Yasser Arafat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yasser Arafat
Yasser-arafat-1999-2.jpg
Yasser Arafat
Naam voluit Yasser Arafat (Arabisch: ياسر عرفات Yāsir `Arafāt)
Geboren 24 augustus 1929
Geboren te Caïro, Flag of Egypt (1922–1952).svg Egypte
Overleden 11 november 2004
Overleden te Parijs, Frankrijk Frankrijk
Gehuwd met Suha Daoud Dawil
Relatie met
Partij Al Fatah
Religie
Stroming
Functie Palestijns leider
Aantreden 5 juli 1994
Aftreden 11 november 2004
Voorganger
Opvolger Rawhi Fattuh
Functie(s)
Leider Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO)
Portaal Portal.svg Politiek

Yasser Arafat (1929-2004) was een Palestijns politicus en strijder voor de Palestijnse zaak. Dat wil zeggen een eigen staat voor de Palestijnen waar nu Israël ligt. Zijn streven was daarbij de staat Israël "de zee in te drijven", zoals hij zich uitdrukte. Door Israël werd hij beschouwd als terrorist. Door de Palestijnen werd hij gezien als vrijheidsstrijder. Hij liet aanslagen plegen op Israëlische doelen en organiseerde vliegtuigkapingen.

Diplomatiek overleg

Maar ten slotte begreep hij dat er met diplomatie meer te bereiken viel. Op aandrang van de Amerikaanse president Bill Clinton kwam het tot overleg met Israël en gaven Arafat en de Israëlische premier Rabin voor het oog van de camera elkaar in 1993 een handje. Weliswaar als twee ruziënde schooljongens die door de meester verplicht werden weer vriendjes te worden, maar toch....

Nobelprijs

Voor die toenadering ontving Arafat, samen met de Israëlische politici Rabin en Peres in 1994 de Nobelprijs voor de vrede. Van huis uit was Arafat ingenieur. Hij overleed in 2004 aan kanker, alhoewel er later verhalen de ronde deden dat hij vergiftigd zou zijn.

Overigens zijn we, wat het Palestijns-Israëlisch conflict betreft, weer terug bij af. De beoogde "tweestatenoplossing", een Palestijnse en een Israëlische staat naast elkaar, lijkt verder weg dan ooit: Onder andere omdat de Israëliërs en de Palestijnen om de zoveel tijd weer raketten op elkaar afvuren en Israël nederzettingen bouwt op de Westelijke Jordaanoever.

Sjaal

In Nederland is Arafat vooral bekend om zijn kleurige geblokte sjaal, de PLO-sjaal, die hij haast altijd droeg. PLO betekent Palestine Liberation Organization, oftewel: Palestijnse Bevrijdings Organisatie in het Nederlands.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Yasser_Arafat&oldid=728969"