Spierbeheersing: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 1: Regel 1:
'''Spierbeheersing''' is het gecontroleerd iets kunnen doen met je [[lichaam]] en met name dan met je [[spieren]]. Denk hierbij aan een circusarties of een gymnast die moeilijke bewegingen weet te maken en dat met de nodige voorzichtigheid moet doen. Maar ook andere sporters en bijvoorbeeld muzikanten (zoals een pianospeler) moeten veel oefenen om de juiste bewegingen te kunnen maken. Ook bouwvakkers hebben met spierbeheersing te maken. Denk aan het op de juiste manier tillen van zware voorwerpen. Dat moet je vooral doen vanuit je knieën en niet vanuit je rug. Ga je verkeerd om met je spieren, dan krijg je beschadigingen in je spieren en gegarandeerd spierpijn. Vaak heeft dat met overbelasting te maken. Er komt dus vaak [[zelfbeheersing]] bij kijken.
+
'''Spierbeheersing''' is het gecontroleerd iets kunnen doen met je [[lichaam]] en met name dan met je [[spieren]]. Denk hierbij aan een circusarties of een gymnast die moeilijke bewegingen weet te maken en dat met de nodige voorzichtigheid moet doen. Maar ook andere sporters en bijvoorbeeld muzikanten (zoals een pianospeler) moeten veel oefenen om de juiste bewegingen te kunnen maken. Ook bouwvakkers hebben met spierbeheersing te maken. Denk aan het op de juiste manier tillen van zware voorwerpen. Dit heeft met [[ergonomie]] te maken. Dat moet je vooral doen vanuit je knieën en niet vanuit je rug. Ga je verkeerd om met je spieren, dan krijg je beschadigingen in je spieren en gegarandeerd spierpijn. Vaak heeft dat met overbelasting te maken. Er komt dus vaak [[zelfbeheersing]] bij kijken.
  
 
[[Categorie:Lichaamsbeweging]]
 
[[Categorie:Lichaamsbeweging]]

Versie van 26 dec 2024 11:31

Spierbeheersing is het gecontroleerd iets kunnen doen met je lichaam en met name dan met je spieren. Denk hierbij aan een circusarties of een gymnast die moeilijke bewegingen weet te maken en dat met de nodige voorzichtigheid moet doen. Maar ook andere sporters en bijvoorbeeld muzikanten (zoals een pianospeler) moeten veel oefenen om de juiste bewegingen te kunnen maken. Ook bouwvakkers hebben met spierbeheersing te maken. Denk aan het op de juiste manier tillen van zware voorwerpen. Dit heeft met ergonomie te maken. Dat moet je vooral doen vanuit je knieën en niet vanuit je rug. Ga je verkeerd om met je spieren, dan krijg je beschadigingen in je spieren en gegarandeerd spierpijn. Vaak heeft dat met overbelasting te maken. Er komt dus vaak zelfbeheersing bij kijken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spierbeheersing&oldid=903573"