Mary Wollstonecraft: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{werk}} right|300px|thumb|Mary Wollstonecraft rond 1797 '''Mary Wollstonecraft''' (Hoxton, 27 april...')
 
(Een paar dingetjes: geen nadruktekens bij 'een van...'; hevig ontroerd=aangegrepen)
Regel 1: Regel 1:
 
{{werk}}
 
{{werk}}
 
[[Bestand:Mary_Wollstonecraft_by_John_Opie_(c._1797).jpg|right|300px|thumb|Mary Wollstonecraft rond 1797]]
 
[[Bestand:Mary_Wollstonecraft_by_John_Opie_(c._1797).jpg|right|300px|thumb|Mary Wollstonecraft rond 1797]]
'''Mary Wollstonecraft''' ([[Hoxton]], 27 april 1759 – [[Londen]], 10 september 1797) was een Engels schrijfster en filosofe. Wollstonecraft is één van de eerste voorvechters van [[vrouwenrechten]]. Ze schreef in 1792 ''[[A Vindication of the Rights of Woman]]'', of in het Nederlands ''Een rechtvaardiging van de rechten van vrouwen''. In dit [[pamflet]] claimt Wollstonecraft dat vrouwen dezelfde rechten als mannen hebben. Wollstonecraft was tevens de moeder van schrijfster [[Mary Shelley]], die later ''[[Frankenstein]]'' schreef.
+
'''Mary Wollstonecraft''' ([[Hoxton]], 27 april 1759 – [[Londen]], 10 september 1797) was een Engels schrijfster en filosofe. Wollstonecraft is een van de eerste voorvechters van [[vrouwenrechten]]. Ze schreef in 1792 ''[[A Vindication of the Rights of Woman]]'', of in het Nederlands ''Een rechtvaardiging van de rechten van vrouwen''. In dit [[pamflet]] claimt Wollstonecraft dat vrouwen dezelfde rechten als mannen hebben. Wollstonecraft was tevens de moeder van schrijfster [[Mary Shelley]], die later ''[[Frankenstein]]'' schreef.
   
Wollstonecraft wordt zowel tot de [[verlichting]] als de [[romantiek (literatuur)|romantiek]] gerekend. Ze werd in 1789 gegrepen door de [[Franse Revolutie]] en geloofde in de idealen [[vrijheid]] en [[gelijkheid]]. De meeste revolutionairen waren echter mannen. Hoewel zij geloofden dat alle mannen dezelfde rechten zouden moeten hebben, vonden veel dat dit niet voor vrouwen gold. Wollstonecraft kwam daarom ook in conflict met veel (mannelijke) revolutionairen, onder wie [[Jean-Jacques Rousseau]].
+
Wollstonecraft wordt zowel tot de [[verlichting]] als de [[romantiek (literatuur)|romantiek]] gerekend. Ze werd in 1789 aangegrepen door de [[Franse Revolutie]] en geloofde in de idealen [[vrijheid]] en [[gelijkheid]]. De meeste revolutionairen waren echter mannen. Hoewel zij geloofden dat alle mannen dezelfde rechten zouden moeten hebben, vonden velen van hen dat dit niet voor vrouwen gold. Wollstonecraft kwam daarom ook in conflict met veel (mannelijke) revolutionairen, onder wie [[Jean-Jacques Rousseau]].
   
Tijdens haar leven was Wollstonecraft een controversieel figuur. Ze leefde een niet-orthodox leven. Na haar dood op 38-jarige leeftijd liet ze vele niet afgeschreven documenten na. Deze werden uiteindelijk uitgegeven en opgepikt door het [[feminisme]]. Veel feministen in de 19e en 20e eeuw bewonderden haar en ze werd één van de vertegenwoordigers van die beweging.
+
Tijdens haar leven was Wollstonecraft een controversieel figuur. Ze leefde een onorthodox leven. Na haar dood op 38-jarige leeftijd liet ze vele niet voltooide documenten na. Deze werden uiteindelijk uitgegeven en opgepikt door het [[feminisme]]. Veel feministen in de 19e en 20e eeuw bewonderden haar en ze werd een van de vertegenwoordigers van die beweging.
   
 
==Levensloop==
 
==Levensloop==

Versie van 4 okt 2020 15:33

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Mary Wollstonecraft rond 1797

Mary Wollstonecraft (Hoxton, 27 april 1759 – Londen, 10 september 1797) was een Engels schrijfster en filosofe. Wollstonecraft is een van de eerste voorvechters van vrouwenrechten. Ze schreef in 1792 A Vindication of the Rights of Woman, of in het Nederlands Een rechtvaardiging van de rechten van vrouwen. In dit pamflet claimt Wollstonecraft dat vrouwen dezelfde rechten als mannen hebben. Wollstonecraft was tevens de moeder van schrijfster Mary Shelley, die later Frankenstein schreef.

Wollstonecraft wordt zowel tot de verlichting als de romantiek gerekend. Ze werd in 1789 aangegrepen door de Franse Revolutie en geloofde in de idealen vrijheid en gelijkheid. De meeste revolutionairen waren echter mannen. Hoewel zij geloofden dat alle mannen dezelfde rechten zouden moeten hebben, vonden velen van hen dat dit niet voor vrouwen gold. Wollstonecraft kwam daarom ook in conflict met veel (mannelijke) revolutionairen, onder wie Jean-Jacques Rousseau.

Tijdens haar leven was Wollstonecraft een controversieel figuur. Ze leefde een onorthodox leven. Na haar dood op 38-jarige leeftijd liet ze vele niet voltooide documenten na. Deze werden uiteindelijk uitgegeven en opgepikt door het feminisme. Veel feministen in de 19e en 20e eeuw bewonderden haar en ze werd een van de vertegenwoordigers van die beweging.

Levensloop

Kinderjaren

Het genie

Wollstonecraft in Frankrijk

La Terreur en eerste huwelijk

De val van Huis Stuart

Huwelijk met William Godwin

Overlijden

Na haar dood

Nalatenschap

Icoon

Stijl en ideeën

Didactische werken

Vindication of the Rights of Men

Vindication of the Rights of Women

Romans

Lijst met werken

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mary_Wollstonecraft&oldid=630479"