Overleg gebruiker:S.Perquin/WikiKidsGlorie: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 85: Regel 85:
 
::::Inderdaad.{{Gebruiker:Groempdebeer/Handtekening}} 30 okt 2022 13:36 (CET)
 
::::Inderdaad.{{Gebruiker:Groempdebeer/Handtekening}} 30 okt 2022 13:36 (CET)
 
:::::Idee nummer 2: een eigen WikiKids YouTubekanaal?
 
:::::Idee nummer 2: een eigen WikiKids YouTubekanaal?
{{Gebruiker:Groempdebeer/Handtekening}} 31 okt 2022 20:52 (CET)
+
:::::{{Gebruiker:Groempdebeer/Handtekening}} 31 okt 2022 20:52 (CET)

Versie van 31 okt 2022 20:54

Bekendheid WikiKids vergroten

Beste allen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik WikiKids op de basisschool ontdekte. Een Wikipedia in kindertaal: hoe handig is dat! 22 dagen geleden besloot ik om ook bijdragen te willen leveren aan de wiki. Ik vind het ontzettend leuk om artikelen te schrijven over onderwerpen waar ik interesse in heb en waarvan ik de bekendheid onder de jeugd wil vergroten. Ik wil (ook later in mijn werk) voornamelijk de filosofische boodschap "durf te denken" overbrengen aan kinderen. WikiKids bestaat nu uit een relatief kleine community. Waar vroeger 21 moderatoren actief waren, zijn er nu nog maar 5 moderatoren. Mij lijkt het daarom leuk om de bekendheid over WikiKids te vergroten. Laten we er allen voor zorgen dat WikiKids een soort boost krijgt! Het verdient veel meer aandacht dan dat het nu heeft! Het is wel dé wiki voor en door kinderen!

Nu heb ik een aantal ideeën:

  • Jeugdjournaal. Op moment van schrijven zijn er 37.223 artikelen. Nog 2.777 artikelen en dan hebben we de 40.000 artikelen bereikt! In april 2014 telde WikiKids 15.291 artikel, in november 2016 19.104 artikelen, in december 2019 26.991 artikelen en in augustus 2021 waren het er 35.306. Mij lijkt het gaaf als we het Jeugdjournaal gaan benaderen zodra de 40.000 artikelen zijn bereikt. Wie weet kunnen ze dan iets vertellen over recente ontwikkelingen, bekende artikelen, gebruikers en de geschiedenis (met dit laatste ben ik nu toevallig ook bezig, zie Project WikiKidsHistorie).
  • Schooltv. Ik zie dat er nog geen énkel filmpje op Schooltv staat over WikiKids (zie https://schooltv.nl/zoekresultaten/?q=WikiKids). Daar moet verandering in komen, vind ik! Misschien is het leuk om een bepaald project te starten met als doel: ervoor zorgen dat er een filmpje te vinden is op Schooltv. Dit filmpje is dan eenvoudig vindbaar voor (basis)scholen, waardoor WikiKids bekender wordt onder kinderen.
  • Zapp. Zapp is het kinderblok van de NPO. Wellicht kunnen we ook hun benaderen om meer bekendheid te krijgen?
  • Willem Wever. Ook Willem Wever zou benaderd kunnen worden. In Willem Wever kunnen kinderen prangende vragen stellen. Al één van jullie (kinderen) nou bijvoorbeeld een vraag instuurt naar Willem Wever over WikiKids, komt WikiKids misschien in dat programma? Denk aan de vraag "Hoe wordt iets bekend?" of "Hoe krijg je bekendheid op televisie?". Of bijvoorbeeld "Hoe kun je schrijver worden?" (mocht je schrijver willen worden), "Wat doen moderatoren op internet?", "Is het erg om schrijffouten te maken?", enz., enz.
  • Klaas Kan Alles. Klaas van Kruistum bewijst in dit programma dat hij (bijna) alles kan. Maar kan hij ook artikelen schrijven voor WikiKids? Laten we het hem vragen!
  • Checkpoint. Checkpoint is een stoer testprogramma waarin Rachel Rosier met haar testteam allerlei experimenten uitvoert. Dit is ook een erg populair programma onder de jeugd, ik keek/kijk hier zelf ook naar. Ook hier zie ik mogelijkheden en kansen in om WikiKids meer bekendheid te geven. Misschien dat we artikelen kunnen schrijven over bepaalde leuke bekende experimenten (met encyclopedische relevantie) die ook uitgevoerd kunnen worden door Checkpoint? Dan sturen we hun een mail en leggen we uit dat we op WikiKids een aantal artikelen hebben geschreven over experimenten? (Al moeten zulke artikelen wel pedagogisch verantwoord zijn, dus dan zouden we ervoor moeten zorgen dat die experimenten waarover we schrijven niet gevaarlijk zijn. Gedachtenexperimenten zijn bijvoorbeeld niet gevaarlijk. Ik noem maar iets; zo zijn er veel meer interessante experimenten te bedenken. We zouden dan bijvoorbeeld ook een portaal kunnen starten genaamd Portaal:Experiment?)
  • Heeft iemand nog meer ideeën? Er zijn zóveel (simpele maar effectieve) mogelijkheden en kansen te bedenken!

Let's make WikiKids great again! ;-)

Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden!

Met vriendelijke groet,

S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 19:19 (CEST)

Haha, nog even over Klaas Kan Alles en Checkpoint. Dan zeggen we in de mail dat als zij WikiKids via hun programma meer bekendheid geven, Klaas van Kruistum (plus Klaas Kan Alles) en Rachel Rosier een eigen artikel krijgen op WikiKids! Ik denk dat de redactie van deze programma's dit wel kan waarderen!
S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 19:21 (CEST)
Je kan het ook eens wagen bij Het Klokhuis. Of ze een aflevering over WikiKids willen maken. P.S.: Soms zijn jouw plannen wel héél ambitieus... Groempdebeer Vragen? 29 okt 2022 20:05 (CEST)
Daar had ik nog niet overnagedacht! Dat is een supergoeie van jou! Bedankt! Ken je de uitspraak trouwens van Walt Disney? "Al onze dromen kunnen uitkomen, als we de moed hebben om ze na te jagen." :-) S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 20:24 (CEST)

Naam van het project

Hoe slim is het om een titel te hebben van geïnspireerd op een uitspraak van Donald Trump? Groempdebeer Vragen? 29 okt 2022 20:01 (CEST)

Hmmm je hebt gelijk. Het leek me een leuk grapje, maar het kan ook verkeerd vallen bij mensen. Daar had ik nog niet zo bij stilgestaan. Het moet een pakkende naam zijn. Heb je een alternatief voor de naam? S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 20:07 (CEST)
Ik heb een héle leuke naam: WikiKidsGlorie! Haha, ik zal de naam veranderen! S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 20:08 (CEST)
WikiKidsInHetNieuws klinkt ook wel leuk. Groempdebeer Vragen? 29 okt 2022 20:09 (CEST)
Dat klinkt ook wel leuk! Alleen gaat het ook verder dan alleen nieuws. Het kan altijd uitgebreid worden. Bijvoorbeeld ook naar evenementen, conferenties of noem maar op! Zoals ook in het verleden gebeurd is in de Jaarbeurs in Utrecht. Persoonlijk vind ik WikiKidsGlorie een pakkendere naam, ook omdat het korter is dan WikiKidsInHetNieuws. Wat vind jij van WikiKidsGlorie? :-) S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 20:13 (CEST)
Het is niet mijn meest favoriete naam, maar betere alternatieven heb ik niet. En het klinkt al veel beter dan de eerste naam. Groempdebeer Vragen? 29 okt 2022 20:14 (CEST)
Ik zocht naar synoniemen van "bekendheid" en kwam zo bij "glorie" terecht. Ik dacht meteen aan "iets in glorie herstellen"; precies waar ik ook voor zou willen zorgen met WikiKids! In het begin zal de naam wat raar klinken, maar hoe meer je ermee werkt, hoe beter het gaat klinken! Dat is altijd, merk ik! :-) S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 20:16 (CEST)
Ik hoop dat je door hebt dat je WikiKids niet echt in glorie kan herstellen, omdat het nooit echt in glorie geweest is voor zover ik weet... Groempdebeer Vragen? 29 okt 2022 20:20 (CEST)
Zeg nooit nooit! Vroeger had WikiKids 21 moderatoren en nu nog maar 5. WikiKids was dus, zoals ik het zie, ooit 4x zo bekend als nu (anders had je niet zoveel moderatoren nodig). Er moet ooit een soort Gouden Eeuw zijn geweest voor WikiKids, een hoogtepunt van bekendheid en activiteit die het had bereikt. Het lijkt me gaaf om over dit punt heen te gaan en WikiKids bekender te maken dan dat het ooit was. Ooit gaat deze tijd komen, of ik er nou aan bijdraag of niet! (Dat is in ieder geval mijn voorspelling.) Er komen steeds meer en betere artikelen op WikiKids (daar zorgen de gebruikers/moderatoren van nu ontzettend goed voor, mijn respect daarvoor). Elon Musk zei ooit (vertaald): "Ik zou het kunnen zien gebeuren, of er deel van uitmaken". :-) S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 20:33 (CEST)

Andere projectnaam

Gezien de mogelijke controversie over de naam, heb ik de naam van Project MakeWikiKidsGreatAgain verandert in Project WikiKidsGlorie. Bedankt Groempdebeer voor jouw attendering! S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 20:24 (CEST)

Contactpunt WikiKids

Als er zo'n project wordt opgezet, en we willen er daadwerkelijk iets mee gaan doen, dan heb je een contactpunt nodig denk ik. (ervaren) Gebruikers die interviews willen geven, een centraal mailadres, enz. Groempdebeer Vragen? 29 okt 2022 20:46 (CEST)

Klopt. Goed dat je hierover nadenkt! Eerst zal ik ideeën verzamelen, conceptbrieven schrijven (zie deze link) en bijvoorbeeld een ExperimentenPortaal beginnen in mijn gebruikersruimte (voor mogelijkheden met Checkpoint). Nu het nog twee dagen vakantie is zal ik hier mijn tijd aan besteden. Na de vakantie verwacht ik echter dat ik (iets) minder tijd hiervoor heb, maar ik zal dan kijken wat ik kan doen. Rome is niet in één dag gebouwd. En anderen kunnen in de toekomst áltijd doorgaan met dit project (of een gelijksoortig project beginnen). Met de onderwijsvorm op Fontys Hogeschool Pedagogiek hebben we gelukkig geen huiswerk en toetsen, dus dat scheelt! Heb ik lekker veel vrije tijd zodra ik thuis ben, haha! S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 20:58 (CEST)
Ik ben een groot fan van die onderwijsvorm! Groempdebeer Vragen? 29 okt 2022 21:17 (CEST)
Haha, maar je krijgt wel heel veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid! Afijn. Kun je trouwens al je ideeën op deze overlegpagina schrijven? Dan zal ik ze toevoegen aan de projectpagina! Dan zoek ik er ook wat meer informatie bij enzo! :-) S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 21:22 (CEST)

Eerste stap?

Ik heb even nagedacht over wat de beste eerste stap kan zijn. Klaas Kan Alles is momenteel een zeer bekend en actief programma op televisie (zelf kijk ik hier ook soms naar) en ik heb het idee dat we hier op dit moment de meeste kans zouden maken. Ik zie Klaas nog wel een interview houden met een moderator of gebruiker van WikiKids en hem vervolgens een artikel schrijven over iets wat hij interessant vindt (bijvoorbeeld over iets in de fotografie; dat is zijn hobby). (Hij zou niet moeten schrijven over zijn eigen programma, want dan gaan kinderen straks denken dat ze ook over zichzelf mogen schrijven.) Wat denken jullie? In de tussentijd maak ik in mijn gebruikersruimte trouwens het ExperimentenPortaal aan met leuke experimenten en proefjes die kinderen thuis kunnen doen (voor mogelijkheden om bekend te worden bij Checkpoint). S.Perquin (overleg) ☆ 29 okt 2022 22:54 (CEST)

Hallo S.Perquin, ik waardeer het enthousiasme waarmee je dit project hebt opgezet, maar het probleem met dergelijke samenwerkingen is dat ze in strijd zijn met de journalistieke code van de NPO (en de Mediawet 2008), omdat ze de schijn van belangenverstengeling wekken. Voor de niet-journalistieke programma's geldt dat dergelijke samenwerkingen waarschijnlijk ook in strijd zijn met de Mediawet 2008. Het Commissariaat voor de media heeft zich in 2016 al uitgesproken over publiek-private samenwerkingen; die zijn aan strenge regels gebonden. Nu het oogmerk van dit project is om WikiKids meer bekendheid te geven, zal de samenwerking niet mogen, omdat ze ingevolge de Mediawet 2008 en Beleidsregels nevenactiviteiten 2016 een voordeel oplevert voor minstens een van de partijen dat er anders niet geweest was (dienstbaarheidsverbod).
Daarnaast ben ik tegen het schrijven van artikelen over mensen in ruil voor een gunst, omdat we als encyclopedie sowieso de taak hebben om artikelen te schrijven en dat zo onafhankelijk mogelijk moeten doen.
Als het gaat om het opzetten van conferenties/evenementen moet dat denk ik via stichting Kennisnet, maar daar weten de andere moderatoren vermoed ik meer over dan ik.
Ik zou graag nogmaals mijn waardering willen uitspreken voor je inzet en enthousiasme, en kijk uit naar het verdere verloop van dit project.
Met vriendelijke groet,
Hippogryph Overleg · (MOD) 30 okt 2022 03:46 (CET)
Bedankt voor je attendering hierop! Groempdebeer Vragen? 30 okt 2022 07:52 (CET)
Hmmm, dat is jammer. Maar... Als WikiKids niet in een aflevering van een programma mag verschijnen wegens dat dienstbaarheidsverbod, hoe kan het dan dat Willem Wever bijvoorbeeld wél minstens drie afleveringen/artikelen heeft gewijd aan de Efteling? Zie https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/wetenschap-techniek/hoe-worden-de-attracties-bestuurd-de-efteling, https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/hoe-zijn-de-achtbanen-de-efteling-ontstaan en https://www.youtube.com/watch?v=4SCJ3LngBQE. Zo krijgt de Efteling toch ook meer bekendheid, of zie ik dit nou verkeerd? En kranten en tijdschriften? Vallen die ook onder de Mediawet 2008?
Met jouw visie over het schrijven van artikelen over mensen in ruil voor een gunst ben ik het wel mee eens. Zo had ik er nog niet over nagedacht.
Met vriendelijke groet, S.Perquin (overleg) ☆ 30 okt 2022 08:10 (CET)
Hippogryph, zie je trouwens eventuele mazen in de wet waardoor WikiKids op een of andere manier toch in een dergelijk programma kan verschijnen? Al wordt slechts de naam genoemd in een bijzinnetje. S.Perquin (overleg) ☆ 30 okt 2022 08:12 (CET)
Ik denk niet dat je mazen in de wet op moet zoeken. Misschien krijgt WikiKids daar later last van. Groempdebeer Vragen? 30 okt 2022 08:15 (CET)
Hmmm dat ik ook wel weer zo. Zie jij ergens kansen of mogelijkheden? S.Perquin (overleg) ☆ 30 okt 2022 08:18 (CET)
Nee, ik ben geen jurist... Groempdebeer Vragen? 30 okt 2022 08:19 (CET)
Hier wat leesvoer: [1]. Groempdebeer Vragen? 30 okt 2022 08:23 (CET)
Ik zal eens lezen! S.Perquin (overleg) ☆ 30 okt 2022 13:14 (CET)
Het verschil met het onderwerp over de Efteling is dat kinderen hun vragen kunnen insturen en dat het programma die vragen dan beantwoordt. Het is volgens mij niet zo dat de Efteling en Willem Wever die aflevering hebben gemaakt met als oogmerk het vergroten van naamsbekendheid. Er zijn niet echt mazen in de wet en ik denk inderdaad dat WikiKids zich daar niet aan moet wagen.
De enige mogelijkheid is strikt genomen dat de redactie van een programma zelf een onderwerp wil behandelen of dat bij een programma zoals Willem Wever er genoeg vragen over WikiKids zijn gesteld, zodat het programma WikiKids als onderwerp behandelt. Ook dan zal er echter niet enorm veel kunnen, omdat er dan geen sprake is van een samenwerking. Wel komt WikiKids zo in het programma.
Daarnaast zijn publieke omroepen heel erg voorzichtig, omdat het Commissariaat voor de media vrij streng optreedt en er al gauw sprake is van een vorm van dienstbaarheid. Ik heb geen voorbeeld van een dienstbaarheidskwestie kunnen vinden, maar de Evangelische Omroep werd bijvoorbeeld al op de vingers getikt voor dit programma, terwijl de omroep niet eens zelf bewust een samenwerking met commercieel oogmerk was aangegaan.
Als het gaat om de Mediawet, moet o a. gekeken worden naar de redactionele onafhankelijkheid zoals bedoeld in art. 2.88 lid 3 van de Mediawet 2008. Het dienstbaarheidsverbod staat in art. 2.141 van dezelfde wet. Uit Kamerstukken II 2007/08, 31 356, nr. 3 (memorie van toelichting), p. 57 en Kamerstukken II 1984/85, 19 136, nr. 3 (memorie van toelichting), p. 55 en p. 116 volgt dat onder winst ook concurrentievoordelen vallen (meer naamsbekendheid, vindbaarheid etc.).
Met vriendelijke groet,
Hippogryph Overleg · (MOD) 30 okt 2022 10:58 (CET)
Bedankt voor je uitgebreide antwoord! S.Perquin (overleg) ☆ 30 okt 2022 13:14 (CET)

Wat wél kan

Pakkende titel van een rapport van Johan Remkes. Maar wat ik wil zeggen: volgens mij kan je best bijvoorbeeld voorlichting geven op basisscholen. Groempdebeer Vragen? 30 okt 2022 12:24 (CET)

Wat bedoel je precies met je eerste zin? Voorlichting op basisscholen is een hele goeie! We zouden bijvoorbeeld met zijn alleen kunnen werken aan een soort presentatie (onder Wikikids:Educatie bijvoorbeeld). Dan leggen we op een leuke, interactieve manier uit hoe WikiKiks precies werkt. Het materiaal zou geschikt moeten zijn voor leerkrachten en leerlingen, zonder dat er iemand van WikiKids aan te pas hoeft te komen? Stichting WikiKids zou dit voorlichtingsmateriaal kunnen verspreiden onder basisscholen. Wat denken jullie hiervan?
Heeft iemand nog meer ideeën? Zou je dingen kunnen bedenken die wél zouden mogen? Hoe kunnen we nou meer bekendheid krijgen? En wellicht neemt het NOS Jeugdjournaal of een ander programma dan ooit zélf contact met ons op als we zien wat we allemaal gedaan hebben! S.Perquin (overleg) ☆ 30 okt 2022 13:21 (CET)
Die eerste zin heeft hier weinig mee te maken, maar omdat Remkes heeft een keer een rapport opgesteld na gesprekken met boeren en politici, met deze titel. Een soort woordgrapje dus. Groempdebeer Vragen? 30 okt 2022 13:24 (CET)
Ah, haha! "Wat wél kan" was de titel? S.Perquin (overleg) ☆ 30 okt 2022 13:36 (CET)
Inderdaad. Groempdebeer Vragen? 30 okt 2022 13:36 (CET)
Idee nummer 2: een eigen WikiKids YouTubekanaal?
Groempdebeer Vragen? 31 okt 2022 20:52 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg_gebruiker:S.Perquin/WikiKidsGlorie&oldid=743099"