig uur lang werkt het word ook afgewisseld. Vroeger hadden de politie ambulance en brandweer een eigen alarmcentrale. En het luchtalarm dat je elke eerste maandag van de maand hoort kan de alarmcentrale ook af laten gaan. De alarmcentrale heeft ook contact met de reddingbrigade, traumahelikopter, de huisarts en nog een paar andere hulpdiensten.
Moeilijke woorden:
- Traumahelikopter: Een helikopter met mensen die je te hulp komen.
- Hulpdiensten: Mensen die hulp bieden.
Wie werken er bij de alarmcentrale?
Bij de alarmcentrale word het natuurlijk niet allemaal vanzelf geregeld! Daar moeten ze natuurlijk mensen nodig hebben. Als je bij de alarmcentrale wild werken moet je natuurlijk wel een opleiding volgen of hebben gedaan. Bij de alarmcentrale werken:
- Politie= Politie opleiding gedaan hebben.
- Brandweer= brandwacht en bevelvoerders opleiding.
- Ambulance= verpleegster of verpleger en een 1 jarige ervaring.
Als er een melding binnenkomt en de melding gaat over een inbraak of diefstal komt de melding binnen bij de politieagent. Als er een melding binnenkomt die gaat over brand of iemand zit ergens hoog opgesloten en komt er niet meer uit. Als er een melding binnenkomt van dat iemand pijn heeft of een ongeluk dan komt de ambulance. In de computer staat ook waar de ambulance, brandweerauto of politie in de regio staat en hoeveel er zijn. Dus de alarmcentrale moet wel rekening houden met de hoeveel auto’s er nog zijn.
Moeilijke woorden:
- Bevelvoerder: heeft de leiding in een brandweerauto.
- Brandwacht: voert de opdrachten uit van de bevelvoerder. Dus eigenlijk de bemanning.
- Ervaring: ergens goed in zijn en al weten hoe het moet.
Soorten meldingen
Je hebt veel verschillende soorten meldingen. Ze zijn bij de ambulance, brandweer en politie ongeveer wel het zelfde alleen worden ze anders genoemd.
- Ambulance= A1 spoedeisend, A2 snel maar sirenes en alarmlichten hoeven niet en A3 niet spoedeisend.
- Brandweer= Prio1 levends gevaar of gevaar van gebouwen, Prio3 niet levends bedreigend en levens van dieren.
- Politie= Spoedmelding of geen spoedmelding.
In het algemeen betekend alles ongeveer het zelfde namelijk:
- Spoedmelding
- Niet zo’n spoedmelding maar wel snel ter plaatsen
- Geen spoedmelding.
Ik geef nu een voorbeeld van wanneer ze Prio1, of 3 gebruiken. Of A1, 2 of 3.
Bij de brandweer: Als er een gebouw in brand staat piepen ze op Prio1 Een koe zit vast in de sloot Prio3
Bij de Ambulance: Heeft iemand hartklachten A1. A2 Iemand is gevallen. A3 Iemand die naar het ziekenhuis vervoert moet worden.
Bij de Politie: Een schietpartij Spoedmelding. Geen spoedmelding lawaaioverlast. Alle verschillende soorten meldingen staan in de computer bij de alarmcentrale hoeven ze alleen maar wat aan te klikken en verzenden dan word de politie brandweer of ambulance opgepiept.
Moeilijke woorden:
- Algemeen= in alle gevallen.
112-meldingen
112 meldingen komen op twee mannieren binnen. Als je met je huistelefoon belt dan komt de het telefoontje direct bij de alarmcentrale binnen van jou regio. Bel je mobiel komt het telefoontje eerst binnen bij Driebergen die vraagt dan naar je naam en adres. Driebergen verbind je door naar jouw regio. Als je met je mobiel belt moet je wel duidelijk te verstaan zijn, want als je bijvoorbeeld niet duidelijk praat en je zegt ik woon in IJmuiden en ze verstaan Muiden verbinden ze je verkeerd door. Alle verschillende soorten meldingen staan in de computer bij de alarmcentrale hoeven ze alleen maar wat aan te klikken en verzenden dan wordt de politie brandweer of ambulance opgepiept. Bij de brandweer heeft iedereen een pieper, omdat vaak iedereen thuis is. Maar ze spreken wel af dat er iemand dienst heeft. Dat betekent dat diegene thuis moet zijn en niet gemist kan worden tijdens een uitruk. Bij de politie en ambulance is dat anders de ambulance en politie hebben diensten om de beurt werken ze 24 uur per dag. Politie en ambulance hebben vaak op de zaak een portofoon op zak de brandweer heeft dat pas als ze aan het onderzoeken zijn tijdens hun melding. In de ambulance, brandweerauto en politieauto zit een mobilofoon zo hebben ze contact met de alarmcentrale. Zo’n mobilofoon heeft allemaal knopjes 0t/m9. Ze hebben verschillende betekenissen
- Spraakcontact
- Uitgerukt
- Ter plaatsen
- Ingerukt
- Op kazerne
- Niet in gebruik
- Niet in gebruik
- Voorrang in iemands anders gesprek
- Privé gesprek
- 0Niet in gebruik
Apparatuur op de meldkamer
Op de meldkamer is natuurlijk ook wel apparatuur nodig zoals computers. Mensen die daar werken kunnen hier van alle informatie vinden. Of iets invoeren in de computer als er een brand is. Iedereen die meldingen opvangt die heeft 6 computers
- Computer 1: Communicatie met de auto’s. Dus zo kunnen ze met de bevelvoerder spreken in de auto.
- Computer 2: Brandmeldingen. Dit scherm kan gebruikt worden als er een automatische brandmelder af gaat bij een bedrijf of er word gebeld en dan kijken ze vaak op dat scherm.
- Computer 3: Hier kan je alle soorten meldingen invoeren en wie je er bij nodig hebt. Dus politie, ambulance of brandweer.
- Computer 4: Het zelfde als computer 3.
- Computer 5: Een terugluister recorder. Als die gene die een gesprek heeft gehad iets wil terugluisteren kan dat op deze computer.
- Computer 6: Een televisie. Als er op een dag bijna geen meldingen zijn kun je naar de televisie gaan kijken. De televisie zijn geluid staat wel uit anders lijdt het natuurlijk af!
Een gissysteem: Een soort tomtom. Tijdens een melding kan bijvoorbeeld de politie vragen hoe je moet rijden. De Arbi: Hiermee worden alle telefoniegesprekken gevoerd. Alarmlijnen, huislijnen, directe lijnen met andere werkplekken en diensten.
Moeilijke woorden:
- Communicatie: contact hebben met iemand of iets.
- Directe lijnen: meteen doorverbonden naar dat nummer wat daar staat.
Communicatie apparatuur
Bij een uitruk hebben de ambulance, politie en brandweer natuurlijk ook apparatuur nodig om dingen te ontvangen. Je hebt een pieper, portofoon en mobilofoon. Maar hoe werken ze en wanneer heb je die apparatuur nodig en wie?
De pieper: Wordt gebruikt door de brandweer, politie en ambulance. De brandweer heeft de pieper op zak. Als er een melding is worden ze opgepiept je leest dan wat er is en welke Prio het is. De politie gebruikt de pieper ook. De politie neemt de pieper ook mee op zak als ze de portofoon of mobilofoon niet horen. De ambulance is het eigenlijk het zelfde de pieper hebben ze op zak vooral als ze de portofoon of mobilofoon niet horen.
Portofoon: De portofoon word ook door de brandweer, politie en ambulance gebruikt. De portofoon is eigenlijk een mobilofoon op zak. Daarom is een portofoon eigenlijk heel handig want anders moet je de hele tijd tijdens een melding terug naar de auto lopen. Tegenwoordig kan je met een portofoon van stad naar stad iemand bereiken, maar dan moet je de portofoon wel op een bepaald kanaal zetten. Eigenlijk is de portofoon een soort van walkietalkie. De Brandweer gebruikt de portofoon tijdens een melding. De politie gebruikt de portofoon tijdens hun werk ‘op de zaak’ en vaak ook op straat. De ambulance gebruikt ze ook ‘op de zaak’ en tijdens de melding.
Mobilofoon: Een mobilofoon zit in alle auto’s van de brandweer, politie en ambulance. Tijdens een melding kan je hier net als met de portofoon met de alarmcentrale communiceren. Met al deze apparatuur kan je een melding binnenkrijgen en goed met elkaar en de alarmcentrale communiceren.
Moeilijke woorden:
- Communiceren: Contact met iemand hebben.
Een voorbeeld van een melding
Bijvoorbeeld een gezin van 5 mensen die in Naarden wonen. Als ze alle vijf in het huis zitten en er zitten 2 mensen boven. Doordat 1 van die mensen een lucifer laat liggen omdat hij of zij een kaars wou aansteken bij een la vol papieren. De la vliegt in de brand maar die la staat op de 2e van de 3 verdiepingen. 1 van de 5 belt 112 met hun mobiel. De melding komt eerst in Driebergen binnen die verbind hun door naar de alarmcentrale van 't Gooi. Die vraagt naar de naam en het adres. En kijken wat ze zullen inzetten. De brandweer, politie en ambulance. Ze voeren dat in en klikken op melding zenden. Bij de brandweer komt de melding binnen op de pieper, bij de ambulance op de pieper of portofoon en bij de politie ook op de pieper of portofoon. De brandweer moet met de hoogwerker komen omdat er 2 personen op de 3de verdieping zitten. De politie vraagt tijdens en na de brand wat er allemaal gebeurt is. De ambulance komt om te kijken of er iemand gewond is zo ja kan de ambulance je naar het ziekenhuis brengen als het heel erg is. Zijn er geen gewonden moet de ambulance toch wel kijken of alles in orde met je is. 1 van de twee mensen boven is zwaar gewond geraakt en moet naar het ziekenhuis. De ander is niet zo zwaar gewond maar gaat toch mee naar het ziekenhuis voor de zekerheid. Het huis is voor een groot deel afgebrand. Misschien geeft dit voor jou een beetje een voorbeeld hoe het waarschijnlijk zal gaan als er misschien eens bij jou een ernstige brand is.
Regio’s
Nederland is verdeeld in veiligheidsregio’s. Het zijn er natuurlijk geen twaalf, anders zou het wel heel erg moeilijk zijn om als een provincie op al die plaatsjes in de provincie te letten, Het gebied zal anders veel te groot zijn om op te letten. Daarom is Nederland natuurlijk ook in veilig heidsregio’s verdeeld om precies te zijn in 25 veiligheidsregio’s.