Revolutie van 1905
De Revolutie van 1905 was een revolutie in het keizerrijk Rusland. Deze was gericht tegen de tsaar Nicolaas II. De demonstranten eisten hervormingen bij de tsaar. Ze wilden dat de leefomstandigheden van de boeren en arbeiders moesten verbeteren. Deze slechte omstandigheden waren mede het gevolg van de zware Russische nederlagen tegen de Japanners in de Russisch-Japanse Oorlog. De revolutie brak uit op zondag 9 januari (juliaanse kalender, of 22 januari in de huidige gregoriaanse kalender) 1905. Het begon toen tsaristische troepen op de betogende burgers voor het Winterpaleis in Sint-Petersburg schoten. Deze zondag is bekend komen te staan als "Bloedige Zondag". Bij Bloedige Zondag zijn er tussen 200 en 4600 mensen gedood, en dat terwijl de demonstranten ongewapend waren en op vredige wijze hun grieven wilden kenbaar maken.
De volgende dag gingen de arbeiders en de boeren in staking. Zo’n 400.000 arbeiders en boeren namen direct deel aan de stakingen van januari. Er werden overal nieuwe vakbonden opgericht. Het gevolg was wel dat veel gezinnen in Sint-Petersburg zonder inkomen kwamen te zitten. Het net opgericht stakingsfonds bood even hulp, maar de kas was al snel leeg. Hierdoor werden steeds meer arbeiders gedwongen om weer aan het werk te gaan. Er ontstond een raad (=sovjet) van arbeiders, die Khrustalev-Nossar als voorzitter kozen.
Ook in Riga werd op 13 januari 1905 een demonstratie van 15.000 arbeiders aangevallen door de Russische autoriteiten met 70 doden tot gevolg. Iets vergelijkbaars gebeurde in Warschau en in Łódź.
Muiterijen op schepen en in het leger
De omstandigheden op de schepen waren ook slecht, zoals op de kruiser Potjomkin. Matrozen moesten bedorven voedsel eten. Toen ze hierover klaagden, werd een matroos die het woord deed door de kapitein geëxecuteerd. Toen brak er op 27 juni 1905 een muiterij uit. Hierbij werden zeven officieren door de matrozen vermoord. Ze voeren naar de haven van Odessa en brachten de gedode matroos aan wal. Vele duizenden burgers kwamen samen om eer te betonen. Ook zij werden aangevallen door soldaten van de Tsaar. Er vielen 2000 doden.
In 1905 en 1906 waren er 400 muiterijen in het leger.
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.
Meer informatie over dit onderwerp vind je hier: |
Dit artikel is een beginnetje.
|