Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: LEGO

Spoorlijn Dieren - Apeldoorn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorlijn Dieren - Apeldoorn

Spoorlijn Dieren - Apeldoorn.png

Opening 2 juli 1887
Sluiting in delen tussen 1944 en 1972

Heropend in 1975

Land Vlag van Nederland Nederland
Deelgebied(en) Midden Nederland
Van
naar
station Dieren
station Apeldoorn
Aantal huidige stations
Status In gebruik door VSM
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

De Spoorlijn Dieren-Apeldoorn is een spoorlijn in de provincie Gelderland die loopt van station Dieren naar station Apeldoorn en tegenwoordig dienst doet als museumspoorlijn van de VSM.

Geschiedenis

De spoorlijn is aangelegd door de Koninklijke Nederlandsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (KNLS) en geopend op 2 juli 1887. Samen met de spoorlijn Apeldoorn-Zwolle (dat later is opgebroken), die eveneens werd aangelegd door de Koninklijke Nederlandsche Lokaalspoorweg-Maatschappij, werd dit bouwproject in opdracht van het Ministerie van Oorlog als hoofdlijn uitgevoerd. Beide lijnen heetten samen de ‘Koning Willem III-lijn’. Het doel was ervoor te zorgen dat bij een aanval vanuit het oosten de spoorlijnen ten westen van de IJssel nog konden worden gebruikt.

De treindienst werd uitgevoerd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). De spoorlijn werd gebruikt door zowel passagiers- als goederentreinen. In 1920 ging de Koninklijke Nederlandsche Lokaalspoorweg-Maatschappij op in de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, die op haar beurt met de Staatsspoorweg sinds 1938 de Nederlandse Spoorwegen vormt. Op 1 augustus 1950 stopte de Nederlandse Spoorwegen het personenvervoer. In 1964 reden de laatste goederentreinen op het traject Loenen – Eerbeek. Vijf jaar later stopte het traject tussen Beekbergen en Loenen en in 1972 werd het traject Apeldoorn VAM – Beekbergen opgeheven. De VAM is de voormalige Vuil Afvoer Maatschappij.

Sinds 1975 wordt de spoorlijn gebruikt door de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij als museumspoorlijn. Het goederenvervoer tussen Dieren en Eerbeek werd in 1984 opgeheven. Op het VAM-traject Apeldoorn – Apeldoorn rijden nog de laatste goederentreinen. In 2012 zijn plannen gemaakt voor een spoorverbinding tussen Arnhem en Apeldoorn via de spoorlijn Dieren – Apeldoorn.  De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, eigenaar van de lijn, vreesde het einde van haar werkzaamheden en verzette zich tegen het plan. Ook de bewoners van Eerbeek en Lieren protesteerden tegen de plannen. In februari 2013 maakte de provincie Gelderland bekend dat de plannen niet zouden worden uitgevoerd. De reden hiervoor zijn financiële problemen en de enorme hoeveelheid tijd die moet worden geclaimd voor het opnieuw in gebruik nemen van de spoorlijn voor gewoon treinvervoer. Als alternatief wordt gedacht aan een snellere busverbinding tussen Arnhem en Apeldoorn.

Stations

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spoorlijn_Dieren_-_Apeldoorn&oldid=759817"