Stikstofcrisis: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Aanzet stikstofcrisis)
 
k
 
(7 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Werk}}
+
{{nieuws}}
  +
[[Bestand:Estimated nitrogen surplus across Europe 2005.png|miniatuur|Geschatte stikstof uitstoot in 2005]]
  +
De '''stikstofcrisis''' gaat om het conflict tussen enerzijds de [[Stikstof (element)|stikstof]]-uitstoters en anderzijds de [[Natura 2000|natura 2000]] en andere [[Natuurgebied|natuurgebieden]] die door de stikstof bedreigd worden.
   
De '''stikstofcrisis''' gaat om het conflict tussen enerzijds de [[Stikstof (element)|stikstof]]-uitstoters en anderzijds de [[Natura 2000|natura 2000]] en andere [[Natuurgebied|natuurgebieden]] die door de stikstof bedreigd worden. Het probleem is dat de stikstof (vooral in de vorm van [[amoniak]] en [[fijnstof]]) een onbedoelde [[Mest|meststof]] is voor niet gewenste [[Onkruid|onkruiden]] (planten) in het water en op het land. Deze verdringen de gewenste planten. Zo gaan bepaalde grassensoorten van de stikstof zich snel uitbreiden en overwoekeren bijvoorbeeld de [[heide]] die op den duur het loodje legt.
+
Het probleem is dat de stikstof (vooral in de vorm van [[amoniak]] en [[fijnstof]]) een onbedoelde [[Mest|meststof]] is voor niet gewenste [[Onkruid|onkruiden]] (planten) in het water en op het land. Deze verdringen of overwoekeren de gewenste planten. Zo gaan bepaalde grassensoorten van de stikstof zich snel uitbreiden en overwoekeren bijvoorbeeld de [[heide]] die op den duur het loodje legt. Dit gaat dus ten koste van de [[biodiversiteit]].
   
De stikstofproducenten zijn de koeien e.d. die mest produceren. Ook komt de stikstof van kunstmest. Dus de boerenbedrijven leveren stikstof. Ook de bouw produceert stikstof. Deze komt vrij bij het maken van [[beton]]. Ook mensen en huisdieren produceren natuurlijk poep. Dat gaat voor het grootste gedeelte via het riool naar de waterzuivering. Maar omdat we met zovelen zijn, is dat ook een behoorlijk aandeel. Verder levert de industrie de nodige stikstof.
+
De stikstofproducenten zijn de koeien e.d. die mest en plas ([[urine]]) produceren. Ook komt de stikstof van kunstmest. Dus de boerenbedrijven leveren stikstof. Ook de bouw produceert stikstof. Deze komt vrij bij het maken van [[beton]]. Bovendien produceren mensen en huisdieren natuurlijk poep. Dat gaat voor het grootste gedeelte via het riool naar de waterzuivering. Maar omdat we met zovelen zijn, is dat ook een behoorlijk aandeel. Verder levert de industrie de nodige stikstof. De aanpak van de regering leidde tot [[Boerenprotesten tegen stikstofbeleid]].
   
De grote vraag bij deze crisis is om hoeveel stikstof het nu precies gaat en of deze voldoende kan worden afgevangen om de natuur te kunnen beschermen. De lucht die we inademen bevat ook stikstof. Dus helemaal zonder kunnen we ook niet. Het gaat er dus om dat er een juiste balans gevonden moet worden die niet schadelijk is voor mens en de natuur en dat boeren en bouwvakkers gewoon hun werk kunnen doen. We willen immers ook landbouw en veeteeltproducten kunnen eten en drinken en een dak boven ons hoofd hebben.
+
De grote vraag bij deze crisis is om hoeveel stikstof het nu precies gaat en of deze voldoende kan worden afgevangen om de natuur te kunnen beschermen. De lucht die we inademen bevat ook stikstof. Dus helemaal zonder kunnen we ook weer niet. Het gaat er dus om dat er een juiste balans gevonden moet worden die niet schadelijk is voor mens en de natuur en dat boeren en bouwvakkers gewoon hun werk kunnen doen. We willen immers ook landbouw en veeteeltproducten kunnen eten en drinken en een dak boven ons hoofd hebben. Een lastige [[keuze]] dus.
  +
[[Categorie:Milieu]]
  +
[[Categorie:Kerndoel39]]

Huidige versie van 26 mei 2024 om 08:55

Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Geschatte stikstof uitstoot in 2005

De stikstofcrisis gaat om het conflict tussen enerzijds de stikstof-uitstoters en anderzijds de natura 2000 en andere natuurgebieden die door de stikstof bedreigd worden.

Het probleem is dat de stikstof (vooral in de vorm van amoniak en fijnstof) een onbedoelde meststof is voor niet gewenste onkruiden (planten) in het water en op het land. Deze verdringen of overwoekeren de gewenste planten. Zo gaan bepaalde grassensoorten van de stikstof zich snel uitbreiden en overwoekeren bijvoorbeeld de heide die op den duur het loodje legt. Dit gaat dus ten koste van de biodiversiteit.

De stikstofproducenten zijn de koeien e.d. die mest en plas (urine) produceren. Ook komt de stikstof van kunstmest. Dus de boerenbedrijven leveren stikstof. Ook de bouw produceert stikstof. Deze komt vrij bij het maken van beton. Bovendien produceren mensen en huisdieren natuurlijk poep. Dat gaat voor het grootste gedeelte via het riool naar de waterzuivering. Maar omdat we met zovelen zijn, is dat ook een behoorlijk aandeel. Verder levert de industrie de nodige stikstof. De aanpak van de regering leidde tot Boerenprotesten tegen stikstofbeleid.

De grote vraag bij deze crisis is om hoeveel stikstof het nu precies gaat en of deze voldoende kan worden afgevangen om de natuur te kunnen beschermen. De lucht die we inademen bevat ook stikstof. Dus helemaal zonder kunnen we ook weer niet. Het gaat er dus om dat er een juiste balans gevonden moet worden die niet schadelijk is voor mens en de natuur en dat boeren en bouwvakkers gewoon hun werk kunnen doen. We willen immers ook landbouw en veeteeltproducten kunnen eten en drinken en een dak boven ons hoofd hebben. Een lastige keuze dus.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stikstofcrisis&oldid=864067"