Steen van Rosetta: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (fr:Pierre de Rosette)
Regel 7: Regel 7:
 
*en in het Griekse alfabet.
 
*en in het Griekse alfabet.
   
Ten tijde van de ontdekking van de steen konden de Europeanen het Oud-Grieks wel al ontcijferen, maar het Egyptisch niet. Door de Griekse tekst naast de Egyptische tekst te leggen kon het hiërogliefenschrift worden ontcijferd, maar makkelijk was dat alsnog niet, pas in 1822 lukte het [[Jean-François Champollion]]. Op de steen staat een bericht van de priesters van Memphis die farao [[Ptolemaeus V Epiphanes]] bedanken. De steen is voor Egyptische begrippen niet heel oud, hij stamt uit 196 voor Christus. Later zijn nog twee van dit soort stenen ontdekt waardoor de betekenis van de hiërogliefen nu echt duidelijk is.
+
Ten tijde van de ontdekking van de steen konden de Europeanen het Oud-Grieks wel al ontcijferen, maar het Egyptisch niet. Door de Griekse tekst naast de Egyptische tekst te leggen kon het hiërogliefenschrift worden ontcijferd, maar makkelijk was dat alsnog niet: pas in 1822 lukte het [[Jean-François Champollion]] de steen te ontcijferen. Op de steen staat een bericht van de priesters van Memphis die farao [[Ptolemaeus V Epiphanes]] bedanken. De steen is voor Egyptische begrippen niet heel oud, hij stamt uit 196 voor Christus. Later zijn nog twee van dit soort stenen ontdekt waardoor de betekenis van de hiërogliefen nu echt duidelijk is.
   
 
Op dit moment staat hij in het [[British Museum]].
 
Op dit moment staat hij in het [[British Museum]].

Versie van 21 dec 2016 15:22

De Steen van Rosetta

De Steen van Rosetta is een speciale steen waarmee ze het hiërogliefenschrift hebben ontcijferd. De steen werd in juli 1799 ontdekt door Franse troepen nabij de Egyptische plaats Rosetta (nu El Rashid). De steen is 1,12 meter hoog en 76 centimeter breed.

Er staat driemaal dezelfde tekst op de steen:

  • in het Egyptisch door middel van Egyptische hiërogliefen
  • in het Egyptisch door middel van demotisch schrift
  • en in het Griekse alfabet.

Ten tijde van de ontdekking van de steen konden de Europeanen het Oud-Grieks wel al ontcijferen, maar het Egyptisch niet. Door de Griekse tekst naast de Egyptische tekst te leggen kon het hiërogliefenschrift worden ontcijferd, maar makkelijk was dat alsnog niet: pas in 1822 lukte het Jean-François Champollion de steen te ontcijferen. Op de steen staat een bericht van de priesters van Memphis die farao Ptolemaeus V Epiphanes bedanken. De steen is voor Egyptische begrippen niet heel oud, hij stamt uit 196 voor Christus. Later zijn nog twee van dit soort stenen ontdekt waardoor de betekenis van de hiërogliefen nu echt duidelijk is.

Op dit moment staat hij in het British Museum.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Steen_van_Rosetta&oldid=468538"