Gemeentebestuur: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(koningin gewijzigd in koning.)
k
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Het '''gemeentebestuur''' lijkt wel een beetje op de [[regering]] van een land. Het is als het ware de regering van een gemeente. Het wordt gevormd door het zogenaamde college van [[burgemeester]] en [[wethouder]]s, B & W, zoals men meestal zegt. Je zou een burgemeester kunnen vergelijken met de [[minister-president]] en de wethouders met de [[minister]]s. Wat landelijk het [[parlement]] (de [[Eerste Kamer|Eerste]] en [[Tweede Kamer]]) is, heet bij de gemeente de [[gemeenteraad]].
+
[[Bestand:Burgemsster Elisabeth Schmitz en nieuwe wethouders. V.l.n.r. Betty van Vliegen, Peter Schouten, Cornelis Mooy, de burgemeester, secretaris Eveline Blitz, Rineke Gieske, Ruud van der Geest e, NL-HlmNHA 54035053.JPG|miniatuur]]
 +
Het '''gemeentebestuur''' of het '''college van burgemeester en wethouders''' (wordt meestal het wethouderscollege, het college van B en W of nog korter B en W of B&W genoemd) lijkt wel een beetje op de [[regering]] van een land. Het is als het ware de regering van een [[Gemeente (bestuur)|gemeente]]. De bestuurders van de gemeente zijn de [[wethouder]]s onder voorzitterschap van de [[burgemeester]] van de desbetreffende gemeente. Je zou een burgemeester kunnen vergelijken met de [[minister-president]] en de wethouders met de [[minister]]s. Wat landelijk het [[parlement]] (de [[Eerste Kamer|Eerste]] en [[Tweede Kamer]]) is, heet bij de gemeente de [[gemeenteraad]].
  
Evenals een landsregering wordt een gemeentebestuur niet gekozen; dat wordt gevormd uit de [[politieke partij]]en die na de [[verkiezingen]] een samenwerking ("coalitie") aangaan. Op de aanstelling van een burgemeester hebben de kiezers nog minder invloed dan op die van een minister-president. De burgemeester wordt benoemd door de Kroon (de [[koning]] dus), nadat hij/zij is voorgedragen door de gemeenteraad op advies van een vertrouwenscommissie. Want je kunt wel laten weten dat je in een bepaalde gemeente graag burgemeester wilt worden. Solliciteren heet dat met een vreemd woord.
+
De wethouders worden door de [[gemeenteraad]] gekozen nadat er [[gemeenteraadsverkiezing]]en zijn geweest. De burgemeester wordt benoemd door de Kroon (de [[koning]] dus), nadat hij/zij is voorgedragen door de gemeenteraad op advies van een vertrouwenscommissie. Want je kunt wel laten weten dat je in een bepaalde gemeente graag burgemeester wilt worden. Solliciteren heet dat met een vreemd woord.
 +
 
 +
Nadat er [[gemeenteraadsverkiezingen]] zijn geweest, vindt er een collegevorming plaats. Als de wethouders zijn gekozen, wordt er een overleg gepleegd over de taakverdeling. Een taak van een wethouder wordt een portefeuille genoemd, bijvoorbeeld gaat deze over alles wat te maken heeft met de [[omgevingswet]] of over sport en recreatie.
 +
 
 +
Het college van B en W stippelt het beleid uit voor een komende tijd (zij maken de plannen). De gemeenteraad moet daar mee instemmen en controleren of die plannen netjes en eerlijk worden uitgevoerd en of de wethouders zich aan de wet en gemaakte afspraken houden. B en W worden bijgestaan door de [[gemeentesecretaris]] (die bijvoorbeeld de vergaderingen notuleerd).
  
 
[[Categorie:Nederlandse overheid]]
 
[[Categorie:Nederlandse overheid]]
 +
[[Categorie:Gemeente]]

Huidige versie van 30 dec 2024 om 22:38

Burgemsster Elisabeth Schmitz en nieuwe wethouders. V.l.n.r. Betty van Vliegen, Peter Schouten, Cornelis Mooy, de burgemeester, secretaris Eveline Blitz, Rineke Gieske, Ruud van der Geest e, NL-HlmNHA 54035053.JPG

Het gemeentebestuur of het college van burgemeester en wethouders (wordt meestal het wethouderscollege, het college van B en W of nog korter B en W of B&W genoemd) lijkt wel een beetje op de regering van een land. Het is als het ware de regering van een gemeente. De bestuurders van de gemeente zijn de wethouders onder voorzitterschap van de burgemeester van de desbetreffende gemeente. Je zou een burgemeester kunnen vergelijken met de minister-president en de wethouders met de ministers. Wat landelijk het parlement (de Eerste en Tweede Kamer) is, heet bij de gemeente de gemeenteraad.

De wethouders worden door de gemeenteraad gekozen nadat er gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest. De burgemeester wordt benoemd door de Kroon (de koning dus), nadat hij/zij is voorgedragen door de gemeenteraad op advies van een vertrouwenscommissie. Want je kunt wel laten weten dat je in een bepaalde gemeente graag burgemeester wilt worden. Solliciteren heet dat met een vreemd woord.

Nadat er gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest, vindt er een collegevorming plaats. Als de wethouders zijn gekozen, wordt er een overleg gepleegd over de taakverdeling. Een taak van een wethouder wordt een portefeuille genoemd, bijvoorbeeld gaat deze over alles wat te maken heeft met de omgevingswet of over sport en recreatie.

Het college van B en W stippelt het beleid uit voor een komende tijd (zij maken de plannen). De gemeenteraad moet daar mee instemmen en controleren of die plannen netjes en eerlijk worden uitgevoerd en of de wethouders zich aan de wet en gemaakte afspraken houden. B en W worden bijgestaan door de gemeentesecretaris (die bijvoorbeeld de vergaderingen notuleerd).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gemeentebestuur&oldid=905191"