Zwerkbal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zwerkbal (Engels: Quidditch) is een fictieve (niet-bestaande) sport uit Harry Potter. Qua populariteit doet het denken aan voetbal. Er is ook een echte variant van Zwerkbal, Dreuzel Zwerkbal ("Muggle Quidditch"), die bestaat sinds 2005.

Beschrijving

Je hebt drie verschillende soorten ballen:

De Jagers moeten proberen de Slurk door de 3 doelen van de tegenstander te gooien. Dit moet de Wachter proberen te verhinderen.

De Beukers proberen de spelers van hun bezem te slaan. Drijvers slaan de beukers naar de tegenstanders.

De Gouden Snaai moet de Zoeker proberen te vangen. Het is een listig, klein, vliegend balletje. Als de snaai gevangen wordt krijgt die ploeg 150 punten en is het spel afgelopen.

Ballen

Slurk

De Slurk

De Slurk (Engels: Quaffle) is een rode bal. Hij is van leer. Je vangt hem met één hand en gooit hem ook met een hand. Vroeger zaten er ook vingergaten in om hem vast te houden, maar dat werd afgeschaft in 1875, want men sprak er een houvastbezwering over uit.

Beukers

Een Beuker

De Beukers (Engels: Bludgers) zijn de ballen die de Drijvers naar de tegenstanders moeten slaan. Oorspronkelijk waren het keien, maar deze werden vervangen omdat keien konden barsten als er met een 15e eeuwse knots op werd geslagen. Ze experimenteerden een tijdje en kwamen uit op lood. Pas later kwamen ze er achter dat lood voor Zwerkbaldoeleinden te zacht was; elk deukje beïnvloed zijn vermogen om recht te vliegen. Nu zijn ze van ijzer en hebben ze een doorsnede van zo'n 25 cm.

Gouden Snaai

De Snaai

De Gouden Snaai (Engels: Golden Snitch) is een goud, klein balletje met vleugeltjes. Oorspronkelijk werd er een klein vogeltje gebruikt, de "Smiecht", totdat dit een beschermde diersoort werd.

De Snaai heeft huidherinneringen (dat wil zeggen dat hij weet wie hem het eerst heeft aangeraakt). Voor de wedstrijd heeft niemand hem ooit aangeraakt (met de blote hand); zelfs de maker ervan niet. Hiervan maakt Albus Perkamentus in deel 7 gebruik van; Harry erft de Snaai die hij tijdens zijn eerste wedstrijd ving. Hierin zit de Steen van de Wederkeer.

Spelers

Jagers

De Jagers (Engels: Chasers) moeten de Slurk door de hoepels gooien. Per keer dat ze scoren gaan er 10 punten bij. Er zijn drie Jagers.

Drijvers

De Drijvers (Engels: Beaters) moeten de Beukers van hun team wegslaan en slaan naar de leden van de andere ploeg.

Wachters

De Wachter (Engels: Keeper) moet de hoepels van zijn team verdedigen. Dit doet hij met zijn handen, bezem, voeten, benen, ...

Zoekers

De Zoeker (Engels: Seeker) moet de Gouden Snaai vangen. Deze is 150 punten waard; hierdoor is de Zoeker erg belangrijk. Harry Potter was Zoeker van het team van Griffoendor.

Veld

Quidditch field.svg

Het veld is ovaal (1) en ongeveer zo groot als een voetbalveld met aan de twee kanten drie hoepels (2), om in te scoren. De duur van het spel wordt bepaald door de Zoekers; het spel stopt pas wanneer de Snaai is gevangen. De kortste wedstrijd ooit duurde 14 seconden, de langste een maand.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwerkbal&oldid=549286"