Wikikids:Tutorial/7: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 26: Regel 26:
   
 
----
 
----
''Laat uw kind of leerling weer achter de computer en op de knop hieronder klikken.''
+
''Laat uw leerling weer achter de computer en op de knop hieronder klikken.''
 
----
 
----
   

Versie van 4 nov 2009 21:55

Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5 Stap 6 Stap 7 Stap 8 Stap 9

Vandalisme

  • Vandalisme voor jou
Schrijfblok.gif

Vandalisme. Je hoort het wel eens. Hey, er is hier eens vandalisme gepleegd!, Nee, ik vermijd vandalen! of Ik vind vandalen stoer. Maar wat is vandalisme nou?

Vandalisme is een woord dat in het echt ook bestaat. Veel jongeren doen dat. Vandalisme betekent dat je dingen stukmaakt omdat je het leuk vindt, zoals gaten in buszitjes maken of graffiti spuiten op muren. Nou zou je denken: kan dat op een site? Ja, dat kan. Maar op een andere manier.

Vandalisme op deze site is net als vandalisme in het echt, maar dan breek je onze artikelen af. Je zet dan foute informatie in die artikelen, of je schrijft er vieze woordjes, of je haalt gewoonweg de pagina leeg. Dat mag niet en dat is niet leuk. Vooral niet voor de maker van het artikel. Misschien heeft 'ie er wel veel werk in gestopt. En dan kom jij aanlopen en even eens alles afbreken. Hoe zou jij je dan voelen, zal je dan denken.

Nou, veel kinderen denken daar niet aan en vinden het leuk om te vandaliseren. Gelukkig kunnen moderators, waar je in het vorig hoofdstuk over las, tegen hun optreden. Ze blokkeren die mensen. Zo kunnen ze de site niet meer bewerken. Dus geen woordjes meer plaatsen en geen artikelen meer afbreken! Dat kan voor een bepaalde tijd zijn (zoals, 2 uur), maar ook voor altijd (onbepaald). Een blokkade kunnen moderators er ook altijd weer afhalen. Meestal kan je ook een mod mailen, voor als je onschuldig bent.

  • Vandalisme voor scholen

Laat dit stuk even aan je leerkracht doorlezen.


Ook kinderen op scholen kunnen vandalisme stoer vinden. Hierboven leest u wat vandalisme op onze site precies is. Onze moderators hebben vaker meegemaakt dat scholen deze 'wiki' vandaliseren. Dat is niet bepaald leuk, aangezien de maker van het artikel dan veel tijd in het artikel heeft gestoken en misschien opnieuw moet beginnen.

In elk geval, ook scholen kunnen geblokkeerd worden. Alleen het account, maar ook het hele ip-adres. Dat is dus de hele school. Wellicht zijn er ook goede leerlingen op school die wél normaal aan Wikikids willen bijdragen. Voor hun is het dan jammer dat ze via school de site niet meer kunnen bereiken. U kan dan een mailtje naar een van onze moderators of vaste gebruikers sturen (klik hier voor een overzicht van moderators), of zij sturen er eentje naar de directeur, en dan wordt het verder afgehandeld. Er kunnen dan ook afspraken gemaakt worden.

Maar het spreekwoord geldt ook hier: beter voorkomen dan genezen. Licht uw leerlingen in over wat er kan gebeuren als zij niet serieus met deze site omgaan. De school kan erbij betrokken worden. Vooral als het gaat om scheldwoorden of woorden die met geslachtsgemeenschap te maken hebben (wat tegenwoordig populair is), lichten wij de school in.

We hopen u voldoende geinformeerd te hebben.


Laat uw leerling weer achter de computer en op de knop hieronder klikken.


  • Volgend hoofdstuk

Zo, voor jou is dit het laatste hoofdstuk van deze cursus geweest! Maar.. je bent nog niet klaar. Laat je leerkracht of je ouders even het volgende hoofdstuk doorlezen. Laat ze simpel op de rechterknop klikken. Als zij klaar zijn met lezen, mag jij weer op de knop drukken.

Dan zul je het eindwoord zien en ook nog handige pagina's en tips. Laat je ouders/leerkracht nu aan de computer. Of, als je deze stap over wilt slaan, klik op de linkerknop. Maar het is best wel belangrijk dat je je leerkracht en ouders het volgende deel laat lezen!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Tutorial/7&oldid=118219"