Brandwond: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
'''Brandwonden''' zijn wonden die ontstaan zijn door hitte.
+
'''Brandwonden''' kunnen ontstaan door de volgende dingen: vuur, kokend water/stoom, giftige/chemische stoffen en elektriciteit.
  
1e graads de huid is rood <BR>
+
Er zijn 3 soorten brandwonden:
2e graads de huid heeft flinke blazen <BR>
 
3e graads de huid is helemaal weg gebrand <BR>
 
  
 +
1e graads brandwond: De huid is rood <BR>
 +
2e graads brandwond: De huid heeft blaren met een doorzichtige vloeistof. Daar omheen is de huid rood (1e graads)<BR>
 +
3e graads brandwond: De huid is zwart of wit. Wanneer de huid zwart is komt de brandwond door vuur. Wanneer de huid is is komt de brandwond door een warme vloeistof. Om de 3e graadsbrandwond zitten blaren (2e graads) en daar omheen is de huid rood (1e graads).<BR>
  
 
+
=== Wat te doen? ===
Brandwonden doen pijn. een brandwond kan ontstaan door heet water dat je over je heen krijgt. of door tegen een pan aan te stoten. dat is niet zo erg.
+
# Koel de brandwond 10-20 minuten met lauw stromend water boven de wond.  Dit betekend dat je de stroom water niet direct op de brandwond mag laten stromen, het moet er overheen lopen. Wanneer de brandwond is ontstaan door een giftige/chemische stof, koel je voor 45 minuten. Dit doe je door de aangedane plek naar beneden te richten en het water er aan de andere kant overheen te laten lopen.
 
+
# Dek de wond heel los af door bijvoorbeeld vershoudfolie over de brandwond heen te leggen.
Er zijn 3 bijzondere brandwonden. De eerstegraadverbranding is niet zo erg. Dat is meestal dat je door de zon bent verbrandt. Dan is je opperhuid verbrandt.
 
 
 
Er is ook de tweedegraadsverbranding dat is als de hitte door je lederhuid brandt dat doet pijn. Op die plek kan een er een blaar ontstaan er kan ook een litteken ontstaan.
 
 
 
De derdegraadsverbranding is het ergst. dan is de hitte zelf doorgedrongen naar het vetweefsel. De huid kan bruin geel gaan kleuren. Dan krijg je sowieso een litteken. Door deze verbranding kan je ziek worden door de bacteriën je kan ook uitdrogen. Soms is het dodelijk.
 
 
 
 
[[Categorie:Huidaandoening]]
 
[[Categorie:Huidaandoening]]

Versie van 9 sep 2020 12:37

Brandwonden kunnen ontstaan door de volgende dingen: vuur, kokend water/stoom, giftige/chemische stoffen en elektriciteit.

Er zijn 3 soorten brandwonden:

1e graads brandwond: De huid is rood
2e graads brandwond: De huid heeft blaren met een doorzichtige vloeistof. Daar omheen is de huid rood (1e graads)
3e graads brandwond: De huid is zwart of wit. Wanneer de huid zwart is komt de brandwond door vuur. Wanneer de huid is is komt de brandwond door een warme vloeistof. Om de 3e graadsbrandwond zitten blaren (2e graads) en daar omheen is de huid rood (1e graads).

Wat te doen?

  1. Koel de brandwond 10-20 minuten met lauw stromend water boven de wond. Dit betekend dat je de stroom water niet direct op de brandwond mag laten stromen, het moet er overheen lopen. Wanneer de brandwond is ontstaan door een giftige/chemische stof, koel je voor 45 minuten. Dit doe je door de aangedane plek naar beneden te richten en het water er aan de andere kant overheen te laten lopen.
  2. Dek de wond heel los af door bijvoorbeeld vershoudfolie over de brandwond heen te leggen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brandwond&oldid=628022"