Arts-and-craftsbeweging

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld van een bloemmotief

De arts-and-craftsbeweging is een kunststroming ontstaan bij de Engelse socialistische en maatschappij-kritische beweging. Het gaat hierbij om het eerlijke van het handwerken, ambachten en toegepaste kunst die tussen 1870 en 1920 op haar hoogtepunt was. De voornaamste voorstander van deze beweging was de Britse ontwerper William Morris (1834-1896) die zijn ideeën voor een groot deel haalde uit de verhalen van de schrijver en kunstenaar John Ruskin (1819-1900). De arts-and-craftsbeweging ontstond als een soort protest tegen de gevolgen en armoede die er was door de industriële revolutie zoals de slechte arbeidersomstandigheden en een goedkope massaproductie. Vooral door de textielindustrie raakten veel thuiswerkers hun werk in spinnen en weven kwijt.

De stroming vindt dat niet alleen olieverfschilderijen kunst zijn, maar bijvoorbeeld ook de designs in behang en textiel, een vorm van toegepaste kunst dus.

Belangrijke stijl kenmerken

  • Eenvoudig ontwerp
  • Motieven (designs) geïnspireerd op natuurlijke vormen (planten en dieren) en op middeleeuwse en mythologische kunst
  • Een herhalend patroon en symmetrie
  • Simpele, lineaire vormen
  • Aanwijsbare invloeden van Japanse, romantische en pre-rafaëlitische kunst.

Er ontstaan ook tijdschriften waar mensen de ideeën uit kunnen putten. Tegen het einde van de 19e eeuw transformeerde deze beweging zich in de veel bekendere jugendstil- of art-nouveau-stroming.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arts-and-craftsbeweging&oldid=889178"