Zonnevlek: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 3: Regel 3:
  
 
== Invloed op klimaatverandering ==
 
== Invloed op klimaatverandering ==
Sommige [[wetenschappers]] denken dat zonnevlekken kunnen zorgen voor [[klimaatverandering]] op Aarde, maar anderen zijn het hier niet mee eens. Er is dus nog veel discussie over en er wordt veel onderzoek naar gedaan. Er wordt met [[satellieten]] goed bijgehouden hoe actief de zon is en of dit samengaat met een verandering van ons klimaat. Het [[KNMI]] heeft gemeten dat een heel actieve zon ervoor zorgt dat het maar ongeveer 0,03 °C warmer wordt op Aarde.<ref>[http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/zonnevlekken]</ref>
+
Sommige [[wetenschappers]] denken dat zonnevlekken kunnen zorgen voor [[klimaatverandering]] op Aarde, maar anderen zijn het hier niet mee eens. Er is dus nog veel discussie over en er wordt veel onderzoek naar gedaan. Er wordt met [[satellieten]] goed bijgehouden hoe actief de zon is en of dit samengaat met een verandering van ons klimaat. Het [[KNMI]] heeft gemeten dat een heel actieve zon ervoor zorgt dat het maar ongeveer 0,03 °C warmer wordt op Aarde.<ref name="test">[http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/zonnevlekken]</ref>
  
 
== Zonnevlekken zien ==
 
== Zonnevlekken zien ==
 
Als de zon heel laag staat en er zijn veel zonnevlekken dan kunnen we deze soms zonder [[telescoop]] zien, maar kijk nooit zonder speciale bril naar de zon. Dit is heel gevaarlijk en kan ervoor zorgen dat je ogen beschadigen of zelfs dat je blind wordt.  
 
Als de zon heel laag staat en er zijn veel zonnevlekken dan kunnen we deze soms zonder [[telescoop]] zien, maar kijk nooit zonder speciale bril naar de zon. Dit is heel gevaarlijk en kan ervoor zorgen dat je ogen beschadigen of zelfs dat je blind wordt.  
 +
 +
<references />
 
[[Categorie:Ruimte en heelal]]
 
[[Categorie:Ruimte en heelal]]

Versie van 30 okt 2018 18:16

Zonnevlekken op de zon

Zonnevlekken zijn donkere vlekken op het oppervlak van de zon. Ze laten ons zien hoe actief de zon is. Hoe meer vlekken, hoe actiever de zon, hoe meer warmte er uitgestraald wordt. Als de zon actief is zijn er explosies op het oppervlak. Deze explosies zorgen ervoor dat er heel kleine deeltjes van de zon af schieten. Als deze deeltjes in de atmosfeer van de Aarde terecht komen, kunnen wij ze zien als het Noorderlicht. De vlekken blijven niet voor altijd zitten, na een tijd verdwijnen ze weer. De zon is steeds ongeveer om de elf jaar heel actief, dus om de elf jaar zijn er veel zonnevlekken te zien.

Invloed op klimaatverandering

Sommige wetenschappers denken dat zonnevlekken kunnen zorgen voor klimaatverandering op Aarde, maar anderen zijn het hier niet mee eens. Er is dus nog veel discussie over en er wordt veel onderzoek naar gedaan. Er wordt met satellieten goed bijgehouden hoe actief de zon is en of dit samengaat met een verandering van ons klimaat. Het KNMI heeft gemeten dat een heel actieve zon ervoor zorgt dat het maar ongeveer 0,03 °C warmer wordt op Aarde.[1]

Zonnevlekken zien

Als de zon heel laag staat en er zijn veel zonnevlekken dan kunnen we deze soms zonder telescoop zien, maar kijk nooit zonder speciale bril naar de zon. Dit is heel gevaarlijk en kan ervoor zorgen dat je ogen beschadigen of zelfs dat je blind wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zonnevlek&oldid=529922"