Sterkte-zwakteanalyse: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px|thumb|De tabel van de sterkte-zwakteanalyse Een '''sterkte-zwakteanalyse''' of '''SWOT-analyse''' is een analyse uit de be...')
 
 
Regel 21: Regel 21:
 
De sterkte-zwakteanalyse wordt ook toegepast buiten de bedrijfseconomie, zoals in [[persoonlijk ontwikkelingsplan|persoonlijke ontwikkelingsplannen]] of bij [[groepswerk]]en. Je brengt dan ook in kaart welke sterktes, zwaktes, mogelijkheden en bedreigingen jijzelf of jouw groep heeft.  
 
De sterkte-zwakteanalyse wordt ook toegepast buiten de bedrijfseconomie, zoals in [[persoonlijk ontwikkelingsplan|persoonlijke ontwikkelingsplannen]] of bij [[groepswerk]]en. Je brengt dan ook in kaart welke sterktes, zwaktes, mogelijkheden en bedreigingen jijzelf of jouw groep heeft.  
  
[[Categorie:Bedrijfseconomie]]
+
[[Categorie:Economie]]

Huidige versie van 1 jan 2025 om 22:34

De tabel van de sterkte-zwakteanalyse

Een sterkte-zwakteanalyse of SWOT-analyse is een analyse uit de bedrijfseconomie. De analyse wordt gebruikt om de sterktes en zwaktes van een bedrijf in kaart te brengen. Ook duidt de analyse eventuele bedreigingen en mogelijkheden aan. De naam SWOT-analyse is afkomstig uit het Engels. De afkorting staat voor strengths (sterktes), weaknesses (zwaktes), opportunities (mogelijkheden) en threats (bedreigingen).

Het model bestaat uit een kader van vier vakken:

  • Sterktes: In welke dingen is het bedrijf goed? Wat zijn de sterke punten van het bedrijf?
  • Zwaktes: In welke dingen is het bedrijf slecht? Wat zijn de zwaktepunten van het bedrijf?
  • Mogelijkheden: Op welke dingen kan het bedrijf zich in de toekomst richten?
  • Bedreigingen: Welke factoren kunnen een bedreiging vormen voor het bedrijf?

Hierin plaats je wat je gevonden hebt onder de juiste naam. De sterkte-zwakteanalyse geeft dus een overzicht. Na het maken van een sterkte-zwakteanalyse kun je een strategie ontwikkelen.

De analyse kan ook gebruikt worden voor persoonlijke ontwikkelingsplannen. Je kunt dus ook een sterkte-zwakteanalyse maken van jezelf. Dat geeft jou inzicht over welke dingen je kan verbeteren.

Bedrijfseconomie

Het idee van de sterkte-zwakteanalyse is om de sterktes van een bedrijf te matchen met de mogelijkheden. Stel een bedrijf is heel milieubewust (een sterkte) en in de markt is er meer vraag naar groene producten (mogelijkheid) kun je deze twee met elkaar matchen. De sterkte-zwakteanalyse laat dus als eerste zien waar de sterktepunten en mogelijkheden overlappen. Het is namelijk het makkelijkste om hier een strategie op te maken.

Het kan ook zijn dat het bedrijf niet milieubewust is (een zwakte), terwijl de markt juist meer vraag heeft naar groene producten. In dat geval probeer je je zwaktepunten om te zetten in sterktepunten. Een bedrijf kan bijvoorbeeld investeren in milieuvriendelijkere materialen. Om dat te doen moet het bedrijf zich wel iets aanpassen.

Een bedreiging in bovenstaand voorbeeld kan een aankomende milieuwet zijn. Het bedrijf is hier niet op voorbereid. Net als bij de sterktes en zwaktes probeer je de bedreigingen om te zetten in mogelijkheden. De milieuwet kan bijvoorbeeld de uitgelezen kans zijn om het bedrijf milieuvriendelijker te maken.

Persoonlijk ontwikkelingsplan

De sterkte-zwakteanalyse wordt ook toegepast buiten de bedrijfseconomie, zoals in persoonlijke ontwikkelingsplannen of bij groepswerken. Je brengt dan ook in kaart welke sterktes, zwaktes, mogelijkheden en bedreigingen jijzelf of jouw groep heeft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sterkte-zwakteanalyse&oldid=905752"