Weg naar Azië: verschil tussen versies
k (De kop van eerst 'kaap de goede hoorn', maar dit klopt niet. Het is 'Kaap de goede hoop'. (Kaap Hoorn is een andere kaap)) |
|||
Regel 20: | Regel 20: | ||
== Informatiebronnen == |
== Informatiebronnen == |
||
− | * http://www.Kaap_Hoorn-Vaarders.nl |
||
− | |||
[[Categorie:Renaissance]] |
[[Categorie:Renaissance]] |
Huidige versie van 4 sep 2022 om 08:56
Vroeger werd er gezocht naar een weg naar Azië gezocht. Velen zochten naar een snelle weg en velen slaagden er niet in om een snelle weg te vinden.
Columbus
Christoffel Columbus is een van de bekendste ontdekkingsreizigers. Hij werd geboren in 1451. Toen hij volwassen werd verhuisde hij naar Portugal en werd zeeman. In de tijd van Columbus probeerden veel mensen een kortere weg te maken naar Indië. Columbus was één van die mensen en vroeg aan de Portugese koning een schip en mannen om te gaan naar Indië. Dat mocht van de koning en hij mocht ook gouverneur worden van het land waar hij aankwam. En toen ging Columbus in 1492 op reis. Toen hij aan land kwam dacht hij dat hij in Indië was, maar eigenlijk was in Midden-Amerika waar de Vikingen ooit waren geweest. Officieel hebben de Vikingen Midden- Amerika niet ontdekt. Columbus noemde de bewoners van Midden-Amerika: de indianen.
Columbus ging weer op reis in 1493 met wel 17 schepen. Deze keer had hij weer landen ontdekt in Midden-Amerika: Guadeloupe, Dominica en Puerto Rico. Op zijn 3e reis (in 1498) kwam hij aan het vasteland dat nu Venezuela heet. Columbus stierf in 1506. Hij heeft zelf nooit beseft dat hij Noord-Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika had ontdekt.
Nova Zembla
Veel mensen probeerden een nieuwe route te maken naar China want het is een lange weg om langs Afrika te gaan. Een man uit Nederland, Willem Barendsz, wilde ook een nieuwe route gebruiken. Die route was tussen de noordpool en Rusland. Die route was al 2× mislukt door Willem en Willem werd telkens erg ziek. Maar de Amsterdamse Willem gaf het niet op en maakte de 3e reis. Hij vroeg verschillende sterke mannen uit Nederland en ging in 1594 naar China, in de hoop dat het schip dat haalt. De mannen reizen maanden lang. Na een lange tijd zien ze (ei)land en het eiland heeft veel hoge en puntige bergen. Willem noemt het Spitsbergen en dan gaan de mannen weer verder reizen. Na een lange tijd zien ze weer een eiland. Weer gaan ze aan land alleen deze keer worden ze aangevallen door beren. Als de mannen de beren met moeite hebben gedood noemt Willem het Bereneiland. En weer gaan de mannen op reis. De mannen merken dat het kouder wordt en weer zien ze land, maar dit land bestond uit veel ijsschotsen en besneeuwd landschap. Dit eiland was al ontdekt door de Russen en ze noemden het Nova Zembla: Nieuw Eiland. De mannen besloten door te varen alleen het schip bleef vast in het ijs. De mannen stappen uit het schip en pakken alles wat nodig is. Dan gebruiken ze het hout van het schip. Van het hout maken ze een huis en dat noemden ze: het Behouden Huys. 10 maanden lang aten ze weinig eten, sommige mannen werden gedood door de kou of ijsberen, en de mannen moesten de ijsberen doden en de vacht gebruiken voor een deken en het voor een olielamp. Toen die 10 maanden voorbij waren wilden ze weggaan van het eiland Nova Zembla en ze gebruikten het hout van het Behouden Huys. De mannen maakten een bootje en voeren in de hoop dat ze aan land kwamen. Na maanden kwamen ze in Rusland en daar was een schip die hun wilde brengen naar Nederland. Alleen tijdens de reis werd Willem weer erg ziek maar dit keer ging hij dood. Willem heeft tijdens deze reis Spitsbergen en Bereneiland ontdekt maar het belangrijkste wat hij ontdekt heeft is dat je niet langs Rusland kan varen. Want daar zijn veel ijsschotsen etc.
Kaap de Goede Hoop
Net als meerdere ontdekkingsreizigers was de ontdekker van Kaap de Goede Hoop van plan om een route te gaan maken naar Indië. De ontdekker van Kaap de Goede Hoop was een Portugees, Bartholomeus Diaz. Zijn reis begon vlak nadat Hendrik de Zeevaarder was gestorven. Diaz vertrok in het jaar 1487 en ging op reis met 3 schepen. Diaz kwam land tegen en dat nu Diaz-Punt heet en zette een Portugees kruis neer dat er nu nog steeds staat. Diaz reisde verder en ging richting de monding van de Oranje-Rivier . 14 dagen lang zag Diaz geen land en het stormde hard. Diaz voer naar het zuiden en de storm hield op. Maar in plaats van de storm werd het IJskoud. Daarom Diaz naar het Noorden en daar vond gelukkig wel land. Op het land was veel vee en er liepen veel herders. De veehouders schrokken van de Portugezen en ze renden weg. Alleen wat hij niet wist is dat hij Kaap de Goede Hoop had ontdekt en zeilde eromheen. Diaz kwam bij een eiland dat nu een baai is. Op de rots van het eiland Tenerife zette hij een kruis neer. Diaz voerde verder naar de Grote Visrivier. Hij wilde meer ontdekken maar hij deed het niet maar bleef op Tenerife. Vanuit de stad Santa Cruz op Tenerife voeren de Portugezen naar Kaap de Goede Hoop en hij noemde het de Stormkaap. Daarna ging Diaz terug naar Portugal en de koning was blij. Alleen vond hij de Stormkaap geen goede naam en hij gaf het een andere naam: Kaap de Goede Hoop.
Kaap Hoorn
Kaap Hoorn is het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika. Kaap Hoorn ligt op een eiland dat dicht bij Vuurland ligt. In 1615 vertrokken de schepen van Le Maire en Schouten uit de stad Hoorn. Le Maire en Schouten waren bezig met de opdracht van de VOC. De opdracht was om een weg te maken naar een zee die vlakbij de eilanden vlakbij Indonesië ligt. Ze reisden en reisden totdat ze bij een sneeuwachtig land aan kwamen. De bemanning deed niet veel met het grote sneeuwachtige land en ze noemden het Vuurland. Ze voeren naar een stuk land dat niet veel verder lag van Vuurland. Bij het kleine (ei)landje was een kaap. De kaap is het zuidelijkste punt van heel Zuid-Amerika. De bemanning noemden het Kaap Hoorn,naar de stad Hoorn.
Maar of de weg naar Azië zo kan. De bemanning ging niet de weg gebruiken.