Dertigjarige Oorlog: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 1: Regel 1:
{{werk}}
 
 
De '''Dertigjarige oorlog''' was een grote oorlog dat voornamelijk kwam door de vijandigheid van de [[Katholieke Kerk|katholieke]] en [[Reformatie|gereformeerde]] landen. De oorlog eindigde in de vrede van [[Westfalen]]. De dertigjarige oorlog eindigde ook samen met de [[tachtigjarige oorlog]]. Dat kwam doordat de vrede van [[Münster]] deel was van de vrede van Westfalen. Het [[Heilige Roomse Rijk]] had de grootste verliezen tijdens de oorlog. Een groot deel van de bevolking stierf door gevechten. Dat kwam deels doordat de oorlog grotendeels op het grondgebied afspeelde van het Heilige Roomse Rijk.
 
De '''Dertigjarige oorlog''' was een grote oorlog dat voornamelijk kwam door de vijandigheid van de [[Katholieke Kerk|katholieke]] en [[Reformatie|gereformeerde]] landen. De oorlog eindigde in de vrede van [[Westfalen]]. De dertigjarige oorlog eindigde ook samen met de [[tachtigjarige oorlog]]. Dat kwam doordat de vrede van [[Münster]] deel was van de vrede van Westfalen. Het [[Heilige Roomse Rijk]] had de grootste verliezen tijdens de oorlog. Een groot deel van de bevolking stierf door gevechten. Dat kwam deels doordat de oorlog grotendeels op het grondgebied afspeelde van het Heilige Roomse Rijk.
  
 
== Aanleiding ==
 
== Aanleiding ==
De aanleiding van deze oorlog was vooral het geloof. Noord-Duitsland was in de loop van de 16e eeuw [[luthers]] geworden. En dat bleef niet beperkt tot alleen Noord-Duitsland. Ook Zuid-Duitsland en Oostenrijk werden beetje bij beetje luthers. Maar daar werd het sterk bestreden. Ook werd er een Protestantse Unie (Noord-Duitsland en de Palts) gevormd en een jaartje erna de Katholieke Liga (Zuid-Duitsland). Uiteindelijk werd in [[Bohemen]] opeens geprobeerd om de mensen daar te bekeren tot de Katholieke Kerk. Dat leidde tot opstanden in [[Praag]]. Dat was het startschot van de oorlog.
+
De aanleiding van deze oorlog was vooral het geloof. Noord-Duitsland was in de loop van de 16e eeuw [[luthers]] geworden. En dat bleef niet beperkt tot alleen Noord-Duitsland. Ook Zuid-Duitsland en Oostenrijk werden beetje bij beetje luthers. Maar daar werd het sterk bestreden. Ook werd er een Protestantse Unie (Noord-Duitsland en de Palts) gevormd en een jaartje erna de Katholieke Liga (Zuid-Duitsland). Uiteindelijk werd in [[Bohemen]] opeens door keizer Ferdinand II geprobeerd om de mensen daar te bekeren tot de Katholieke Kerk. Dat leidde tot opstanden in [[Praag]]. Dat was het startschot van de oorlog.
 +
 
 +
{{werk}}
 +
== Oorlog ==
 +
Op 23 mei 1618 was de [[Tweede Praagse Defenestratie|opstand in Praag]]. Daarna begonnen de veldslagen. De [[Tsjechië|Tsjechen]] wonnen bij Pilsen en bij Lomnice nad Lužnicí, maar verloren het beleg van Wenen. Maar na dat hun alweer een veldslag hadden gewonnen, hebben ze de nieuwe, calvinistische paltsgraaf Frederik V gekozen als koning van Bohemen. Samen met die gebeurtenissen viel Bethlen Gabor (vorst van Transsylvanië) Slowakije binnen en veroverde Bratislava. Daarna ging Bethlen Gabor door naar Wenen. Maar Ferdinand II fa het nog niet op. Hij sloot een verbond met [[Beieren]] en [[Saksen]]. Bethlen Gabor gaf het beleg van Wenen op, omdat hij door [[Polen-Litouwen]] werd aangevallen in Slowakije. Daarna versloeg Beieren de Bohemen in de [[Slag op de Witte Berg]]. Daarmee werden de Tsjechen verslagen. Beieren kon Praag veroveren. Uiteindelijk werd op mei 1621 Bratislava herovert van Bethlen Gabor. Daarna sloot hij vrede met Ferdinand II. Vele Tsjechen werden in dit gedeelte van de oorlog vermoord.
  
 
{{beginnetje}}
 
{{beginnetje}}

Versie van 1 mei 2015 12:42

De Dertigjarige oorlog was een grote oorlog dat voornamelijk kwam door de vijandigheid van de katholieke en gereformeerde landen. De oorlog eindigde in de vrede van Westfalen. De dertigjarige oorlog eindigde ook samen met de tachtigjarige oorlog. Dat kwam doordat de vrede van Münster deel was van de vrede van Westfalen. Het Heilige Roomse Rijk had de grootste verliezen tijdens de oorlog. Een groot deel van de bevolking stierf door gevechten. Dat kwam deels doordat de oorlog grotendeels op het grondgebied afspeelde van het Heilige Roomse Rijk.

Aanleiding

De aanleiding van deze oorlog was vooral het geloof. Noord-Duitsland was in de loop van de 16e eeuw luthers geworden. En dat bleef niet beperkt tot alleen Noord-Duitsland. Ook Zuid-Duitsland en Oostenrijk werden beetje bij beetje luthers. Maar daar werd het sterk bestreden. Ook werd er een Protestantse Unie (Noord-Duitsland en de Palts) gevormd en een jaartje erna de Katholieke Liga (Zuid-Duitsland). Uiteindelijk werd in Bohemen opeens door keizer Ferdinand II geprobeerd om de mensen daar te bekeren tot de Katholieke Kerk. Dat leidde tot opstanden in Praag. Dat was het startschot van de oorlog.

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Oorlog

Op 23 mei 1618 was de opstand in Praag. Daarna begonnen de veldslagen. De Tsjechen wonnen bij Pilsen en bij Lomnice nad Lužnicí, maar verloren het beleg van Wenen. Maar na dat hun alweer een veldslag hadden gewonnen, hebben ze de nieuwe, calvinistische paltsgraaf Frederik V gekozen als koning van Bohemen. Samen met die gebeurtenissen viel Bethlen Gabor (vorst van Transsylvanië) Slowakije binnen en veroverde Bratislava. Daarna ging Bethlen Gabor door naar Wenen. Maar Ferdinand II fa het nog niet op. Hij sloot een verbond met Beieren en Saksen. Bethlen Gabor gaf het beleg van Wenen op, omdat hij door Polen-Litouwen werd aangevallen in Slowakije. Daarna versloeg Beieren de Bohemen in de Slag op de Witte Berg. Daarmee werden de Tsjechen verslagen. Beieren kon Praag veroveren. Uiteindelijk werd op mei 1621 Bratislava herovert van Bethlen Gabor. Daarna sloot hij vrede met Ferdinand II. Vele Tsjechen werden in dit gedeelte van de oorlog vermoord.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dertigjarige_Oorlog&oldid=397782"