Aanslagen op 11 september 2001: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Wijzigingen door Stef 1999 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Beem)
k (Afbeelding vervangen door versie van Wikimedia Commons)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:11 september 2001 1.jpg|300px|thumb|Aanslagen op de Twin Towers van het World Trade Center]]
+
[[Afbeelding:National Park Service 9-11 Statue of Liberty and WTC fire.jpg|300px|thumb|Aanslagen op de Twin Towers van het World Trade Center]]
   
 
Op '''11 september''' 2001, of zoals de Amerikanen zeggen '''9/11 (nine-eleven)''', pleegden moslimterroristen met drie gekaapte passagiersvliegtuigen binnen een tijdsbestek van nog geen uur aanslagen op doelen in de Verenigde Staten.
 
Op '''11 september''' 2001, of zoals de Amerikanen zeggen '''9/11 (nine-eleven)''', pleegden moslimterroristen met drie gekaapte passagiersvliegtuigen binnen een tijdsbestek van nog geen uur aanslagen op doelen in de Verenigde Staten.

Versie van 27 jun 2014 22:30

Aanslagen op de Twin Towers van het World Trade Center

Op 11 september 2001, of zoals de Amerikanen zeggen 9/11 (nine-eleven), pleegden moslimterroristen met drie gekaapte passagiersvliegtuigen binnen een tijdsbestek van nog geen uur aanslagen op doelen in de Verenigde Staten.

De aanslagen

De zwaarste aanval was gericht op de twee hoogste gebouwen van New York, de zogeheten Twin Towers van het World Trade Center. Om 8:46 uur lokale tijd (14:46 Nederlandse tijd) vloog een gekaapt toestel van de American Airlines (vlucht 11) de noordelijke WTC-toren binnen. Bijna 20 minuten later boorde een ander toestel, van United Airlines (vlucht 175), zich in de zuidelijke toren.

De zuidelijke toren stortte om 9:59 uur het eerst in, de noordelijke toren om 10:28 uur.

Even over half 10 lokale tijd boorde zich een derde vliegtuig, American Airlines vlucht 77, in het Pentagon, het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington D.C.

Een aanslag met een vierde gekaapt toestel, United Airlines vluchtnummer 93, mogelijk gericht op het Witte Huis (de ambtswoning van de Amerikaanse president), mislukte doordat de kapers door de passagiers overmeesterd werden. Dit toestel stortte omstreeks 10 uur neer in een veld even buiten Pittsburg.

De slachtoffers

Volgens officiële cijfers uit februari 2005 kwamen bij de aanslagen 2974 mensen inclusief de inzittenden van de toestellen (de kapers niet meegerekend) om het leven. Van nog 24 vermisten wordt aangenomen dat ze omgekomen zijn. De meeste slachtoffers vielen in het WTC (2604). In het Pentagon vielen 125 slachtoffers.

De daders

De aanslagen werden in de islamitische wereld uitbundig gevierd. Het brein achter de operatie was een zekere Osama Bin Laden, leider van de islamitische terreurbeweging Al-Qaida. Deze beweging voert een heilige oorlog ("jihad") tegen "het Westen" (Europa, Amerika). Osama Bin Laden beval zijn kamikazepiloten het WTC binnen te vliegen. Hij werd na een jarenlange zoektocht in mei 2011 in Pakistan gedood door Amerikaanse commando's.

De gevolgen

De aanslagen waren ook het sein voor allerlei veiligheidsmaatregelen en controles, waaraan luchtreizigers zich tot op de huidige dag moeten onderwerpen. Met nieuwe aanslagen moet voortdurend rekening worden gehouden.

"Nine-eleven" - de datum heeft de naam aan de gebeurtenis gegeven - wordt jaarlijks herdacht. Nabestaanden lezen dan de namen voor van de slachtoffers van de aanslag.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanslagen_op_11_september_2001&oldid=342989"