Publiek domein: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(13 tussenliggende versies door 9 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Publiek domein''' of '''Public domain''' is een gangbare benaming voor [[programmatuur]], [[tekst|teksten]], beelden en [[geluid|geluiden]] (''werken'') die geheel vrij zijn van [[auteursrecht]]en. Iedereen kan dus met een werk dat onder publiek domein valt doen wat hij wil, zonder begrenzingen. Een werk komt in het publiek domein terecht nadat de auteursrechten verlopen. Anno 2007 verlopen de auteursrechten in Europa 70 jaar na de dood van de maker, of – als de maker niet is aangeduid of slechts een instelling, bedrijf of organisatie als maker is aangeduid – 70 jaar na rechtmatige publicatie van het werk. Voorheen was deze periode veel korter. In andere landen kunnen andere termijnen gehanteerd worden, meestal tussen 50 en 70 jaar na de dood van maker. De conventie van [[Bern (stad)|Bern]] uit [[1886]], waar 160 landen aan deelnemen, regelt een termijn van minstens 50 jaar.  
+
[[Bestand:Venus.jpg|thumb|right|300px|Dit bestand van Venus staat in het Publieke Domein. Klik op de afbeelding om de beschrijving van de afbeelding te komen.]]
 +
'''Publiek domein''' of '''Public domain''' is de term voor gemaakt werk waar geen [[auteursrecht]]en op zitten. Voorbeelden hiervan zijn: computerprogramma's, beelden en geluiden. Je mag met een werk doen wat je wil. Er zijn geen beperkingen. Iemand kan aangeven dat zijn werk in het publieke domein valt. Een werk kan ook in het publieke domein komen als de auteursrechten zijn verlopen. Het auteursrecht verloopt (in Europa) als de maker van het werk 70 jaar dood is. Of, als de maker niet precies bekend is, 70 jaar nadat het werk is gepubliceerd. Eerst was deze periode veel korter. De lengte van het auteursrecht is niet in alle landen hetzelfde. Meestal is dat zo'n 50 tot 70 jaar na de dood van de maker. In een verdrag (de conventie van Bern) uit 1866 is een termijn van 50 jaar afgesproken. Als een maker niet heeft gezegd dat zijn werk in het Publieke Domein valt dan zit er automatisch auteursrecht op het werk. 
 +
Iemand die werk heeft gemaakt mag zelf beslissen hoe anderen het mogen gebruiken. Er zijn verschillende vormen:
 +
* [[GFDL]]
 +
* [[Creative Commons]]
  
Ieder werk valt automatisch onder het [[auteursrecht]], ook al vermeldt de [[auteur]] dit niet.
+
Een voorbeeld van werk dat in het Publieke Domein staat is het het werk van de de Amerikaanse federale overheid, zoals het [[CIA World Factbook]].
 
 
Een auteur kan een werk onder een [[licentie]] publiceren. Zo is de [[GFDL]] de licentie waaronder [[Wikikids]] en [[Wikipedia]] worden uitgegeven. Ook kan een auteur een werk onder een licentie uitgeven die bepaalt dat het werk behandeld mag worden als ware het in het publiek domein. Een andere bekende alternatieve licentie is de [[Creative Commons]]-licentie.
 
 
 
Veel auteurs gaan verder en claimen dat hun werk publiek domein is. Auteurswetten in het Europese rechtssysteem voorzien niet in de mogelijkheid om een werk aan het publiek domein toe te wijzen; het is dus de vraag of een dergelijke kunstmatige publiekdomeinstatus in een [[rechtszaak]] overeind zou blijven.
 
 
 
Bij de uitgifte van een werk kan een auteur zogenaamde "vaderschapsrechten" claimen; dit zijn beperkingen aan het gebruik van het werk.
 
 
 
Werken van de Amerikaanse federale overheid, zoals het [[CIA World Factbook]], bevinden zich zonder nadere aanduiding in het publiek domein.
 
  
 
== Andere betekenis==
 
== Andere betekenis==
 
In een andere betekenis wordt de term '''publiek domein''' gebruikt als aanduiding van de [[openbare ruimte]], dat wil zeggen de ruimte die niet privé/privaat is.
 
In een andere betekenis wordt de term '''publiek domein''' gebruikt als aanduiding van de [[openbare ruimte]], dat wil zeggen de ruimte die niet privé/privaat is.
  
{{Wikipedia}}
+
{{Wikipedia|Publiek_domein}}
 
 
 
[[Categorie:Auteursrechten]]
 
[[Categorie:Auteursrechten]]

Huidige versie van 22 apr 2016 om 13:32

Dit bestand van Venus staat in het Publieke Domein. Klik op de afbeelding om de beschrijving van de afbeelding te komen.

Publiek domein of Public domain is de term voor gemaakt werk waar geen auteursrechten op zitten. Voorbeelden hiervan zijn: computerprogramma's, beelden en geluiden. Je mag met een werk doen wat je wil. Er zijn geen beperkingen. Iemand kan aangeven dat zijn werk in het publieke domein valt. Een werk kan ook in het publieke domein komen als de auteursrechten zijn verlopen. Het auteursrecht verloopt (in Europa) als de maker van het werk 70 jaar dood is. Of, als de maker niet precies bekend is, 70 jaar nadat het werk is gepubliceerd. Eerst was deze periode veel korter. De lengte van het auteursrecht is niet in alle landen hetzelfde. Meestal is dat zo'n 50 tot 70 jaar na de dood van de maker. In een verdrag (de conventie van Bern) uit 1866 is een termijn van 50 jaar afgesproken. Als een maker niet heeft gezegd dat zijn werk in het Publieke Domein valt dan zit er automatisch auteursrecht op het werk. Iemand die werk heeft gemaakt mag zelf beslissen hoe anderen het mogen gebruiken. Er zijn verschillende vormen:

Een voorbeeld van werk dat in het Publieke Domein staat is het het werk van de de Amerikaanse federale overheid, zoals het CIA World Factbook.

Andere betekenis

In een andere betekenis wordt de term publiek domein gebruikt als aanduiding van de openbare ruimte, dat wil zeggen de ruimte die niet privé/privaat is.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Publiek_domein&oldid=442317"