Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

VSM

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veluwsche Stoomtrein Maatschappij - Station Loenen

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij , of kortweg VSM, is een museum-stoomtreinmaatschappij die een toeristische treindienst verzorgd op de (voormalige) spoorlijn Dieren - Apeldoorn aan de rand van de Veluwe in de provincie Gelderland. Het traject maakt deel uit van de zogenaamde ‘Koning Willem III-lijn’, welke oorspronkelijk van Dieren, via Apeldoorn richting Zwolle liep.

Het hoofdstation is gevestigd in Beekbergen.

De VSM rijdt van begin april tot eind oktober iedere zondag. In de zomer rijdt de VSM zeven weken lang zes dagen per week en rijdt de stoomtrein drie dagen per week ook door naar Dieren.

Geschiedenis

De VSM is opgericht in 1975 en wordt volledig gerund door vrijwilligers. De NS gaf toestemming om op de goederenspoorlijn tussen station Apeldoorn en station Dieren te rijden (Sinds 2004 is de lijn officieel eigendom van de VSM). Er werden enkele stoomlocomotieven aangeschaft uit onder andere Duitsland.

In Beekbergen werd een depot (soort garage) ingericht waar de bezoekers ook kunnen kijken. Hier vinden ook de kleinere onderhouds-werkzaamheden plaats. Voor de grote restauratiewerkzaamheden is er een werkplaats in Apeldoorn. Deze is niet toegangkelijk voor bezoekers.

Materieel

VSM werkplaats in Beekbergen

De VSM beschikte in 2017 over 20 stoomlocomotieven en 23 diesellocomotieven, waarvan de meeste afkomstig zijn van de Nederlandse Spoorwegen. Er zijn zogeheten locomotoren of 'Sikken' (NS 200), rangeerlocs (NS 500) en lijndiesellocs (NS 2200 en NS 2400). Voorts zijn er 34 spoorwegrijtuigen en vele De VSM beschikt in 2017 over 20 stoomlocomotieven en 23 diesellocomotieven. Voorts zijn er 34 spoorwegrijtuigen en vele goederenwagens.

Terug naar toen

Jaarlijks organiseert de VSM in het eerste volle weekeind van september een 'Terug naar toen' festival waarbij zoveel mogelijk van de stoomlocomotieven wordt ingezet. Op de stations Beekbergen en Loenen zijn er extra activiteiten.

Trivia

  • Tijdens de landelijke intocht eerste volle weekend van septembervan Sinterklaas in 2019 in Apeldoorn kon de Pakjesboot 12 niet door het kanaal van Apeldoorn omdat deze te smal was. Daarom kwam de Sint per stoomtrein. Deze werd getrokken door stoomlocomotief 23 071 uit 1956.
  • In 2022 zijn er twee personenrijtuigen door brand verwoest. Mogelijk is het vuur door vandalisten aangestoken.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=VSM&oldid=759916"