Orka vijanden
Iemand wil deze pagina laten verwijderen om de volgende reden: ingevoegd op de pagina Orka. Een moderator zal hierover beslissen. Als je het artikel verbetert, mag het misschien blijven staan. |
Dit artikel wordt waarschijnlijk verwijderd. Reden: ingevoegd op de pagina Orka |
Vijanden
Omdat orka’s zo groot en sterk zijn kunnen ze zich tegen heel veel verdedigen. Ze hebben daarom geen vijanden, op één na, de mens. Bijna elk dier word wel bedreigt door de mens, en orka’s dus ook.
Jagen voor vlees
Vissers zagen orka’s vroeger als concurrenten, daarom schoten ze op orka’s. Mensen dachten dat orka’s heel gevaarlijk waren en doodden de orka’s, uit verdediging. Er waren ook mensen die op orka’s jaagden voor het vlees. Bij Antartia zijn door Russische jagers in 1980 wel negenhonderdzestien orka’s gedood. In Noorwegen zijn er ook veel orka’s gedood, tussen 1954 en 1981 zijn er rond tweeduizend gedood voor het vlees.
Levend vangen
Orka’s werden ook bedreigd, levend gevangen te worden. Ze werden dan in een dolfinarium gezet. De eerste orka die levend gevangen werd was in 1961, die orka was na één dag overleden. In 1964 en 1965 werd ook geprobeerd orka’s levend te vangen, toen waren de twee orka’s Moby Doll en Namu gevangen, die waren ook al snel overleden. In Vancouver Island zijn er tot 1975 orka’s gevangen voor dolfinariums. Hierdoor is de orka veel minder populair geworden. Hierna is het een tijdje verboden geweest, om op orka’s te jagen, of orka’s te vangen voor dolfinariums. Daarna werden de orka’s gewoon in Ijslandse en Japanse gebieden gevangen. In Japan en Rusland zijn voor het laatst orka’s levend gevangen in 1997 en 2003. De orka’s die toen gevangen werden waren ook heel snel overleden. De orka’s die nu nog in gevangenschap leven, zijn geboren in dolfinariums.
Vervuild
In 2005 kwamen mensen erachter dat orka’s vervuild zijn. In Noorwegen zijn monsters van de vetlaag van een orka gevonden, deze zijn onderzocht en het bleek dat er giftige stoffen, in de vetlaag van de orka zaten. Het komt door het voedsel dat orka’s eten. Ook in andere gebieden zijn er giftige stoffen gevonden in vetlagen van orka’s. Door de giftige stoffen worden orka’s sneller ziek.
Geluidsoverlast
Orka’s hebben ook last van het vele geluid dat wij maken. Het geluid kan komen door testen die onderzoekers doen met hun appratuur, maar ook door de motoren van boten. Orka’s kunnen onder water niet goed zien, dus maken ze gebruik van echolocatie om contact met elkaar te houden. Ook het zoeken van voedsel is moeilijk zonder de echo locatie. Dit wordt verstoord door het lawaai.
Voedsel tekort
In de zee wordt door vissers veel gevist. Hierdoor blijft er steeds minder voedsel over voor de zee-dieren die vis eten. Dus ook voor de orka, er is steeds minder voedsel. Er zijn een keer hele magere orka’s gezien die in hele kleine groepjes voedsel zochten, en allemaal door de vele visvangst van mensen.