Marxisme
Het marxisme wordt door velen beschouwd als de oervorm van het communisme. De grondleggers van het marxisme waren Karl Marx (vandaar de naam) en Friedrich Engels. Het marxisme komt op voor het proletariaat (de arbeidersklasse) en verwerpt alles wat daartegen is. Het marxisme heeft als einddoel een samenleving met gelijkheid voor iedereen. Hierin is er geen geld, religie, bezit of oorlog. Haar religie is het atheïsme.
Achtergrond en theorie
Volgens het marxisme kun je alle mensen verdelen in drie verschillende sociale klassen. Dit zijn:
- De adel
- De aandeelhouders (degenen die winst van bedrijven krijgen)
- Het proletariaat, degenen die geen aandelen bezitten (de bezitslozen)
Volgens het marxisme wordt het proletariaat uitgebuit, omdat het te weinig loon krijgt.
Het marxisme vindt dat er eerst een revolutie moet plaatsvinden waarbij het volk de macht overneemt van de adel. Daarna zijn de aandeelhouders aan de beurt. Dan kan het uiteindelijke ideaal, de staatloze klasseloze maatschappij ontstaan.
"Bezit is diefstal", zei Marx al. Onder de tijdelijke "dictatuur van het proletariaat" wordt het bezit van de rijken verdeeld onder de armen en verdient iedereen ongeveer hetzelfde. Volgens het marxisme kan een land alleen bestaan als er een sociale klasse is die de andere sociale klasse onderdrukt. Dit is tot nu toe in de geschiedenis altijd gebeurt:
- De slaven en de slaafhouders in de vroege geschiedenis.
- De boeren en de koningen van 500-1500.
- De arbeiders en het adel na 1500 .
- Het volk en en de miljonairs in de huidige samenleving.
Een marxistische staat in de praktijk
Het marxisme inspireerde onder anderen Lenin tot het opstarten van de eerste "proletarische revolutie" in de geschiedenis, de Oktoberrevolutie in Rusland (1917). Daarmee werd Rusland de eerste "dictatuur van het proletariaat", met de naam Sovjet-Unie.