Zwartepietendebat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het zwartepietendebat of de zwartepietendiscussie was een discussie die tussen 2011 en 2020 elk jaar terugkwam. Het debat ging over de vraag of Zwarte Pieten nog wel zwart moesten zijn. Voorstanders van Zwarte Piet vonden dat Zwarte Piet hoorde bij de de Nederlandse cultuur, maar tegenstanders vonden de figuur discriminerend.

In juli 2014 oordeelde rechtbank Amsterdam dat het uiterlijk en gedrag van Zwarte Piet leidde tot het beeld dat zwarte mensen ondergeschikt en dom waren, nadat mensen een rechtszaak waren begonnen, omdat er bij de intocht Zwarte Pieten zouden worden gebruikt. Vanaf 2019 veranderden Zwarte Pieten steeds meer in andere soorten Pieten. Pieten werden wit of schminkten zich als een clown, een stuk kaas of een stroopwafel. Ook kwamen er Pieten die hun gezicht in meerdere kleuren schminkten of roetvegen op hun gezicht smeerden. Deze roetveegpieten zijn veel te zien in het Sinterklaasjournaal.

Hoewel een meerderheid van de Nederlanders de Zwarte Piet liever wilde houden, vond in 2022 een meerderheid het gebruik van een roetveegpiet ook prima. Sinds 2021 is er weinig tot geen aandacht meer voor de vraag hoe Piet eruit moet zien. Hierdoor is er min of meer een einde gekomen aan de discussie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwartepietendebat&oldid=770602"