Banaan: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Versie 829085 van Sletje (overleg) ongedaan gemaakt)
Label: Ongedaan maken
 
(133 tussenliggende versies door 73 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Infobox plant
[[Afbeelding:Banaan.jpg|thumb|right|220px|Een tros bananen]]
 
  +
|Naam = Banaan
Een '''banaan''' is een langwerpige, licht gebogen [[vrucht]], die afkomstig is van de [[bananenplant]].
 
  +
|Wetenschappelijke naam = Musa acuminata
  +
|Afbeelding = [[Bestand:Luxor,_Banana_Island,_Banana_Tree,_Egypt,_Oct_2004.jpg|250px]]
  +
|IUCN-status = (zie onder)
 
|Leefgebied = [[Ecuador]], [[Belize (land)|Belize]], [[Costa Rica]], [[Panama (land)|Panama]], [[Honduras]], [[Colombia]], [[Guatemala]], [[Filippijnen]] en [[Suriname]]
  +
|Leefomgeving = Tropen
  +
|Behoort tot de = [[Bananenfamilie]] ''(Musaceae)''
  +
|AfbeeldingLeefgebied =
  +
}}
 
[[Bestand:bananentros.jpg|miniatuur|right|300px|Een tros bananen]]
  +
Een '''banaan''' is een soort fruit en groeit aan de bananenboom, dat een lid van de [[bananenfamilie]] ''(Musaceae)'' is. Een gewone banaan heeft een dikke schil die met de hand gepeld kan worden.
   
  +
De banaan hoort volgens de tuinman bij de [[groente]]s, maar volgens de kok bij het [[fruit]].
In [[Suriname]] spreekt men van ''bacove'' als het om de vrucht gaat die rechtstreeks uit de schil gegeten kan worden en van ''banaan'' als het om groene bakbananen gaat.
 
  +
Het kan alleen niet bij de groentes horen, want de banaan heeft zelf gewoon nog zaadjes, zoals elke vrucht.
   
 
==Soorten==
De bananenplant is een kruidachtige plant en wordt volgens de tuinbouwkundige definitie tot de [[groente]]n gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter [[fruit]], omdat de banaan als nagerecht dan wel los van een maaltijd wordt gegeten.
 
  +
De banaan die we in [[Europa (werelddeel)|Europa]] eten is meestal [[Geel (kleur)|geel]]. Er zijn heel veel soorten bananen zoals:
 
  +
* [[De rode banaan]]
==De vrucht==
 
  +
* [[De appelbanaan]]
De vrucht is, zoals die in [[Europa]] gegeten wordt, meestal [[geel]], in de vorm van een circa 20 cm lange en 3 cm dikke ronde staaf die een beetje gebogen is en dunner aan de uiteinden. Er zijn vele varianten van de banaan zoals een rode banaan, de appelbanaan, de bakbanaan, de babybanaan en de golden banaan.
 
  +
* [[De bakbanaan]]
 
  +
* [[De babybanaan]]
Een gewone dessertbanaan heeft een dikke schil die eenvoudig van het vruchtvlees loslaat en kan daardoor met de hand gepeld worden.
 
  +
* [[De golden banaan]]
   
 
==Groei==
 
==Groei==
Bananen groeien in een tros van wel 50 kg aan een bananenplant. Alle bananen in zo'n tros zijn tegelijk [[rijp]], en ze zijn rijp niet lang bewaarbaar. Daarom worden de bananen voor [[export]] naar andere landen onrijp geoogst en verpakt in dozen van ongeveer 18 kilo. Binnen 48 uur na het oogsten worden de bananen in gekoelde [[schepen]] geladen en onder andere in 2-4 weken naar Europa gebracht.
+
Bananen groeien in een tros van wel 50 [[Kilogram|kg]] aan een bananenplant. Alle bananen in zo'n tros zijn tegelijk [[Rijp (Fruit)|rijp]]. Omdat rijpe bananen niet lang houdbaar zijn, worden ze onrijp geoogst en verpakt in dozen van ongeveer 18 kilo. Binnen 48 uur na het oogsten worden de bananen in gekoelde [[schepen]] geladen en in ongeveer 3 weken naar onder andere [[Europa (werelddeel)|Europa]] gebracht. Na een tijdje wordt de schil geel. De banaan is dan rijp en kan makkelijk worden gegeten. Als de banaan erg zacht wordt en veel [[zwart]]e plekken krijgt, is hij overrijp. De banaan kan dan nog steeds gegeten worden, maar zal een stuk [[zoet]]er zijn.
 
Na enige tijd krijgt de schil zwarte plekken en wordt de vrucht zelf erg zacht. Veel mensen vinden de banaan het lekkerst juist wanneer dat proces begint.
 
Tijdens de rijping wordt [[zetmeel]] omgezet in [[suiker]]. In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel als suiker en aan het eind van de rijping is dat omgekeerd waardoor de banaan een zoete smaak krijgt.
 
 
==Soorten==
 
Er zijn verschillende typen bananen: in Nederland is de meest gebruikte banaan een vrucht van het ras Giant Cavendish, maar in veel tropische landen worden bananen gebruikt die eerst moeten worden gebakken en die zo in maaltijden worden verwerkt.
 
 
In Indische gerechten wordt de banaan meestal pisang genoemd, dit is het Maleisische woord voor de vrucht. Van banaan wordt ook een groene alcoholische drank gemaakt, genaamd Pisang Ambon.
 
 
Van bepaalde bananen kan ook [[chips]] worden gemaakt, de zogenaamde [[bananenchips]].
 
   
 
==Exportlanden==
 
==Exportlanden==
  +
De landen waar de meeste bananen vandaan komen zijn: [[Ecuador]], [[Belize (land)|Belize]], [[Costa Rica]], [[Panama (land)|Panama]], [[Honduras]], [[Colombia]], [[Guatemala]], [[Filippijnen]] en [[Suriname]].
De bananenplant groeit rondom de evenaar in de landen van:
 
De belangrijkste exportlanden zijn [[Ecuador]], [[Costa Rica]], [[Panama]], [[Honduras]], [[Colombia]], [[Guatemala]] en de [[Filipijnen]].
 
 
==Merken==
 
Enkele merken in Nederland:
 
*Bonita: [[import]] uit Ecuador
 
*Chiquita: import uit Honduras, Panama, Costa Rica, Colombia en Ecuador
 
*Cobana: import uit Ecuador
 
*Turbana: import uit Colombia
 
*Max Havelaarbanaan: import uit Ecuador
 
   
{{Wikipedia|http://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(fruit)}}
 
   
  +
<!-- LAAT STAAN A.U.B. -->
[[Categorie:Meer over natuur]]
+
[[Categorie:Fruit]]
  +
[[Categorie:Woordenschat]]
  +
[[Categorie:Basiswoordenlijstgroep1]]
  +
[[Categorie:Bakfruit]]
  +
[[Categorie:Bananenfamilie]]

Huidige versie van 5 dec 2023 om 21:59

Banaan
Musa acuminata

Luxor, Banana Island, Banana Tree, Egypt, Oct 2004.jpg

Leefgebied Ecuador, Belize, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Guatemala, Filippijnen en Suriname
Leefomgeving Tropen
Behoort tot de Bananenfamilie (Musaceae)
Portaal Portal.svg Biologie
Een tros bananen

Een banaan is een soort fruit en groeit aan de bananenboom, dat een lid van de bananenfamilie (Musaceae) is. Een gewone banaan heeft een dikke schil die met de hand gepeld kan worden.

De banaan hoort volgens de tuinman bij de groentes, maar volgens de kok bij het fruit. Het kan alleen niet bij de groentes horen, want de banaan heeft zelf gewoon nog zaadjes, zoals elke vrucht.

Soorten

De banaan die we in Europa eten is meestal geel. Er zijn heel veel soorten bananen zoals:

Groei

Bananen groeien in een tros van wel 50 kg aan een bananenplant. Alle bananen in zo'n tros zijn tegelijk rijp. Omdat rijpe bananen niet lang houdbaar zijn, worden ze onrijp geoogst en verpakt in dozen van ongeveer 18 kilo. Binnen 48 uur na het oogsten worden de bananen in gekoelde schepen geladen en in ongeveer 3 weken naar onder andere Europa gebracht. Na een tijdje wordt de schil geel. De banaan is dan rijp en kan makkelijk worden gegeten. Als de banaan erg zacht wordt en veel zwarte plekken krijgt, is hij overrijp. De banaan kan dan nog steeds gegeten worden, maar zal een stuk zoeter zijn.

Exportlanden

De landen waar de meeste bananen vandaan komen zijn: Ecuador, Belize, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Guatemala, Filippijnen en Suriname.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Banaan&oldid=829086"