Lokaalspoorweg: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''lokaalspoorweg''' is een zogeheten secundaire spoorweg, als aanvulling op de hoofdspoorwegen. Aan lokaalspoorwegen worden minder hoge eisen gesteld (zijn als...')
 
k
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Spoorkaart Nederland, IC stations met naam.png|miniatuur|Spoorkaart van Nederland. Blauwe lijnen zijn de lokaalsporen]]
Een '''lokaalspoorweg''' is een zogeheten secundaire spoorweg, als aanvulling op de hoofdspoorwegen. Aan lokaalspoorwegen worden minder hoge eisen gesteld (zijn als het ware simpeler) dan aan de hoofdspoorwegen. Deze wettelijke eisen verschillen echter per land. In België ontstond vanaf 1885 een groot en dicht netwerk onder de term Buurtspoorwegen.
+
Een '''lokaalspoorweg''' is een zogeheten secundaire spoorweg, als aanvulling op de [[Hoofdspoorweg|hoofdspoorwegen]]. Ze worden ook wel nevenspoorlijnen of buurtspoorwegen genoemd, zoals de [[Noordelijke Nevenlijnen]]. Aan lokaalspoorwegen worden minder hoge eisen gesteld (zijn als het ware simpeler) dan aan de hoofdspoorwegen. Deze wettelijke eisen verschillen echter per land. In België ontstond vanaf 1885 een groot en dicht netwerk onder de term Buurtspoorwegen. Ook tramwegen zou je onder lokaalspoorwegen kunnen rekenen. Op een aantal van deze lokaalspoorwegen rijden nu museumtrams of -treinen zoals de [[Stoomtram Hoorn - Medemblik]] en de [[VSM|Veluwse Stoomtrein Maatschappij]] tussen Apeldoorn en Dieren.
  +
  +
[[Categorie:Trein]]

Huidige versie van 10 sep 2024 om 16:55

Spoorkaart van Nederland. Blauwe lijnen zijn de lokaalsporen

Een lokaalspoorweg is een zogeheten secundaire spoorweg, als aanvulling op de hoofdspoorwegen. Ze worden ook wel nevenspoorlijnen of buurtspoorwegen genoemd, zoals de Noordelijke Nevenlijnen. Aan lokaalspoorwegen worden minder hoge eisen gesteld (zijn als het ware simpeler) dan aan de hoofdspoorwegen. Deze wettelijke eisen verschillen echter per land. In België ontstond vanaf 1885 een groot en dicht netwerk onder de term Buurtspoorwegen. Ook tramwegen zou je onder lokaalspoorwegen kunnen rekenen. Op een aantal van deze lokaalspoorwegen rijden nu museumtrams of -treinen zoals de Stoomtram Hoorn - Medemblik en de Veluwse Stoomtrein Maatschappij tussen Apeldoorn en Dieren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lokaalspoorweg&oldid=884253"